ΤΟΠΙΚΑ

Νοσεί… το Νοσοκομείο

νοσεί-το-νοσοκομείο-367625

Ως ο… μεγάλος ασθενής στον χώρο της υγείας της Μαγνησίας, παρουσιάζεται το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό για τα «σοβαρά και μεγάλα προβλήματα στη στελέχωση και λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου».

Όπως αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Αχμέτ Ιλχάν, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Μπαργιώτας και Εύη Χριστοφιλοπούλου, «σε αναβρασμό βρίσκονται κάτοικοι και κοινωνικοί φορείς του Βόλου από τη συνεχή αποδόμηση του νοσοκομείου, το οποίο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής και στις απαιτήσεις που προκύπτουν. Το νοσοκομείο εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες και τα προβλήματά του χρήζουν άμεσης επίλυσης. Οι συνεχείς ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πολλών κλινικών και μονάδων του νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα την υπολειτουργία αυτών, την αδυναμία ταχείας, άμεσης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των ασθενών, και συνακόλουθα την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν από το τέλος του έτους, λόγω ελλείψεως ειδικευόμενων ιατρών, που θα καταστήσουν δυσχερή τη λειτουργία κλινικών, όπως για παράδειγμα της Ορθοπεδικής και της Γυναικολογικής κλινικής.

Επιπρόσθετα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, είχε σταματήσει η έγκριση και η διενέργεια νέων χημειοθεραπειών, ζήτημα που απασχόλησε στο σύνολο της την τοπική κοινωνία και συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού καρκινοπαθείς έμεναν χωρίς την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου, γεγονός που καθιστά το Νοσοκομείο Βόλου, το μοναδικό της Θεσσαλίας με τέτοια έλλειψη, και οι πολίτες του Βόλου αναγκάζονται σε καταβολή σημαντικών ποσών σε ιδιωτικά κέντρα, προκειμένου να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία.

Σας γνωστοποιούμε, επίσης ότι, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι και ιατροί εκφράζουν την απορία τους για την ακολουθούμενη πολιτική της διοίκησης του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας, μάλιστα, πρακτικές φίμωσης και απαξίωσής τους».

Η κοινοβουλευτική ομάδα ζητά άμεσες ενέργειες για τη στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, και ενέργειες για να αποκτήσει το Αχιλλοπούλειο μαγνητικό τομογράφο.

Ο «χάρτης» των ελλείψεων

Οι βουλευτές αναφέρονται αναλυτικά και με στοιχεία στον «χάρτη» των ελλείψεων που έχουν εντοπιστεί στο «Αχιλλοπούλειο». Συγκεκριμένα:

  • Η Γαστρεντερολογική κλινική απουσιάζει του καθημερινού προγράμματος εφημερίας, καθώς ήδη από τριετίας, δεν στελεχώνεται από κανέναν μόνιμο ιατρό, παρά μόνο από έναν επικουρικό.
  • Η Παιδιατρική κλινική έχει μόνο έναν μόνιμο ιατρό, και για να λειτουργεί υποτυπωδώς μετακινούνται ιατροί από γύρω περιοχές όπως η Λαμία.
  • Η ΩΡΛ κλινική αντιμετωπίζει επίσης τεράστιο πρόβλημα, αφού χωρίς κανέναν μόνιμο ιατρό αδυνατεί να εφημερεύει καθημερινά.
  • Η Οφθαλμολογική κλινική, στελεχωμένη με έναν μόνο μόνιμο ιατρό, επίσης δεν εφημερεύει καθημερινά.
  • Η Ψυχιατρική κλινική, παρά την πρόβλεψη στελέχωσής της από 6 συνολικά ιατρούς, λειτουργεί μόνο με τον διευθυντή της.
  • Η Β’ Παθολογική κλινική πάσχει επίσης από ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά επιπλέον, όπως έχετε ενημερωθεί από σχετικά έγγραφα και αναφορές της Δ/νσης της κλινικής, αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα με τις υλικοτεχνικές κτιριακές υποδομές της, που δυσχεραίνουν σοβαρά τη λειτουργία της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου