ΤΟΠΙΚΑ

Πλήθος πιστών στον Εσπερινό της Μεταμορφώσεως στον Βόλο

πλήθος-πιστών-στον-εσπερινό-της-μεταμ-367934

Αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών, πλήθος πιστών συνέρευσε χθες το βράδυ στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον ομώνυμο Ι. Ναό του Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.
Αναφερόμενος στην σημασία της μεγάλης αυτής εορτής για την Εκκλησία μας, ο Μητροπολίτης μας μίλησε για την ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν την εμπειρία που βίωσαν στο όρος Θαβώρ οι Μαθητές του Κυρίου, ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης.

Όπως σημείωσε, «θέλησε να τους φέρει εκεί, για να γευθούν την δόξα, να νιώσουν την λαμπρότητα του νοητού ηλίου, να δουν και να διαπιστώσουν ότι όντως είναι ο Υιός και λόγος του Θεού, που προφήτευσαν οι Προφήτες, που συνομιλούν μαζί Του. Κι έτσι να αντλήσουν δύναμη, να πάρουν κουράγιο, να κρατήσουν την εικόνα και την εμπειρία που τους έφθασε σε σημείο να λένε «εδώ να μείνουμε για πάντα Κύριε. Τί καλύτερο»…

Οι άνθρωποι, έχουμε ανάγκη από εμπειρίες, είμαστε πλασμένοι για δόξα, είμαστε από Φως και πνοή Θεού μέσα μας, είμαστε Θεού εικόνες, με ελευθερία και δύναμη. Αυτή η ελευθερία, όμως, ως δώρο μεν ακριβό, αλλά τίμημα μεγάλο και δίκοπο μαχαίρι, μας στέρησε αυτό για το οποίο είμαστε πλασμένοι αιώνια και μας έφερε πάνω στη γη με κόπους και μόχθους, με αγωνίες και άγχη, να μπορούμε να παλεύουμε, για να ξανακερδίσουμε την εμπειρία του Παραδείσου. Και δεν μας εγκατέλειψε ο Πανάγαθος Θεός. Ήρθε ο ίδιος να γίνει άνθρωπος για μας, άφησε ο Θεός και Λόγος, τη δόξα και το Φως, για να έρθει μέσα στην ταπεινή φάτνη και πάνω στη γη να ζήσει κοντά στα δικά μας πάθη και τις αδυναμίες. Αυτός ο αναμάρτητος, μη έχοντας αρνηθεί την αγάπη, καλώντας μας και μας και πάλι να κοινωνήσουμε αυτή την αγάπη του Θεού.
Το έχουμε ανάγκη εμείς οι άνθρωποι και ξέρετε πολλές φορές συμβαίνει στη ζωή μας. Πόσες φορές όταν νιώσουμε κόπωση, όταν η ψυχή μας φαίνεται να γονατίζει και να χάνει το κουράγιο της και τη δύναμη της, τότε σκεφτόμαστε πράγματα καλά, τότε ο νους μας τρέχει σε στιγμές ευφροσύνης, σε στιγμές αγαλλίασης, σε στιγμές ενότητας, εκεί που γευθήκαμε μία καλοσύνη, εκεί που νιώσαμε μία ευεργεσία, εκεί που ζήσαμε αγάπη και ξαναπαίρνουμε κουράγιο…
Αυτό θέλησε ο Κύριος να δώσει στους Μαθητές και σε όλους μας. Και να μας πει «κάντε κουράγιο, πάρτε δύναμη, είστε πλασμένοι για την δόξα του Θεού, δεν είστε για το σκοτάδι, αλλά για το Φως, όπως το πρόσωπό μου λάμπει σαν τον ήλιο. Δεν είστε για να φέρετε χιτώνες δερμάτινους, που οδηγούν στον θάνατο, αλλά όλα θα λαμπρυνθούν, όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή και η κτίση ολόκληρη θα λάμψει όπως τα ρούχα που φοράω. Ελάτε να γευθείτε την χαρά του Παραδείσου από τούτη εδώ τη γη, γιατί εγώ σας τα προσφέρω και σας καλώ να γίνετε συγκληρονόμοι μου.

Αυτή είναι η γιορτή ετούτη η σημερινή και η αυριανή. Είναι το κουράγιο που παίρνουμε εμείς οι πιστοί, όσοι νιώσαμε την λαχτάρα, όσοι βαπτιστήκαμε στο όνομα της Αγίας Τριάδος, όσοι κοινωνούμε Χριστό, κοινωνούμε ακριβώς γιατί είναι ο Ίδιος η ελπίδα μας, η δύναμή μας, ο Ίδιος που μας καλεί επάνω στο όρος το Θαβώρ, για να μας μεταμορφώσει, για να μας ανοίξει το δρόμο της αληθινής μετάνοιας, για να μας δείξει όχι μόνο την δόξα Του, αλλά την φιλανθρωπία και την αγάπη Του, γιατί Αυτός θυσιάστηκε για μας, για να μπορούμε εμείς να ζήσουμε αυτή την άκτιστη δύναμή Του και την ενέργεια, το φως της θεότητος».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παραλλήλισε το όρος Θαβώρ με την Εκκλησία και την ορθόδοξη πίστη μας, εκεί όπου κάθε πιστός μπορεί να έχει την θεία εμπειρία της Μεταμορφώσεως. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε: «Θα μου πείτε: Και που είναι το όρος Θαβώρ για μας; Πού μπορούμε να προσεγγίσουμε και να ανέβουμε; Πού μπορούμε να νιώσουμε και να ζήσουμε τον Παράδεισο που μας περιγράφεις; Πώς μπορούμε κι εμείς να έχουμε τα βιώματα των μαθητών; Γι’ αυτό μας άφησε την Εκκλησία Του ο Χριστός, γι’ αυτό μας έστειλε το Άγιο Πνεύμα την ημέρα της Πεντηκοστής, γι’ αυτό ήρθε να μας μυήσει και να μας δώσει τα Μυστήρια. Γι’ αυτό μας κοινωνεί μαζί Του, ακριβώς για να ζούμε κάθε φορά την Μεταμόρφωση. Για να είναι αυτή η εμπειρία, όπως γίνεται και συμβαίνει, μέσα στην Εκκλησία. Ξανακατέβηκαν οι Μαθητές στη Γη. Είναι συγκλονιστικό αυτό που συνέβη, ενώ έζησαν αυτή την ουράνια, την παραδείσια ατμόσφαιρα, την ίδια στιγμή ο Χριστός τους λέγει «πάμε πάλι μαζί στον κόσμο» και ξέρετε τί έκανε μόλις κατέβηκε; Δαιμόνια έβγαλε, ασθένειες θεράπευσε. Ξαναέφερε τους Μαθητές στην πραγματικότητα, για να τους πει: «Ξέρετε, αγωνιστείτε για να ξανανέβετε στο Θαβώρ. Θα έρθει η ώρα της Αναστάσεώς μου και να την πιστέψετε, γιατί είδατε ότι είμαι ο Θεός. Θα έρθει το Άγιο Πνεύμα και θα έχετε, πλέον, την Χάρη Του, για να κρατήστε ζωντανή την Εκκλησία Μου, που θα καλεί τους πάντες να ζήσουν την Μεταμόρφωση.

Να αδερφοί μου γιατί τούτη την εποχή, τούτη την γιορτή, την έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε. Πορευόμενοι προς το Πάσχα του καλοκαιριού, κρατώντας τη νηστεία για να γιορτάσουμε της Παναγιάς μας την Κοίμηση και την Μετάσταση, το θάνατο και την ζωή μαζί, παίρνουμε κουράγιο από την γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας, παίρνουμε κουράγιο από την δική του δύναμη, ξέρουμε για πού είμαστε πλασμένοι και που κατευθυνόμεθα, έχουμε σκοπό εμείς οι χριστιανοί και ξέρουμε τί μας περιμένει, γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να μας φοβίσει, κανείς προπαντός δεν μπορεί να μας απελπίσει και κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το Φως και την χαρά της κοινωνίας με τον Χριστό μας. Να, λοιπόν, πού είναι το Θαβώρ. Εδώ στην Εκκλησία μας, στην ορθόδοξη πίστη μας, στην παράδοσή μας, σ’ αυτό που παραλάβαμε από τους Πατέρες μας, σ’ αυτό που μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας, σ’ αυτό που αποτελεί την ενοποιό μας δύναμη, ημών των ορθοδόξων και Ελλήνων.

Γι’ αυτό σας συγχαίρω για άλλη μία φορά για την παρουσία σας, σας καλώ να συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα της αλληλεγγύης, της αγάπης, της προσφοράς και της θυσίας».
Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να ενισχύσουν τα έργα διάσωσης των Αγιογραφιών και ανακαίνισης του Ι. Ναού, που στις 17 Σεπτεμβρίου θα έχει την μεγάλη ευλογία να υποδεχθεί το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού του Κυρίου μας από τα Ιεροσόλυμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου