ΤΟΠΙΚΑ

Οι Ρομά εκπαιδεύονται μέσα από νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης

οι-ρομά-εκπαιδεύονται-μέσα-από-νέο-πρό-364581

Περισσότεροι από 100 Ρομά κάθε ηλικίας αναμένεται να καθίσουν στο θρανίο από τον προσεχή Σεπτέμβριο, προκειμένου να λάβουν μέρος σε τριετές πρόγραμμα επιμόρφωσης που θα υλοποιηθεί από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι δράσεις του προγράμματος «Άγιος Απόστολος Θαδδαίος – Πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης στο Αλιβέρι και την Αγία Παρασκευή», θα «φιλοξενηθούν» στις εγκαταστάσεις του παλιού σχολείου της Μητρόπολης, του Αγίου Αποστόλου του Νέου, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή του Αλιβερίου.

Καρπός μέριμνας της τοπικής Εκκλησίας είναι το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης τριετούς διάρκειας, το οποίο προάγει οργανωμένα και πιο συστηματικά την απόκτηση μιας σειράς δεξιοτήτων που θα δώσουν την ευκαιρία στους ωφελούμενους να διεκδικήσουν ισότιμη θέση στα πεδία της απασχόλησης και της κοινωνικής συμμετοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η τοπική Εκκλησία έχει ήδη αναπτύξει δράσεις συνεργασίας με την ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι οποίες έχουν ως αποδέκτες δεκάδες οικογένειες Ρομά και μαθητές που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το όνειρο της μόρφωσης πραγματικότητα.

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η Μητρόπολη Δημητριάδος, είναι ένα ακόμη παράλληλο βήμα στην ευρύτερη προσπάθεια που αναπτύσσεται για τις οικογένειες Ρομά της περιοχής μας. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Στάθης Γραμμένος, και υπεύθυνος από την πλευρά της Μητρόπολης Δημητριάδος ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Μάξιμος Παπαϊωάννου.

Αναλύοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη φιλοσοφία και τους τομείς δράσεις που θα αναπτυχθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, ο Στάθης Γραμμένος αναφέρει ότι «πάντα είχε παρέμβαση η Μητρόπολη στις περιοχές Αγίας Παρασκευής και Αλιβερίου, αλλά η προσπάθεια γίνεται πιο οργανωμένα και συστηματικά, με στόχο την κοινωνικοποίηση των ομάδων και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία».

Οι επιμορφωτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν την εκμάθηση μουσικών οργάνων, αθλητικές δραστηριότητες, μαγειρική, ραπτική, κέντημα, ενισχυτική διδασκαλία, Αγγλικά και Γερμανικά, μακιγιάζ, σχολή καμαριέρας, δραστηριότητες που «θα επιτρέψουν στους ωφελούμενους να εξασφαλίσουν εργασία και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και να απορροφηθούν», υπογραμμίζει ο συντονιστής.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ έντονο και, όπως εκτιμάται, θα ωφεληθούν γύρω στα 100 με 150 άτομα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των Ρομά κάθε ηλικίας που ζουν στην περιοχή μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου