ΤΟΠΙΚΑ

Δύο στις τρεις επιχειρήσεις έχασε τη ρύθμιση προς τα Ταμεία

δύο-στις-τρεις-επιχειρήσεις-έχασε-τη-ρ-366678

Προβληματισμός από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας για την τύχη που θα έχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Δραματική είναι η πορεία της ρύθμισης των 100 δόσεων που τέθηκε σε ισχύ το 2015 και έδωσε πολλές ελπίδες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι θα έβγαιναν από τη σκόπελο των δυσβάσταχτων εισφορών.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΑΟ, για το β’ τρίμηνο του 2017 δυο στις τρεις επιχειρήσεις απεντάχθηκαν από τις ρυθμίσεις και υπό την απειλή κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων αναγκάστηκαν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους με δώδεκα δόσεις.

Τα στοιχεία αυτά, που δημοσίευσε η Καθημερινή, επιβεβαιώνουν πλήρως και την έρευνα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας.

Μπορεί η ρύθμιση να ήταν ευνοϊκή, αλλά όταν υπάρχει υψηλή φορολογία και εχθρικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, τότε δύσκολα μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει, λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τρύφων Πλαστάρας. Η ΟΕΒΕΜ είχε προειδοποιήσει πολλές φορές για την ατυχή έκβαση που θα είχε για αρκετούς επαγγελματίες η ευνοϊκή κατά τα άλλα ρύθμιση.

Η έρευνα της Ομοσπονδίας για το α’ τετράμηνο του 2017 οδηγούταν στο συμπέρασμα ότι μόνο το 56% των επιχειρήσεων βρίσκεται σε ρύθμιση. Το 28% των μικρομεσαίων στη Μαγνησία είχαν δηλώσει απώλεια, καθώς δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τους χρόνους των δόσεων.

«Μεσοσταθμικά, έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Πώς να είναι συνεπείς λοιπόν στις ρυθμίσεις;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας κρατά επιφυλακτική στάση και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ προειδοποιεί ότι «όσες επιχειρήσεις απορριφθούν θα βγουν αυτομάτως και από την αγορά εργασίας.

Η εμπειρία δείχνει ότι οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν δύσκολα να κρατηθούν στην πορεία των ρυθμίσεων. «Εάν δεν τρέξουν αναπτυξιακά προγράμματα, δεν είναι εύκολο να επιτύχει κάποιος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις.

Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι χρειάζεται να υπάρχει ελαστικότητα. Όταν χαθούν έως τρεις δόσεις, οι επαγγελματίες να μην απεντάσσονται από τις ρυθμίσεις. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είναι πολύ υψηλές. Πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις όταν δεν τα βγάζουν πέρα ούτε καν με τις ρυθμίσεις προς το Δημόσιο;» διερωτάται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου