ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεά υπερσύγχρονου διασωστικού σκάφους

δωρεά-υπερσύγχρονου-διασωστικού-σκά-365023

Υπερσύγχρονο διασωστικό σκάφος απέκτησε η Eλληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας, το οποίο είναι δωρεά της Διασωστικής Nορβηγικής Οργάνωσης RS και αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για την ίδια την ομάδα, αλλά κυρίως για την περιοχή της Μαγνησίας. Οι δυνατότητες του συγκεκριμένου σκάφους, που παρουσιάστηκε χθες στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων, αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία των επιχειρήσεων-διασώσεων ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το διασωστικό σκάφος είναι κυριολεκτικά παντός καιρού, σχίζει τα κύματα ακόμη κι όταν η θάλασσα είναι αγριεμένη, μεταφέροντας με ασφάλεια τους διασώστες, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις αποστολές που αναλαμβάνουν.

Είναι εξοπλισμένο με όλα τα συστήματα της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, διαθέτει δύο 200άρες μηχανές τελευταίας τεχνολογίας, που του δίνουν τη δυνατότητα να παραμένει σταθερό στην απόλυτη θαλασσοταραχή και να εκτελεί δύσκολες αποστολές διάσωσης.

Σε επίπεδο ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αντίστοιχα, διαθέτει Sonar, ραντάρ επιφανείας, ραντάρ βυθού, θερμική κάμερα, κάμερα νυκτός και έχει τη δυνατότητα να καταγράφει όλες τις κινήσεις. Επίσης διαθέτει GPS που μπορεί να δώσει χαρτογράφηση επιφανείας τρισδιάστατη είτε χαρτογράφηση βυθού, και ουσιαστικά με εφόδιο όλα τα συστήματα που διαθέτει, οι διασώστες μπορούν να πλεύσουν στο απόλυτο σκοτάδι, καθώς θεωρείται παντός καιρού.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διασωστικό σκάφος, το οποίο αναπτύσσει ταχύτητα 50 περίπου κόμβων, είναι εφοδιασμένο με πλήρη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, απινιδωτή, ακόμη και πλήρες φαρμακείο, φορείο και ό,τι άλλο απαιτείται για να ενισχύσει κάθε αποστολή διάσωσης.

Η Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, σημειωτέον, είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού ΙMRF στη θαλάσσια διάσωση, ενώ όπως ανέφερε ο Χάρης Παπαμαρκάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παραρτήματος Μαγνησίας και υπεύθυνος του τμήματος διάσωσης στο υγρό στοιχείο του παραρτήματος, «ως Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είμαστε μέλη και δρούμε υπό την αιγίδα αυτού του οργανισμού. Κάποια μέλη μας εκπαιδεύτηκαν στη Νορβηγία, στη χρήση αυτών των σκαφών και στη διάσωση, και επιστρέψαμε περιμένοντας το διασωστικό σκάφος».

Το σκάφος πλέει με απόλυτη ασφάλεια, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, και όπως επεσήμανε ο κ. Παπαμαρκάκης «ο τομέας ευθύνης μας είναι όλη η Μαγνησία, ανατολικό Πήλιο, βόρεια Εύβοια, Σκιάθος και νησιά, τα οποία μπορούμε να τα καλύψουμε πλέον πολύ εύκολα με αυτό το σκάφος και τις δυνατότητες που έχει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου