ΤΟΠΙΚΑ

«Επανέρχομαι στα δρώμενα του δήμου, αντλώντας δύναμη από τους δημότες μου»

επανέρχομαι-στα-δρώμενα-του-δήμου-αν-367466

Του Μιλτιάδη Αρ. Γαϊτανά

Υστερα από απουσία από τα δρώμενα του Δήμου Ν. Πηλίου, αλλά πάντα ζυμωμένος καθημερινά στα προβλήματα των δημοτών, επανέρχομαι στα δρώμενα του δήμου αντλώντας δύναμη από τους δημότες μου, τους οποίους βλέπω στην απογοήτευση από τις δράσεις του δήμου Ν. Πηλίου.

Οι δημότες μου αυτοί με στήριξαν επί σαράντα (40) έτη, και αυτοί που δεν με στήριξαν αισθάνονται προδομένοι από τις δράσεις ή μάλλον την απραξία της Δημοτικής Αρχής.

Παρακάτω θέλω να παραθέσω τα έργα που έγιναν επί δημαρχίας μου, αυτά που είχαν προγραμματισθεί να γίνουν (υπήρχαν μελέτες κ.λπ.) και τα έργα που έγιναν από τον δήμο μετά την παράδοση του δήμου Αργαλαστής στην παρούσα δημοτική αρχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου 2011.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΜΟΥ

Το κύριο έργο που πρέπει να γίνει σε ένα δήμο είναι η ύδρευση και η οδική επικοινωνία.

Δεν υπήρχε νερό, κόβονταν το νερό πάρα πολλές φορές και υπήρχε μεγάλο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και τον τουρισμό. Ο κάθε επαγγελματίες μπορούσε να λειτουργήσει όποια επαγγελματική ιδιότητα και αν είχε, και εκείνο που γινόταν ήταν να δυσφημείται ο τόπος μας και να απαξιώνεται.

Η ύδρευση του τέως Δήμου Αργαλαστής γίνεται απρόσκοπτα χωρίς κανένα πρόβλημα και καταξιώνεται το τουριστικό προϊόν της Αργαλαστής, που είναι ο κύριος μοχλός της οικονομίας της τοπικής και ολόκληρης της χώρας.

Συγκεκριμένα: Στην περιοχή Αργαλαστής έγιναν γεωτρήσεις με τέτοιο τρόπο που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ύδρευσης στην Αργαλαστή, στο Μετόχι, στο Χόρτο, στην Καλλιθέα, στην Ξινόβρυση, στα Ποτιστικά, στην Πάλτση, στην Μπελιάν, στην Μικρή Πάου, στην Μεγάλη Πάου, στον Κάλαμο και στο Λεφόκαστρο.

Αναβαθμίσαμε όσον αφορά την ύδρευση την ποιότητα και την ποσότητα, κάνοντας ενέργειες να συνδεθεί το Παναγιώτικο φράγμα.

Παράλληλα, έγιναν ενέργειες για την υγιεινή των κατοίκων. Ήταν δέσμευσή μου να αποκατασταθούν οι καρκινογόνες σωλήνες, οι οποίες είχαν και διαρροές και χανόταν πολύ νερό.

Συγκεκριμένα αλλάχτηκαν οι σωλήνες στον κεντρικό οικισμό Αργαλαστής στην περιοχή Αγίας Παρασκευής, κεντρικής πλατείας με όριο τον κεντρικό δρόμο Βόλου – Αργαλαστής.

Επίσης αντικαταστάθηκε ο κεντρικός αγωγός στην περιοχή Καλάμι μέχρι την κεντρική δεξαμενή Καλλιθέας, κατασκευάζοντας δεξαμενή ανακούφισης στην υψηλή Ράχη Πάλτσης, με κατασκευή δύο δεξαμενών στις περιοχές Καμάρι και Αγίας Παρασκευής.

Έγιναν συνολικά οι εξής δεξαμενές:

Αναβαθμίστηκε το δίκτυο και εκσυγχρονίστηκε, εμπλουτίζοντας με καινούργιες δεξαμενές, ήτοι Λεφόκαστρο, Κάλαμος, Μικρή Πάου, Μεγάλη Πάου, Αγίας Παρασκευής, Καμάρας, Υψηλής Ράχης. Παράλληλα, αναβαθμίστηκε ο αγωγός του Λεφόκαστρου, φτιάχνοντας παράλληλο αγωγό από παραλία του Λεφοκάστρου έως Ραζή το ίδιο και στην παραλία Χόρτο και σε όλους τους κάθετους δρόμους.

Δίνοντας μεγάλη σημασία στην υγιεινή και στην οικονομία θα ήταν μεγάλη παράληψη εάν δεν είχαμε μεριμνήσει για την ασφάλεια της περιοχής. Μεριμνήσαμε για την ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στην Αργαλαστή που έχει έργα την Αργαλαστή και εργάζονται 26 άτομα.

Αποκλειστικά με δικές μας ενέργειες. Η Πυροσβεστική έχει την εξής σημασία: προστατεύει την περιοχή Αργαλαστής και την ευρύτερη περιοχή Ν. Πηλίου.

Έγιναν προσπάθειες για διατήρηση και αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού Αργαλαστής. Για την ευρύτερη λειτουργία, την ασφάλεια, την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία, απαραίτητο στοιχείο είναι η σύνδεση με το οδικό δίκτυο δρόμων όλων των επινοίκων της Αργαλαστής και τον Βόλο. Ήτοι κατασκευή και διαπλάτυνση των δρόμων της Πάλτσης, της Μελανής, της Μικρής Πάρου, του Καλάμου, του Λεφοκάστρου, του Ραζή Λεφοκάστρου. Παράλληλα έγιναν διαμορφώσεις δρόμων εντός οικισμού Αργαλαστής κεντρική πλατεία. Ειρηνοδικείο, πλατεία Κουταντέλια καθαριστήριο, πλατεία Αγιος Αθανάσιος, διασταύρωση Βόλου Ξυνόβρυσης μέχρι πλατεία, Δημοτικό Σχολείο, Λύκειο Βρύση Κούβλου, Νεκροταφείου, επαρχιακός δρόμος Αργαλαστής Ξυνόβρυσης κ.α.

Αναπλάσεις πλατειών: Αργαλαστή – κεντρική πλατεία, πλατεία Κ. Ρακή έμπροσθεν γραφείου πρώην ΔΕΗ, κεντρικός δρόμος Αργαλαστής Μηλίνας Ξυνόβρυσης με την φύτευση δέντρων και τη δημιουργία αναγκαίων πάρκων. Ανάπλαση παραλίας Χόρτου και έμπροσθεν της εκκλησίας της Παναγίας, καθώς και την κατασκευή γέφυρας στην παραλία και κατασκευή γέφυρας κεντρικού δρόμου Χόρτου – Μηλίνας. Ανάπλαση της περιοχής νεκροταφείου Ξυνόβρυσης. Αναβαθμίστηκε η περιοχή του Λεφοκάστρου και έγινε εύρυθμη η διέλευση των αυτοκινήτων με την κατασκευή κρηπιδώματος αρχικών μέτρων.

Κατασκευή κτιρίων: Ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων το κτίριο που στεγαζόταν η ΔΕΗ και μεταφέρθηκαν τα γραφεία του Δήμου Αργαλαστής. Κτίρια έγιναν κόσμημα για την Αργαλαστή και εκεί λειτουργεί ο δήμος Νοτίου Πηλίου. Ανακαινίσθηκε το κτίριο του Παρθεναγωγείου Αργαλαστής και εκεί στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο και η Βιβλιοθήκη. Η κατασκευή εκ θεμελίων του κτιρίου Αγροτουρισμού έμπροσθεν του ΚΕΓΚ. Ηταν απαραίτητο το κτίριο του Δημαρχείου Αργαλαστής, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης. Ανακαινίστηκε το κτίριο του Ειρηνοδικείου. Σε όλα αυτά τα κτίρια τοποθετήθηκε σύγχρονος τεχνικός εξοπλισμός, όπως και στο παλιό κτίριο της πρώην κοινότητας Αργαλαστής. Τα δύο κοινοτικά καφενεία τα επισκευάσαμε με τοποθετήσεις στο δάπεδο πλακάκια και ό,τι σύγχρονο εξοπλισμό.

Φωτισμός: Έγινε στον κεντρικό δρόμο Αργαλαστής, στον κεντρικό δρόμο Μετοχίου, στην παραλία Χόρτου και στην παραλία Λεφοκάστρου, παραλία Λεφοκάστρου μέχρι οικία Χατζηνάσιου και διαμόρφωση δρόμου. Εγινε επισκευή του κωδωνοστασίου, σήμα κατατεθέν – αναφοράς του δήμου Αργαλαστής.

Σχολεία: Κατασκευή νηπιαγωγείων, αλλαγή παραθύρων του Δημοτικού Σχολείου, ασφαλτόστρωση του Δημοτικού Σχολείου, κατασκευή πτέρυγας, τοποθέτηση αλεξικέραυνου, κατασκευή σκεπής σε όλο το Γυμνάσιο για την προστασία της πλάκας μπετού που είχε, κατασκευή δύο επιπλέον αιθουσών στο Γυμνάσιο, κατασκευή καινούργιου εκ θεμελίων δαπέδου στα Γραφεία καθηγητών του Γυμνασιάρχου, των καθηγητών και του εργαστηρίου, περίφραξη σωστή Γυμνασίου και Λυκείου, κατασκευή ασφαλτόστρωσης στο προαύλιο, ανακαίνιση τουαλετών κ.α.

Ανακαίνιση Κοιμητηρίου Αργαλαστής και κατασκευή οστεοφυλακεπίου Ξυνόβρυσης.

Εκκλησία: Έγινε η επισκευή και η αναπαλαίωση της Εκκλησίας της Ξυνόβρυσης, έγινε η ανακαίνιση σε πρώτη φάση των κελιών του Αγίου Ταξιάρχη Μιχαήλ Πηλίου καθώς η ηλεκτροδότησή τους.

Βασική εργασία για την αναβάθμιση του δήμου, του τουρισμού και της οικονομίας είναι η κατασκευή πάρκινγκ.

Έγινε η διαμόρφωση πάρκινγκ στο κέντρο της Αργαλαστής σε οικόπεδο της Εκκλησίας. Έγινε η αγορά έξι οικοπέδων στην περιοχή της Αργαλαστής: οικόπεδο ενός στρέμματος, οικόπεδο 700 μέτρων, οικόπεδο 10 στρεμμάτων που παράλληλα προορίζεται για πολλές δράσεις, οικόπεδο στο Χόρτο ενός στρέμματος στον κεντρικό δρόμο Χόρτου Μηλίνας, οικόπεδο στο Λεφόκαστρο 1.850 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα.

Καθαριότητα: Ένα βασικό στοιχείο για την καθημερινότητα του Δήμου είναι η καθαριότητα. Έγινε ο ΧΥΤΑ, με βιολογικό καθαρισμό, ζυγοπλάστιγγα, σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού από ιδιώτη και σε συνεργασία με τον τότε υπεύθυνο του Δήμου Βόλου, Ιωάννη Κουρτίνα η μελέτη ασφαλτόστρωσης. Αγοράστηκε καινούριο απορριμματοφόρο και εκσκαφέας.

Εργα που προγραμματίστηκαν, ήταν ώριμα να γίνουν και δεν έγιναν επί δημαρχίας μου: μελέτη αντικατάστασης σωλήνων, προώθηση της μελέτης παράκαμψης Μετοχίου και διασταύρωσης Συκής-Καλάμου, υπόλοιπο του Δημαρχείου Αργαλαστής, επέκταση του Παναγιώτικου.

Εκλεγμένος 40 χρόνια, ήτοι από το 1978 έως το 2014, επιζητούσα και επιζητώ την συνεργασία της αντιπολίτευσης ή της συμπολίτευσης για το κοινό συμφέρον και την ανάδειξη της περιοχής.

Δυστυχώς ύστερα από ένα ατυχές συμβάν σε κατάστημα συμπολίτη μας καταδικάστηκα σε πρώτο βαθμό (πρώτη φορά) και αθωώθηκα πανηγυρικά σε δεύτερο βαθμό. Ήταν μια αστεία υπόθεση υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όλο αυτό το διάστημα μέχρι να βγει η πρώτη απόφαση, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ποτέ μα ποτέ δεν ζήτησε τη συνεργασία μου σε κανένα θέμα και ήταν αρνητικός απέναντι στις γνώσεις μου και την εμπειρία μου η οποία φαίνεται από τα παραπάνω έργα μου (κι άλλα που δεν γράφονται), καθώς και την εντιμότητά μου η οποία αποδεικνύεται με περίτρανο τρόπο όχι από χρηματικό έλλειμμα που υπάρχει στο 90% των δήμων αλλά από το περίσσευμα που είχε ο Δήμος αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Αντιθέτως όταν έμαθαν ότι δικάστηκα σε πρώτο βαθμό έσπευσαν ταχέως, πήραν την απόφαση της καταδίκης μου, την έστειλαν στην περιφέρεια και με θέσανε σε αργία παρανόμως για τον εξής λόγο: για να τεθεί κάποιος σε αργία για παράβαση καθήκοντος, έπρεπε να ζημιώσει το δήμο οικονομικά. Παρά ταύτα με τον υπ’ αριθμόν 1045/14-10-2014 απόφαση τέθηκα σε αργία. Ήταν πολιτική δίωξη.

Μετά την αθωωτική απόφαση δεν έδειξαν την ίδια θέρμη, δηλαδή να πάρουν την απόφαση, να την κοινοποιήσουν στην περιφέρεια, κι έτσι βρίσκομαι σε αργία παρανόμως και άδικα.

Σημειωτέον, δεν έδειξαν την ίδια σπουδή ο Δήμος και η περιφέρεια όταν πληροφορήθηκαν ότι άλλαξε ο Νόμος το 2015 και έπρεπε να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση για να τεθώ σε αργία. Δεν έπραξαν τα νόμιμα.

Κάνοντας κριτική στο Δήμο Νοτίου Πηλίου δεν θα πω ότι δεν κάνανε κανένα σημαντικό έργο αλλά θα σταθώ στο γεγονός ότι τους παρέδωσα ώριμα έργα και έργο μηδέν. Επανέρχομαι με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει προς όφελος των δημοτών και της όμορφης περιοχής του Νοτίου Πηλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου