ΤΟΠΙΚΑ

«Βουτιά» 70% στη λαϊκή

βουτιά-70-στη-λαϊκή-361865

Την καθημερινή αγωνία της επιβίωσης έχουν οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, καθώς παρατηρούν την καθοδική πορεία που σημειώνεται στην κίνηση και αγγίζει πλέον το 70%. Η καθοδική πορεία είναι συνεχής, τα προβλήματα οξύνονται διαρκώς, ενώ όπως αναφέρουν οι μικροπωλητές, πολλοί καταναλωτές κάνουν διαπραγμάτευση ακόμη και για ένα ευρώ, ζητώντας καλύτερη τιμή για είδη που κάποτε θεωρούνταν ευτελούς αξίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Τραγική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στις λαϊκές αγορές ο Ανδρέας Αϊβαζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου μικροπωλητών λαϊκών αγορών «Γόρδιος δεσμός», ενώ τονίζει παράλληλα ότι ελάχιστοι ψωνίζουν πλέον, με αποτέλεσμα ο τζίρος των επαγγελματιών να ακολουθεί διαρκή καθοδική πορεία.

«Το κακό ξεκίνησε την επομένη του ευρώ. Η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη μέχρι το 2006, αλλά το πρόβλημα κορυφώθηκε λόγω των μνημονίων, και η πτώση της κίνησης πήρε δραματικές διαστάσεις από το 2009», επισημαίνει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται πλέον προφανές ότι οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών αδυνατούν να ανταποκριθούν πλέον στις υποχρεώσεις τους. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα χρήματα που βγάζουμε δεν επαρκούν ούτε για να ζήσουμε» αναφέρει ο κ. Αϊβαζόγλου, ενώ εκφράζει φόβους ότι ο θεσμός των λαϊκών αγορών οδεύει πλέον σε διαδικασία αφανισμού με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται, με τις επιταγές των θεσμών.

«Πολύ δύσκολα θα μπορεί κανείς να βγάλει άδεια για τα βιομηχανικά είδη και πάνω απ’ όλα δεν δημιουργεί, σε ορισμένα θέματα που αποτελούν καρκινώματα, τις βάσεις για αλλαγή, ως αναφορά την ανανέωση, μεταβίβαση αδειών και πολλά άλλα θέματα. Από την πλευρά μας έχουμε στείλει τις απόψεις μας και έχουμε αποφανθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα» υπογραμμίζει, μεταφέροντας παράλληλα την φωνή αγωνίας των δεκάδων επαγγελματιών του κλάδου.

Οι νέες μεταρρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε σημείο μηδέν τις λαϊκές αγορές, καθώς λόγω της υπερφορολόγησης, δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους, παραγωγοί ή επαγγελματίες στην ένδυση και υπόδηση.

«Οι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο περιβάλλον, διότι αυξάνονται οι απαιτήσεις του κράτους και τα εισοδήματά τους μειώνονται δραματικά, χωρίς να είναι πλέον σε θέση να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες», περιγράφει ο κ. Αϊβαζόγλου, δίνοντας το στίγμα της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνει ο κλάδος των λαϊκών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου