ΤΟΠΙΚΑ

Εγκριση περιβαλλοντικών όρων για τα λατομεία Νεοχωρίου και Συκής

εγκριση-περιβαλλοντικών-όρων-για-τα-λ-361834

Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι περιβαλλοντικοί όροι για τα λατομεία Νεοχωρίου και Συκής, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου νοτίου Πηλίου. Το θέμα των λατομείων, που απασχολεί περισσότερες από ογδόντα οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά χωρίς μεροκάματο επί ένα χρόνο, καταγράφηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το σύνολο των δημοτικών συμβούλων τάχθηκαν υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης των διαδικασιών που απαιτούνται, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από την πολιτεία στους λατόμους, οι οποίοι αγωνιούν δικαιολογημένα.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προωθείται άμεσα στην περιφέρεια και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί από την περιφέρεια στην πολιτεία. Στο μεταξύ, ο δήμος έχει ήδη ψηφίσει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου το συμφωνητικό μίσθωσης, «άρα μόλις δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο, οι λατόμοι αρχίζουν αμέσως δουλειά» όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Νασιόπουλος.

Παράλληλα, εκφράζεται ανησυχία λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην περίπτωση του λατομείου Καλαμακίου, δεδομένου ότι η σχετική μελέτη έχει εγκριθεί αρκετό καιρό πριν, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η άδεια λειτουργίας από το αρμόδιο Υπουργείο. «Επρεπε να είναι πιο γρήγοροι οι ρυθμοί για την έκδοση των αδειών από το Υπουργείο», επισημαίνει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα με τα κλειστά λατομεία είχε φθάσει μέχρι τη Βουλή λίγο πριν το Πάσχα. Είχαν προηγηθεί δυναμικές κινητοποιήσεις των λατόμων στην έδρα του Δήμου Νοτίου Πηλίου στην Αργαλαστή, με τους επαγγελματίες να διεκδικούν σθεναρά επιστροφή στα λατομεία και στο μεροκάματο. Και παρά τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για άμεση αδειοδότηση των λατομείων Καλαμακίου, και τον Ιούνιο αδειοδότηση των λατομείων του Νεοχωρίου, τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Ο χρόνος περνά, αλλά τα λατομεία εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επικεφαλής του δήμου νοτίου Πηλίου, πάντως, η συντόμευση των διαδικασιών που απαιτούνται από την πλευρά του Υπουργείου, θα δώσει ανάσα στους εκατοντάδες επαγγελματίες που δικαιολογημένα αγωνιούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου