ΤΟΠΙΚΑ

«Επεσε» ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς στη Μαγνησία

επεσε-ο-δείκτης-κινδύνου-πυρκαγιάς-361929

Σε κατάσταση ετοιμότητας, σύμφωνα με τον ισχύοντα επιχειρησιακό σχεδιασμό, ήταν χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και οι κατά τόπους πυροσβεστικές αρχές, καθώς η Μαγνησία, σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εντάσσονταν στις περιοχές με υψηλό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, και είχε δείκτη 3.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπο Πόζογλου, σε μικτή περιπολία βρίσκονταν οχήματα του Στρατού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου. Μικτή περιπολία υπήρχε και στον Αλμυρό με όχημα της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και στην Αργαλαστή και τις Σποράδες.

Ευτυχώς, σήμερα ο δείκτης επικινδυνότητας για την πρόκληση πυρκαγιών προβλέπεται, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να κατέβει στην κατηγορία 2 που είναι μέση και δεν ελλοχεύει κινδύνους.

Σε κάθε περίπτωση, ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου επισημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα πρόληψης.

Την καλοκαιρινή περίοδο, όπως ενημέρωσε ο διοικητής, απαιτείται να αποφεύγονται οι υπαίθριες εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως οξυγονοκολλήσεις, εργασίες με χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρα.

Οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανάβουν ψησταριές σε υπαίθριους χώρους εντός των δασών ή σε χώρους όπου υπάρχουν ξηρά χόρτα και κλαδιά.

Ακόμη, απαιτείται να αποφεύγεται το κάπνισμα των μελισσών, ενώ δεν θα πρέπει να εγκαταλείπονται αναμμένα υπολείμματα καύσης.

Οι πολίτες χρειάζεται να μην καίνε ξερά χόρτα ή κλαδιά, καλάμια ή σκουπίδια στην ύπαιθρο, ούτε να πετούν αναμμένα τσιγάρα ή σπίρτα από το παράθυρο των αυτοκινήτων, όταν βρίσκονται κοντά σε δάσος.

Μεταξύ άλλων, ο Διοικητής είπε ότι «δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Δεν προβαίνουμε στη χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το δάσος. Δεν σταθμεύουμε οχήματα όπου υπάρχουν ξηρά χόρτα, καθώς ο καταλύτης τους διατηρείται υπερθερμασμένος και ενέχει κίνδυνο για πρόκληση φωτιάς. Εχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες από την εξάρτηση κάθε τύπου οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά».

Αποστολή στα Κύθηρα

Στο μεταξύ, δύο πυροσβεστικά οχήματα με τέσσερις πυροσβέστες, δύο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και δύο από τον Αλμυρό, μετέβησαν χθες στα Κύθηρα. Οι πυροσβέστες μεταφέρθηκαν εκεί για διαφύλαξη της καταστροφικής πυρκαγιάς. Η φωτιά, η οποία κατέκαψε αγροτοδασική έκταση 20.000 στρεμμάτων, τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά λόγω της μεγάλης έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε και για λόγους πρόληψης απαιτείται αυξημένη επιτήρησή της, ώστε να μην υπάρξουν εστίες αναζωπύρωσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου