ΤΟΠΙΚΑ

Μηδενικές καταβολές για υπερχρεωμένη

μηδενικές-καταβολές-για-υπερχρεωμέν-358446

Κρίθηκε εξαιρετική περίπτωση και η κύρια κατοικία της σώθηκε

Μηδενικές μηνιαίες καταβολές όρισε το Ειρηνοδικείο Βόλου για Βολιώτισσα αρχηγό μονογονεϊκής πολύτεκνης οικογένειας που αιτήθηκε να ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Χαμόγελα σκορπίζουν οι αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Βόλου σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το νέο δικαστικό έτος πρόκειται να συζητηθούν περισσότερες από 1.500 υποθέσεις. Ωστόσο, οι κενές θέσεις δεν καλύπτονται, παρά το ευρύ αντικείμενο των αρμοδιοτήτων του Δικαστηρίου.

Η αρχηγός της μονογονεϊκής πολύτεκνης οικογένειας βρέθηκε το 2016 σε κατάσταση πλήρους αδυναμίας καταβολής των υποχρεώσεών της προς τράπεζες. Έχασε την εργασία της σε αλυσίδα καταστήματος λόγω της οικονομικής κρίσης, και από εκεί που είχε εισόδημα της τάξεως των 15.000 ευρώ και άνω βρέθηκε με μηδενικό εισόδημα και υποχρεώσεις συνολικού ύψους περίπου 212.816 ευρώ.

Μέχρι και τη συζήτηση της υπόθεσής της τον Ιανουάριο του 2017 η οικονομική της κατάσταση δεν είχε αλλάξει και λάμβανε μόνο το επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα να έχει σειρά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το δικαστήριο αναγνώρισε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Μένει με τα τρία παιδιά της. Με απόφασή του έκανε δεκτό το αίτημά της για ένταξη στον Νόμο 3869/2010, και όρισε να έχει μηδενικές καταβολές για ένα έτος.

Η πολύτεκνη θα έπρεπε να έχει μηνιαίο μισθό τουλάχιστον 650 ευρώ για να έχει ανθρώπινη διαβίωση. Ωστόσο, η οικονομική της κατάσταση άλλαξε από τη μία στιγμή στην άλλη, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να την απειλούν για εκποίηση της κύριας κατοικίας της, η οποία είναι αντικειμενικής αξίας 40.765 ευρώ.

Η αρχηγός της μονογονεϊκής οικογένειες απαλλάχτηκε έτσι από τα βάρη των τραπεζών, και το δικαστήριο θα συζητήσει εκ νέου το ύψος των δόσεων που θα καταβάλει μετά από ένα χρόνο.

Οι αιτήσεις των υποχρεωμένων νοικοκυριών που πληρούν τα αντικειμενικά κριτήρια και κρίνεται ότι βρίσκονται πράγματι σε αδυναμία πληρωμής, ικανοποιούνται από το Ειρηνοδικείο Βόλου. Σε άλλη περίπτωση, το Ειρηνοδικείο Βόλου όρισε μηναία καταβολή δόσης ύψους 75,91 ευρώ επί 216 μήνες σε 62χρονη Βολιώτισσα με τρία παιδιά. Η γυναίκα ήταν άνεργη και η οικογένειά της ζει με τη σύνταξη του συζύγου ύψους 441 ευρώ. Η οικογένεια είχε λάβε δάνειο ύψους 180.000 ευρώ. Είχε υπόλοιπο οφειλής 16.395 ευρώ. Τα Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για την ένταξη στον Νόμο Κατσέλη, καθώς το εισόδημα της οικογένειας είναι πολύ χαμηλό και είναι αμφίβολο αν διασφαλίζει όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Εξάλλου, το Ειρηνοδικείο όρισε μηνιαία καταβολή προς τράπεζες ύψους 200 ευρώ για 34 μήνες και στη συνέχεια αποπληρωμή των τόκων εντός ενός χρόνου για 51χρονη εκπαιδευτικό, που βρέθηκε επίσης με δεμένα τα χέρια λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εκπαιδευτικός, όπως τεκμηριώθηκε από την ακροαματική διαδικασία και τα αποδεικτικά έγγραφα, μέτρησε σημαντικές μειώσεις στις μηνιαίες τις αποδοχές στα χρόνια της κρίσης. Έφτασε να λαμβάνει μισθό 15.974 ευρώ από μισθό άνω των 18.000 ευρώ.

Είναι διαζευγμένη και έχει επωμιστεί εξολοκλήρου την ανατροφή της ανήλικης κόρης. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι αποδοχές τις μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2.559 ευρώ και τελικά το εισόδημά της πετσοκόφτηκε το 2016 στα 1.209 ευρώ. Η ζωή της εκπαιδευτικού είχε μεγάλη επιδείνωση από οικονομικής απόψεως τα τελευταία χρόνια, ενώ η ίδια βρισκόταν με οφειλές ύψους 93.371 ευρώ προς τράπεζες. Το Ειρηνοδικείο προχώρησε σε ρύθμιση για τις οφειλές της προκειμένου η 51χρονη να περισώσει την κύρια κατοικία της, που είναι αντικειμενικής αξίας 46.339 ευρώ.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου προσέφυγαν και βρήκαν δικαίωση πολλοί υπερχρεωμένοι και με μικρότερα ποσά οφειλών -ακόμη και μερικών χιλιάδων ευρώ- υπό το φόβο εκποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων. Η οικονομική κρίση επιδείνωσε δραματικά τους όρους ζωής τους. Το δικαστήριο όρισε μηνιαία δόση δανείων ύψους 120 ευρώ σε ιδιωτικό υπάλληλοι με ένα παιδί, καθώς οι μηνιαίες αποδοχές του ύψους 780 ευρώ και δεν του επιτρέπουν τη δυνατότητα να αποπληρώσει οφειλές ύψους 7.942 ευρώ.

Οι επανεξετάσεις

Η οικονομική κρίση δεν αφήνει τα περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Στις επανεξετάσεις των αποφάσεων του Ειρηνοδικείου διαπιστώνεται ότι οι υπερχρεωμένοι διαβιούν με τις ίδιες ή χειρότερες συνθήκες διαβίωσης.

Σε απόφαση επανεξέτασης ρύθμισης υπερχρεωμένου νοικοκυριού, το Ειρηνοδικείο αποφάσισε να διατηρήσει τις δόσεις ως είχαν. Η Βολιώτισσα, η οποία ήταν σε διάσταση, έχασε την εργασία της και βρήκε άλλη, με σύμβαση όμως μερικής απασχόλησης. Το εισόδημά της είναι ύψους 380 ευρώ και τη συνδράμει οικονομικά η συνταξιούχος μητέρα της. Έχει οφειλές σε τράπεζες που απειλούν τα περιουσιακά της στοιχεία, αν και βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής.

Οι μεταρρυθμίσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι αρκετοί υπερχρεωμένοι δανειολήπτες αιτούνται τη μεταρρύθμιση των δικαστικών αποφάσεων, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν μηνιαίως ούτε και ποσά της τάξεως των 50-100 ευρώ. Πλέον, τέτοιες αιτήσεις κατατίθενται στο Ειρηνοδικείο Βόλου με συχνότητα μία σε δύο εβδομάδες. ενώ παλαιότερα απασχολούσαν μία φορά τον μήνα ή το δίμηνο.

Μεγάλος φόρτος εργασίας

Το Ειρηνοδικείο Βόλου συνεδριάζει με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας δυο φορές την εβδομάδα, όταν δεν υπάρχουν τμήματα διακοπών. Από την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα συζητεί κατά μέσο όρο εξήντα υποθέσεις την εβδομάδα. Συνολικά μέχρι τέλος του δικαστικού έτους 2017-2018 θα έχει να συζητήσει περισσότερες από 1.500 υποθέσεις. Η κατάθεση αιτήσεων συνεχίζεται. Δεν έχει την ίδια συχνότητα, αλλά τώρα στο Ειρηνοδικείο Βόλου εμφανίζονται και οι εγγυητές δανείων, που προσφεύγουν και εκείνοι στα δικαστήρια.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου είναι επιφορτισμένο και με τις υποθέσεις με τα αυτοκίνητα, τις ανακοπές, τα ασφαλιστικά, τις μισθώσεις, τις μικροδιαφορές, τις αποποιήσεις κληρονομιών, τις ένορκες βεβαιώσεις, τις δηλώσεις τρίτου, τις εφέσεις, τα πιστοποιητικά.

Είναι χαρακτηριστικά ότι τις Δευτέρες έχει δύο διαδικασίες παράλληλα σε εξέλιξη, ενώ τις Τετάρτες τρεις. Το εν λόγω αντικείμενο εργασίας καλούνται να φέρουν σε πέρας μόλις πέντε γραμματείς και ένας προϊστάμενος, ενώ συνολικά οι δικαστές είναι δέκα. Η κάλυψη των κενών θέσεων κρίνεται σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου