ΤΟΠΙΚΑ

Παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις στην Αμερική

παραδοσιακές-ελληνικές-γεύσεις-στην-361887

Διεθνές ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το βιβλίο «Τρώμε και ομορφαίνουμε» που μετράει αισίως τρεις εκδόσεις, φέρει δύο πολύ δυνατές συγγραφικές υπογραφές και οδεύει προς μετάφραση στα αγγλικά και τα γαλλικά, για να κατακτήσει σταδιακά και τους αναγνώστες του εξωτερικού. Η παραπάνω έκδοση φέρει, συγκεκριμένα, την υπογραφή του Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή τοξικολογίας στο τμήμα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του σεφ Ηλία Μαμαλάκη, ο οποίος είναι γνωστός για την μαγειρική του δεινότητα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το βιβλίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Βόλο, στο πλαίσιο του μεγάλου συνεδρίου για τα βότανα και τα αρωματικά του Πηλίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη στην Αγριά και από την πρώτη στιγμή απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές.

Στο μεταξύ, καταφθάνουν διαρκώς προσκλήσεις για παρουσιάσεις σε Κρήτη, Σέρρες, Σύρο, Καλαμάτα και αλλού, παράλληλα με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό, με την προοπτική μελλοντικής παρουσίασης στο Λος Αντζελες, σε μεγάλες κοινότητες της Αμερικής που ασχολούνται με την διατροφή αλλά και την τέχνη.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Δημήτρης Κουρετας, επεσήμανε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ανθρώπους, οι οποίοι είναι στον χώρο της τέχνης και ενδιαφέρονται για την ελληνική διατροφή και την ελληνική κουζίνα, αλλά για να γίνει η πρώτη προσέγγιση, πρέπει προηγουμένως το βιβλίο να μεταφραστεί στα αγγλικά».

Στο συγκεκριμένο βιβλίο οι συγγραφείς παρουσιάζουν τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας, αυτά δηλαδή που πρέπει να γνωρίζουμε για τις τροφές, διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν νοστιμότατες συνταγές δοκιμασμένες στην καθημερινή ζωή. Αυτός ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και βιωμένης εμπειρίας κάνει το βιβλίο μοναδικό. Αρχικά παρατίθενται χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, τη θρεπτική αξία, καθώς και τις ευεργετικές ιδιότητες των διαφόρων ειδών τροφίμων που προκύπτουν έπειτα από εργαστηριακή έρευνα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μύθοι των τροφίμων που εσφαλμένα έχουν καθιερωθεί αλλά και χαρακτηριστικά που πιθανόν να αγνοούμε, ξεδιαλύνοντας μικρά μυστικά αξιοποίησης των τροφών. Τέλος, παρατίθενται συνταγές που έρχονται από την παράδοση.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και όσοι το διαβάζουν μας λένε ότι είναι μια πρωτότυπη προσπάθεια, πολύ χρήσιμη, γιατί μαθαίνουν πληροφορίες για την υγεία και ταυτόχρονα τις αντίστοιχες συνταγές. Αυτή ήταν η βασική μας επιδίωξη», επισημαίνει ο κ. Κουρέτας.

Επισκέπτης καθηγητής στην Κίνα

Στο μεταξύ, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι στην Κίνα που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο, προκειμένου να διδάξει το μάθημα της τοξικολογίας σε φοιτητές ιατρικής μεγάλου Πανεπιστημίου της Κίνας ως επισκέπτης καθηγητής. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέλαβε προ διμήνου την ιδιαιτέρως τιμητική θέση του επισκέπτη καθηγητή στο κορυφαίο China Medical University, που συγκεντρώνει χιλιάδες φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο και θα μεταβεί στην πόλη Σεγιάγκ, γι’ αυτό τον λόγο.

Το συγκεκριμένο ταξίδι αναμένεται να ανοίξει δρόμους συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε μεταπτυχιακό επίπεδο και σε επίπεδο ανταλλαγών, ενδεχομένως, δημιουργώντας, όπως είναι προφανές, ευοίωνες προοπτικές. «Με χαροποίησε η συγκεκριμένη εξέλιξη, διότι ανοίγει μια πόρτα για συνεργασίες με μια εξαιρετική σχολή, που διαθέτει πολύ καλό δυναμικό. Θεωρώ ότι είναι ένα βήμα για συνεργασία, με πολλές μελλοντικές προοπτικές» όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

Η πρώτη επίσκεψη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Κίνα θα διαρκέσει δέκα μέρες και θα ακολουθήσει πρόσκληση για επίσκεψη του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του China Medical University στην περιοχή μας, αντίστοιχα, προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές υλοποίησης του μεγάλου στόχου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου