ΤΟΠΙΚΑ

Απώλεια 2.700 επιχειρήσεων στη Μαγνησία

απώλεια-2-700-επιχειρήσεων-στη-μαγνησία-360903

Μεγάλη είναι η συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας στη Μαγνησία τα τελευταία οχτώ χρόνια. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχασε από τη δύναμή του 2.700 επιχειρήσεις – μέλη του. Ωστόσο, σύμφωνα και με το Μητρώο κατάφερε να διατηρήσει τις 31 έδρες του, τις οποίες προχθές κατένειμε ανά Τομέα ενόψει των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στο διάστημα 1-17 Δεκεμβρίου. Με κατά πλειοψηφία απόφασή του ενίσχυσε Υπηρεσίες και Εμπόριο και μείωσε τις έδρες της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών.

Δεκαπέντε χιλιάδες τριακόσιες επιχειρήσεις μετράει σήμερα το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που χάθηκαν σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε οδηγήθηκαν σε διακοπή της δραστηριότητάς τους, καθώς η κρίση τσάκισε τη βιωσιμότητά τους και τις έθεσε στο περιθώριο. Ωστόσο, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, σύμφωνα με την επιμελητηριακή νομοθεσία, κατάφερε να διατηρήσει τον αριθμό των εδρών του, που είναι 31 έδρες, και για την επόμενη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς αριθμεί πάνω από 15.000 μέλη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο τους Επιμελητηρίου όρισε τις έδρες που θα έχει το κάθε Τμήμα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αριστοτέλης Μπασδάνης το συνολικό αριθμό των μελών του ανά τμήμα, αλλά και τη συμβολή που έχει το καθένα από αυτά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την απασχόληση που προσφέρει.

Με βάση λοιπόν και τα πρόσθετα κριτήρια, το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία αποφάσισε -και θα προτείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης- να έχει δώδεκα έδρες το Τμήμα Υπηρεσιών, δέκα έδρες το Εμπορικό Τμήμα, πέντε η Μεταποίηση και τέσσερις ο Τουρισμός.

Η πρόταση ελήφθη με δώδεκα ψήφους υπέρ, έξι κατά και μία λευκή. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας μείωσε τις έδρες στο τμήμα των Υπηρεσιών από δεκατέσσερις σε δώδεκα και στο Τμήμα της Μεταποίησης από δέκα σε πέντε.

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο το Τμήμα των Υπηρεσιών έχει δεκατέσσερις έδρες, η Μεταποίηση δέκα και το Εμπορικό Τμήμα εφτά. Ο κ. Μπασδάνης είπε ότι με βάση τα πρόσθετα κριτήρια αποφασίστηκε να έχει έδρες και το Τουριστικό Τμήμα, το οποίο όταν ανέλαβε η νυν Διοικητική Επιτροπή δεν υπήρχε και δημιουργήθηκε με ομόφωνη απόφασή της, ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση του τουρισμού στο Επιμελητήριο.

Η εισήγηση του Επιμελητηρίου θα σταλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης όπως συμβαίνει πάντοτε ενόψει εκλογών και πριν συγκροτηθεί η εκλογική επιτροπή. «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Επιμελητηρίου. Πρέπει να κατανοήσουν τα μέλη ότι έχοντας δίπλα τους το Επιμελητήριο, έχουν τον επίσημο εκπρόσωπό τους στα θέματα που τους ταλανίζουν. Πέρα από τις παρεμβάσεις που γίνονται και την εξωστρεφή μας δράση, το Επιμελητήριο θα πρέπει να δημιουργήσει και νέες υπηρεσίες» πρόσθεσε ο κ. Μπασδάνης.

«Λύπη» για την κατανομή των εδρών από το ΣΙΣΑΜ

Με αφορμή την εν λόγω απόφαση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την κατανομή των εδρών ανά Τμήμα, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών εκφράζει τη λύπη για το αποτέλεσμα.

«Μετά λύπης μας, ψηφίστηκε θετικά από τον Πρόεδρο του Μεταποιητικού Τμήματος, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Σπανού Μιχάλη, η μείωση των εδρών του. Δεν νοείται Πρόεδρος να ψηφίζει για μείωση των εδρών στο τμήμα που ανήκει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου