ΤΟΠΙΚΑ

Τίτλοι τέλους στην πρώην VPI

τίτλοι-τέλους-στην-πρώην-vpi-2678

Tίτλοι τέλους για την πρώην VPI της ARTENIUS EΛΛΑΣ Α.Ε. Χθες το μεσημέρι με απολύτως συνοπτικές διαδικασίες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η εταιρεία από την Αθήνα όπου είναι η έδρα της, απέστειλε έγγραφο που υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Η. Βαφόπουλο με το οποίο ανακοινώνεται το οριστικό κλείσιμο της εταιρείας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η πρώην VPI στην οποία απασχολούνται περίπου 100 άτομα, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Βαφόπουλος οδηγείται σε οριστική λύση και εκκαθάριση «λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών της υποχρεώσεων» όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Η διαδικασία μάλιστα της λύσης και της εκκαθάρισης όπως επισημαίνεται στην ίδια επιστολή- ανακοίνωση έχει ήδη ξεκινήσει και ισχύει από τον τρέχοντα μήνα για αυτό και από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας όπως επισημαίνει η εταιρεία θα κινηθεί η διαδικασία για τη λύση και των συμβάσεων του προσωπικού που θα αποχωρήσει όπως τονίζεται με τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων.

Το σωματείο των εργαζομένων ήδη από χθες το απόγευμα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με νομικούς συμβούλους καθώς υφίσταται ζήτημα όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις αφού ο νόμος 1387/83 είναι σαφής όσον αφορά το νόμιμο ποσοστό απολύσεων όπως επίσης και οι αποφάσεις που έχει λάβει κατά καιρούς το Ανώτερο Συμβούλιο Εργασίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις (ΚΟΝΤΙ κ.α).

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της επιχείρησης, που έφτασε στα γραφεία της εταιρείας αργά το μεσημέρι, έκανε το «γύρο του εργοστασίου» μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Το πρώτο σόκ ακολούθησε παγωμάρα και κατήφεια καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ τα σύννεφα μαζεύονταν πάνω από το εργοστάσιο, όλες οι διαβεβαιώσεις που δίνονταν ήταν προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης και όχι του λουκέτου που επέρχεται καθώς η πρώην VPI είναι μία μονάδα πρότυπο, μοναδικός προμηθευτής ρητίνης PET σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η παραγωγή στη Μονάδα του Βόλου είχε σταματήσει τους τελευταίους δύο περίπου μήνες και στο εργοστάσιο γίνονταν συντήρηση αυτή την περίοδο.

Την οριστική απόφαση φέρεται να έχουν λάβει οι Ισπανοπορτογάλλοι μεγαλομέτοχοι του ομίλου LΑSEDA BARCELONA που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν διαμηνύσει ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε διάφορες μειώσεις ξεκινώντας από το εργατικό κόστος. Αυτό ωστόσο είχε εκληφθεί ως προπομπός νέων μειώσεων στις αποδοχές των εργαζομένων μετά τη μονομερή καταγγελία που έκανε πριν τις γιορτές σε επιδόματα που περιλαμβάνονταν στη σύμβαση των εργαζομένων.

Στο τελευταίο Δ.Σ της ARTENIUS EΛΛΑΣ Α.Ε περί τα τέλη Ιανουαρίου, είχε γίνει ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας με τους μετόχους να επιφυλάσσονται να τα μελετήσουν για να τοποθετηθούν. Τελικά αυτό έγινε με τον πιο χειρότερο τρόπο για τους 100 εργαζόμενους στην πρώην VPI χθες το μεσημέρι με την επίμαχη επιστολή – ανακοίνωση του διευθύνοντα συμβούλου.

Σημειώνεται ότι στην ARTENIUS EΛΛΑΣ Α.Ε συμμετέχουν με ποσοστό 35% τα ΕΛΠΕ ενώ το 65% του χαρτοφυλακίου των μετοχών ανήκει σε Όμιλο πορτογαλικών και ισπανικών συμφερόντων. Μέρος της παραγωγής PET της πρώην VPI διατίθεται στην ελληνική αγορά, μέσω του δικτύου πωλήσεων χημικών του Ομίλου.

Το ήμισυ περίπου της παραγωγής της εταιρείας του Βόλου, διοχετεύεται στην ελληνική αγορά για την κατασκευή πλαστικών φιαλών pet που χρησιμοποιούνται από εμφιαλωτές αναψυκτικών και νερών, ενώ το υπόλοιπο ήμισυ εξάγεται σε όμορες βαλκανικές χώρες καθώς και στην Ιταλία και στην Τουρκία με την τοπική Μονάδα να έχει στρατηγικό ρόλο όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ιστορία της VPI

Το 51% των μετοχών της ιδρυθείσας το 1995 VPI πέρασε το 2006 στον όμιλο Selenis, καθώς η ελληνική επιχείρηση συγκέντρωνε τις δραστηριότητές της στον αναπτυσσόμενο και εξαιρετικά κερδοφόρο τομέα της επαγγελματικής ψύξης.

Ο βασικότερος λόγος όμως για την απαγκίστρωση της Frigoglass από τη VPI, την οποία η ίδια είχε ιδρύσει στον Βόλο στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ήταν όπως έγραφε το ΒΗΜΑ η ένταση του ανταγωνισμού από την πλευρά της Κίνας. Αυτή είναι η αιτία που τα κέρδη της πωλούμενης επιχείρησης τα τελευταία χρόνια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και κυρίως είναι αμφίβολο πώς θα εξελιχθούν στο εγγύς μέλλον.

Η συμφωνία για την ένταξη στον ξένο όμιλο ήρθε μετά από πολύμηνη αναζήτηση αγοραστή και αφού τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν αρνηθεί να αγοράσουν το πλειοψηφικό ποσοστό, προτιμώντας να διατηρήσουν το μερίδιο (35%) που κατέχουν από συστάσεως της VPI.

Η ακμαιότατη Frigoglass κατέληξε σε μία συμφέρουσα, με το πορτογαλικό γκρουπ, το οποίο εξελίχτηκε στο μεγαλύτερο ευρωπαίο παραγωγό ρητίνης pet, πρώτης ύλης για την παραγωγή πλαστικών περιεκτών ποτών και υγρών τροφίμων.

Για το 51% των μετοχών η πορτογαλική εταιρεία κατέβαλε στην ελληνική 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ , ως προκαταβολή.

Με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα, με την απόκτηση του 51% της ελληνικής εταιρείας ρητίνης η Selenis αύξησε κατά 80.000 τόνους την ετήσια παραγωγική της δυναμικότητα, αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος στο πλαίσιο του στόχου της, για να επεκταθεί γεωγραφικά και να επηρεάσει τις τιμές.

Οι ευρωπαίοι παραγωγοί ρητίνης pet μάλιστα είχαν εξασφαλίσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την επιβολή εμπορικών περιορισμών στην Κίνα, αλλά οι κινέζοι παραγωγοί κατορθώνουν να διεισδύουν όλο και περισσότερο στην ευρωπαϊκή αγορά συμπιέζοντας τις τιμές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου