ΤΟΠΙΚΑ

Ευθ. Τσάμης: Περιορίζουν την αυτονομία των Ιατρικών Συλλόγων

ευθ-τσάμης-περιορίζουν-την-αυτονομία-361853

Υπερσυγκέντρωση δεδομένων γιατρών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας δημιουργεί το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τη μεταρρύθμιση της ιατρικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας να αντιδρά και να διαμαρτύρεται, καθώς η ψήφιση του νομοσχεδίου, υπάρχει ο φόβος, ότι θα οδηγήσει μοιραία στην απώλεια της αυτονομίας του.

Η μεταρρύθμιση στη νομοθεσία λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων ήταν ζητούμενο για τον ιατρικό κόσμο. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης, εξηγεί ότι η ιατρική νομοθεσία διέπεται από Νόμους του Μεταξά και βασιλικά διατάγματα που τέθηκαν σε ισχύ τη δεκαετία του ’50. «Από το 2014 ακόμη είχαν κατατεθεί οι προτάσεις μας και υπήρχαν στο συρτάρι του υπουργού. Η μεταρρύθμιση είναι σημαντική, αλλά έως ένα σημείο. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν πρέπει να χάσουν την ανεξαρτησία τους και την οντότητά τους» επισημαίνει.

Στον ιατρικό κόσμο υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις. Ο κ. Τσάμης λέει ότι υπάρχει έντονος φόβος και μεγάλος προβληματισμός για την υπερσυγκέντρωση δεδομένων των Ιατρικών Συλλόγων Μαγνησίας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Σε κάθε Ιατρικό Σύλλογο υπάρχουν όλοι οι φάκελοι των γιατρών με τα δεδομένα τους. Τώρα, επισημαίνει ο ίδιος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τη δικαιολογία ότι έχει πίεση για απαντήσεις για γιατρούς στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει με Συλλόγους της Ε. Ε. διεκδικεί να έχει όλα τα δεδομένα, ώστε να έχει την εικόνα που υπάρχει πανελληνίως.

«Μέχρι εδώ έχει δίκιο. Από την άλλη όμως, ενοχλεί πολύ και φοβούμαστε ότι με διατάξεις που μπορεί να περάσουν, όπως είναι αυτή για την έκδοση πιστοποιητικών από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και όχι τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα για τους γιατρούς που πρόκειται ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα χάσουν την αυτονομία τους» λέει ο ίδιος.

Οι εν λόγω αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, αλλά και σε άλλους Συλλόγους και στον ιατρικό κόσμο γενικότερα. «Βλέπουμε ότι έχουν την πρόθεση να περάσουν τέτοιου είδους διατάξεις. Φυσικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους Συλλόγους της χώρας, όχι όμως να φτάσουμε και στο σημείο οι Ιατρικοί Σύλλογοι να αποδυναμωθούν και να δημιουργηθούν απλώς κάποιες υπηρεσίες που θα λειτουργούν γραφειοκρατικά», επισημαίνει ίδιος.

Εξάλλου, πέρα από την υπερσυγκέντρωση των ιατρικών δεδομένων, τέτοιου είδους διατάξεις θα συνεπάγονταν και απίστευτη ταλαιπωρία για τους γιατρούς. «Για σκεφτείτε ένας γιατρός από τον Εβρο να χρειάζεται να πάει στην Αθήνα για να λάβει ένα πιστοποιητικό» ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Ο κ. Τσάμης έχει στείλει επιστολή σε όλα τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, να ενημερωθούν για το νομοσχέδιο, να το επεξεργαστούν και να κάνουν τις προτάσεις τους και ατομικά.

Επίσης, το θέμα θα απασχολήσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Να επισημανθεί ότι το νομοσχέδιο αναφέρεται και στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων. Οι εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας έχουν οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου 2017. Αν ισχύει το επίμαχο νομοσχέδιο και οι διατάξεις του τεθούν σε ισχύ άμεσα και όχι την επόμενη περίοδο, τότε υπάρχει σημαντική πιθανότητα για μετάθεση των εκλογών κατά ένα έτος, καθώς το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι από εδώ και στο εξής οι θητείες των Διοικητικών Συμβουλίου θα είναι τετραετείς και όχι τριετείς, που είναι σήμερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου