ΤΟΠΙΚΑ

Διαδικασίες εξπρές για τη λειτουργία επιχειρήσεων με ηλεκτρονικά… βήματα

διαδικασίες-εξπρές-για-τη-λειτουργία-365896

Ελυσε τα χέρια των επιχειρήσεων η λειτουργία πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική υποβολή γνωστοποίησης της έναρξης της δραστηριότητάς τους ή τη μεταβολή αυτής, αντιμετωπίζοντας μία και έξω τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρούσε έντονα την επιχειρηματικότητα και δημιουργούσε μεγάλες καθυστερήσεις στην ανάπτυξή της.

Από τις 2 Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ η ιστοσελίδα hhtpς://notifybusiness.gov. gr και πλέον μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουριστικά καταλύματα μπορούν να χρησιμοποιούν το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα για να γνωστοποιήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα εφόσον έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δεν υποβάλλουν κανένα έγγραφο στη διοίκηση.
Ο προϊστάμενος του ΕΟΤ στη Μαγνησίας Δημήτρης Τριανταφύλλου τόνισε ότι καθημερινά γίνονται σωρηδόν γνωστοποιήσεις. «Η διαδικασία απλοποιήθηκε. Σε επίπεδο Μαγνησίας εκδίδονται τουλάχιστον δέκα γνωστοποιήσεις κάθε μέρα» ανέφερε.

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής έσωσε τους επιχειρηματίες από σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ενδεικτικά ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Λεβέντης ανέφερε ότι τα καταλύματα έπρεπε παλαιότερα να απευθύνονται στον ΕΟΤ και να καταθέτουν αίτηση, να συγκεντρώνουν σειρά δικαιολογητικών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, το Υγειονομικό, τον οικείο δήμο.

«Για να ξεκινήσει τη λειτουργία της μία επιχείρηση ή να κάνει κάποια μεταβολή στη δραστηριότητάς της για να λάβει την απαιτούμενη άδεια περνούσαν πέντε μήνες. Σήμερα, την ευθύνη την έχει πλέον ο ξενοδόχος και όχι ο ΕΟΤ. Γνωστοποιεί τα δικαιολογητικά στις αντίστοιχες υπηρεσίες και με την αίτηση λαμβάνει αυτόματα και το σήμα του» προσθέτει.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας – Γενική Διεύθυνση Εφαρμογής Κανονισμών Υποδομών και Ελέγχου, πριν την έναρξη της λειτουργίας της εγκατάστασης, υποβάλλεται γνωστοποίηση από τον φορέα της οικονομικής δραστηριότητας εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας και έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Ο φορέας άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας δεν υποβάλλει στη διοίκηση κανένα έγγραφο, αλλά υποχρεούται να τηρεί στην έδρα της επιχείρησης φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά που απασχολούν για τη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο μεταβληθούν τα στοιχεία της δραστηριότητας, τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί, ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας υποχρεούται σε προηγούμενη γνωστοποίηση της επιδιωκόμενης μεταβολής.

Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της δραστηριότητας τέλος, ο φορέας υποχρεούται σε υποβολή ακύρωσης της γνωστοποίησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου