ΤΟΠΙΚΑ

Τηλεσκόπια στην παραλία

τηλεσκόπια-στην-παραλία-363235

Πολλοί Βολιώτες συγκεντρώθηκαν προχθές το απόγευμα γύρω από τα τηλεσκόπια της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, που στήθηκαν στην παραλία, προκειμένου να παρατηρήσουν την μερική έκλειψη σελήνης, που συνέπεσε με την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Δεκάδες παρατηρητές των ουράνιων φαινομένων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εταιρείας Αστρονομίας και έσπευσαν να θαυμάσουν μεγαλειώδεις εικόνες, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια και κιάλια, που διέθεσαν για το κοινό οι διοργανωτές της αστροβραδιάς. Με την ευκαιρία του συγκεκριμένου αστρονομικού φαινομένου, οι φίλοι του ουρανού είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και τους πλανήτες Δία και Κρόνο.

Η έκλειψη Σελήνης, έστω και μερική, είναι πάντα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο, αφού μεταξύ των άλλων αποδεικνύει ότι η γη είναι στρόγγυλη, από το σχήμα της σκιάς που ρίχνει πάνω στη Σελήνη.

Για τους παρατηρητές από την Ελλάδα, η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Οι δυτικές περιοχές της χώρας είδαν τη Σελήνη να ανατέλλει με την μερική φάση μόλις να έχει αρχίσει, ενώ οι ανατολικές περιοχές, αντίστοιχα, είδαν τη Σελήνη πρώτα να ξεπροβάλει από τον ορίζοντα και μετά να αρχίζει η ολική φάση.

Με ανάλογο ενδιαφέρον παρατήρησαν οι Βολιώτες την αυγουστιάτικη πανσέληνο, που έλαμψε στον ουρανό, προσδίδοντας ειδυλλιακή διάθεση στη βραδιά.

Δεκάδες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, εξάλλου, προχθές και τις προηγούμενες μέρες στη Μαγνησία, με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, που αποτέλεσε για μια ακόμη φορά πηγή έμπνευσης για λυρικές βραδιές λόγου και μουσικής.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου