ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα δίνει η εξοχική κατοικία στον κλάδο των επιπλοποιών

ανάσα-δίνει-η-εξοχική-κατοικία-στον-κλ-363179

Ωθηση σε μία δύσκολη χρονική στιγμή από οικονομικής άποψης δίνει στους επιπλοποιούς η εξοχική κατοικία. Οι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι είχαν έναν βαρύ χειμώνα και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έχασαν πολύτιμα -εν μέσω κρίσης- μεροκάματα, δουλεύουν τώρα με τις επισκευές.

Στους επιπλοποιούς επικρατεί συγκρατημένη ικανοποίηση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιπλοποιών, Ξυλουργών και συναφών επαγγελμάτων Μαγνησίας Αθανάσιος Μόσχος εξήγησε ότι αυτές οι δουλειές που άνοιξαν τώρα, «χάθηκαν» το χειμώνα.

Ο κλάδος των επιπλοποιών βιώνει στο πετσί του ιδιαίτερα σκληρά τις συνέπειες της κρίσης. Λόγω της καθίζησης στην οικοδομική δραστηριότητα, βλέπουν τα τελευταία χρόνια μείωση του τζίρου τους ύψους 40-50%.

Την τελευταία δεκαετία πολλές ήταν οι επιχειρήσεις του είδους που οδηγήθηκαν σε λουκέτο. Ο κλάδος συρρικνώθηκε κατά 50%. Πλέον στη Μαγνησία απέμειναν 80-85 επιχειρήσεις από σύνολο 180.

«Σήμερα κρατιούνται όρθιες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε οικογενειακή βάση, χωρίς πολλά άτομα προσωπικό και οι επαγγελματίες εκείνοι που συνεργάζονται με μεγάλες τουριστικές μονάδες», είπε ο ίδιος.

Τα δύο τελευταία κυρίως χρόνια η κατάσταση έχει δυσκολέψει αφόρητα. Ο κ. Μόσχος λέει ότι η υψηλή φορολόγηση σε συνδυασμό με τη βουτιά που καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα έχει σαν αποτέλεσμα το εισόδημα να μειώνεται ολοένα και περισσότερο.

Το πιο μεγάλο αγκάθι που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες είναι ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. «Οι επαγγελματίες που στεγάζονται σε μεγάλους βιοτεχνικούς χώρους πληρώνουν κάθε χρόνο ποσά της τάξεως των 3.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από κει και πέρα οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν φέτος για τους περισσότερους επαγγελματίες του κλάδου. Μετά το νέο ασφαλιστικό, οι επιχειρήσεις είδαν θεαματικές μειώσεις στα ποσά που καταβάλλουν. Ο πρόεδρος του Συλλόγου είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι εισφορές κατέβηκαν στα 340 ευρώ το δίμηνο από 880 που ήταν.

Η ελπίδα των επιπλοποιών για το εγγύς μέλλον είναι να ξεκινήσει επιτέλους να τρέχει το πρόγραμμα Εξοικονομώ, το οποίο παραμένει αδρανοποιημένο εδώ και τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια. « Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα αρχίσει τον Οκτώβριο. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε πραγματικά μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας» είπε ο ίδιος.

Οι επαγγελματίες χρειάζονται ακόμη ευέλικτα προγράμματα τραπεζών για την αναβάθμιση και την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. Ο κ. Μόσχος λέει επιπλέον ότι παράλληλα απαιτείται να δουλέψει αποδοτικότερα το ΕΣΠΑ, ώστε να μην υπάρχει μικρή απορροφητικότητα σε διάφορα προγράμματά του και με κάποιον τρόπο να παρακαμφθεί και η μεγάλη γραφειοκρατία που υπάρχει.

Οσον αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι επαγγελματίες αισιοδοξούν ότι θα υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις οφειλών και περικοπή των υπέρογκων τόκων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου