ΑΛΜΥΡΟΣ

Χειριστές: Να αναζητηθούν τα αίτια και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες για το δυστύχημα

χειριστές-να-αναζητηθούν-τα-αίτια-και-362214

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του άτυχου 42χρονου εργάτη, σε ιχθυοτροφείο στις Νηές, η Ένωση Χειριστών Εκσκαπτικών –Ανυψωτικών –Οδοποιητικών και Ηλεκτροκίνητων Μηχανημάτων Βόλου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της την αναγκαιότητα να αναζητηθούν τα αίτια και να αποδοθούν άμεσα οι τυχόν ευθύνες.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της Ενωσης αναφέρονται τα εξής: «Ποτέ ένα δυστύχημα δεν προκαλείται αναίτια. Ειδικώς σε εργασίες και επαγγέλματα που η εξειδικευμένη γνώση και, κυρίως, η τήρηση των κανόνων ασφαλούς εργασίας, αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις.

Το Σωματείο, λοιπόν, που έχει αναγάγει το ζήτημα της Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία σε πρώτιστο αίτημά του, απευθύνει σαφή ερωτήματα προς κάθε αρμόδιο και απαιτεί την απάντησή τους.

  1. 1. Είχε δίπλωμα χειριστή κλαρκ, ο άτυχος 42χρονος;
  2. 2. Εάν είχε, τηρήθηκαν οι ασφαλείς όροι εργασίας από την υπεύθυνη Εταιρεία;
  3. 3. Εάν δεν είχε δίπλωμα, ποιος έδωσε την εντολή σε έναν ανειδίκευτο να χειριστεί ένα μηχάνημα που απαιτεί γνώσεις και πείρα;
  4. 4. Ήταν σε γνώση των αρμόδιων Ελεγκτικών Μηχανισμών οι εν λόγω συνθήκες εργασίας στη συγκεκριμένη ιχθυοτροφική Μονάδα;

Το Σωματείο θεωρεί ότι οι έχοντες την ευθύνη να διερευνήσουν το ζήτημα, δεν πρέπει να περιορισθούν σε «διαπιστώσεις» ή λόγια, αλλά να προχωρήσουν και στην παραδειγματική τιμωρία όσων αποδειχθεί πως έχουν ευθύνη για την απώλεια του άτυχου συναδέλφου.

Οι ζωές δεν είναι «υλικά αναλώσιμα» και αυτό είναι καιρός όλοι να το συνειδητοποιήσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου