ΤΟΠΙΚΑ

Σαράντα ένα σύμφωνα συμβίωσης στην Μαγνησία

σαράντα-ένα-σύμφωνα-συμβίωσης-στην-μα-361815

Ραγδαία αύξηση καταγράφουν τα σύμφωνα συμβίωσης στη Μαγνησία το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχείων του Νομού ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν τελικά να κάνουν το μεγάλο βήμα στην αίθουσα ενός συμβολαιογραφείου, όπου φαίνεται ότι τα έξοδα είναι λιγότερα από εκείνα που απαιτούνται για ένα πολιτικό ή ένα θρησκευτικό γάμο.

Συγκεκριμένα από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 4 Αυγούστου στη Μαγνησία υπογράφηκαν 41 σύμφωνα συμβίωσης, όταν ολόκληρο το 2016 αυτά αριθμούσαν περί τα 28. Η ραγδαία αύξησή τους αποδίδεται ευθέως στην οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας είπε ότι είναι λογικό να παρατηρείται αυτή η αύξηση, καθώς το κόστος είναι πολύ μειωμένο απ’ ότι σ’ ένα πολιτικό γάμο ή σ’ ένα γάμο που ιερολογείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Τα σύμφωνα συμβίωσης αποτελούν επιπλέον μία εύκολη και γρήγορη λύση» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτά καταχωρούνται εντός δύο – τριών ημερών στα Ληξιαρχεία και επέχουν θέση γάμου τόσο σε φορολογικές όσο και σε κληρονομικές και λοιπές υποθέσεις.

Τα στατιστικά στοιχεία

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι επίμαχες συμβολαιογραφικές πράξεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Το 2017 μέχρι και τις 4 Αυγούστου συνολικά υπογράφηκαν 41 σύμφωνα συμβίωσης, ενώ ολόκληρο το 2016 28 σύμφωνα συμβίωσης, το 2015 δεκατρία σύμφωνα συμβίωσης, το 2014 οχτώ σύμφωνα συμβίωσης και το 2013 τέσσερα σύμφωνα συμβίωσης.

Αναλυτικά το 2017 υπογράφηκαν δύο σύμφωνα συμβίωσης στον Αλμυρό, ένα στην Αλόννησο, ένα στην Αγριά, 32 στο Βόλο, ένα στην Αγχίαλο, ένα στη Νέα Ιωνία, δύο στο δήμο Φερών και ένα στη Σκόπελο.

Η Δημοτική Ενότητα Βόλου φαίνεται ότι έχει τις περισσότερες τέτοιες συμβολαιογραφικές πράξεις πανθεσσαλικά. Συγκεκριμένα έχει 32 σύμφωνα συμβίωσης, όταν η Δημοτική Ενότητα Λάρισας έχει 27 σύμφωνα συμβίωσης, η Δημοτική Ενότητα Καρδίτσας έντεκα και η δημοτική ενότητα Τρικκαίων τέσσερα.

Πέρα από την οικονομική κρίση, ο κ. Κόνσουλας απέδωσε αυτή την αύξηση και στους λόγους μεταθέσεων που έχουν ορισμένα ζευγάρια ή συνυπηρέτησης σε δημόσιες υπηρεσίες.

Για το προφίλ των ατόμων τόνισε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για νεαρά ζευγάρια. Πάντως, από το 2015 δυνατότητα να υπογράφουν σύμφωνα συμβίωσης έχουν και πλέον και ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ωστόσο, ακριβή στοιχεία δεν μπορούν να υπάρχουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου