ΤΟΠΙΚΑ

Στο φως της πανσελήνου

στο-φως-της-πανσελήνου-368079

Εκδηλώσεις σε ειδυλλιακούς χώρους κάτω από το φως της πανσελήνου διοργανώνονται σήμερα και αύριο στην Μαγνησία αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με λυρική διάθεση, λόγο και μουσική. Αρχαιολογικοί αλλά και υπαίθριοι χώροι γεμίζουν από τους πολυάριθμους φίλους του πολιτισμού που επιθυμούν να πάρουν μέρος σε μια μυσταγωγία τέχνης και συναισθημάτων, εμπνευσμένη από την αυριανή πανσέληνο, που είναι η πιο εντυπωσιακή του χρόνου. Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, με αποκορύφωμα την αυριανή βραδιά που πλαισιώνεται από μια ενδιαφέρουσα αστροπαρατήρηση στην παραλία του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Απόψε, Κυριακή 6 Αυγούστου, στις 9:30μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Βασιλικής Α΄ (Αγίου Δημητρίου) των Φθιωτίδων Θηβών στη Νέα Αγχιάλο, η δεύτερη βραδιά μουσικής και λόγου, με τίτλο «Νύχτα φεγγαρόφωτη», που προτείνεται για τον φετινό Αύγουστο από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, μετά την πολύ πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 5 Αυγούστου, στον κήπο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ετήσιου πανελληνίου προγράμματος που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματιστεί, όπως κάθε χρόνο, ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις. Ο Δήμος Βόλου και η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ επί σειρά ετών έχουν παρουσιάσει, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, σειρά ποιοτικών εκδηλώσεων στον ατμοσφαιρικό κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου και στον αρχαιολογικό χώρο της Ν. Αγχιάλου.

Στην αποψινή εκδήλωση διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως η υψίφωνος Κατερίνα Αποστολοπούλου, η Δρ. Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη στο πιάνο και ο Πέπο Σάλεμ στο φλάουτο, θα ερμηνεύσουν γνωστά καθώς και σπάνια κομμάτια Ελλήνων συνθετών ξεκινώντας με τον «Έρωτα εσύ» από τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι. Οι στίχοι προέρχονται από το Β’ Στάσιμο της Μήδειας του Ευριπίδη και είναι αφιερωμένοι στην Κατίνα Παξινού. Θα ακολουθήσουν και άλλες δημιουργίες του μεγάλου Έλληνα συνθέτη αλλά και έργα των Ρεμπούτσικα, Μικρούτσικου, Λοΐζου, Θεοδωράκη και άλλων σπουδαίων δημιουργών. Η μουσική βραδιά θα κλείσει με το «Οι Μούσες της Πιερίας» του Γ. Μαρκόπουλου, απόσπασμα από το έργο του η «Λειτουργία του Ορφέα», βασισμένο σε Ορφικούς ύμνους. Πριν από την εκδήλωση, στις 7.30μ.μ., θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την πανσέληνο του Αυγούστου, το «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού», την Τετάρτη 9 Αυγούστου στις 19:30 θα «φιλοξενήσει» την εκδήλωση με τίτλο «Αποχαιρετώντας το αυγουστιάτικο φεγγάρι», σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, και συγκεκριμένα στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στην έκθεση του μουσείου από την αρχαιολόγο Βάσω Ροντήρη. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μουσική συναυλία από το Γυναικείο Μουσικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου και τη Μουσική Παρέα «Λαϊκοί και όχι μόνο», στον αύλειο χώρο του μουσείου. Ποίηση θα απαγγείλει η κοινωνιολόγος Χ. Μαρδάκη. Η είσοδος και η συμμετοχή του κοινού στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Κάτω απ’ το φεγγάρι

Εκδήλωση με έντεχνη ελληνική μουσική διοργανώνεται, επίσης, στην Άνω Κερασιά, που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, αύριο Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 20.30, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνηµείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία µε τον Δήµο Ρήγα Φεραίου και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου. H µουσική βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του παλιού Σχολείου του χωριού («Τσαΐρι»). Θα λάβουν μέρος µε τραγούδια των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκη, Δ. Σαββόπουλου και πολλών άλλων, οι γνωστοί καλλιτέχνες: Νίκος Παρθένης (τραγούδι, κρουστά, Ζαφείρης Κουκουσέλης (πιάνο, πλήκτρα, ενορχήστρωση) Ιωάννα Τσιρώνη (τραγούδι, ντέφι), Δηµήτρης Μπεφάνης (µπουζούκι, φωνητικά) Γιάννης Κουκουσέλης (κιθάρα) και Μαριάννα Λούµα (τραγούδι). Παράλληλα θα εκτεθεί φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή των Ν. Στουρνάρα και Κ. Αλεξάνδρου µε αναφορά στην ιστορία της Κερασιάς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.

«Της πανσελήνου μουσικές εξαίσιες» θα ακουστούν αύριο Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 21.00, την ώρα που θα ανατέλλει η πανσέληνος, στο αρχοντικό «Έλντα» στον Άγιο Δημήτριο Πηλίου. Στο πλαίσιο της μουσικής εκδήλωσης που διοργανώνουν κάθε χρόνο για την πανσέληνο του Αυγούστου, οι οικοδεσπότες του αρχοντικού Έλντα θα χαρίσουν και φέτος στο κοινό μία μαγευτική βραδιά, που περιλαμβάνει μικρό αφιέρωμα στην ποίηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και ερωτικά τραγούδια από το κλασσικό στο σύγχρονο, από το έντεχνο ως το flamengo, από το ροκ ως το ρεμπέτικο και το παραδοσιακό. Τραγούδια του Γιώργου Φουντούλη και άλλων συνθετών, που είναι γνωστά και αγαπημένα, σε μία ολοζώντανη συναυλία. Κιθάρα παίζει ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Φουντούλης. Τραγουδάει η ξεχωριστή Μαρίνα Βολουδάκη.

To 3o διήμερο Φεστιβάλ Πιάνου με τίτλο «Piano στο Αλώνι» στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, που θα κάνει πρεμιέρα σήμερα Κυριακή 6 Αυγούστου, κορυφώνεται στην αυριανή πανσέληνο της Δευτέρας 7 Αυγούστου, με ώρα έναρξης των συναυλιών τις 9μμ. Πρόκειται για ένα διήμερο φεστιβάλ πιάνου με διεθνώς βραβευμένους νέους σολίστ, σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης πιανίστα και παιδαγωγό Αγάθη Λεϊμονή.

Αστροβραδιά στην παραλία

Αστροβραδιά διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου αύριο Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 20.30 στην παραλία του Βόλου, στον χώρο όπου ελλιμενίζεται η Αργώ, Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη, για να παρατηρήσει το κοινό με τηλεσκόπια και κιάλια τη μερική έκλειψη Σελήνης, το δεύτερο ουράνιο φαινόμενο που πραγματοποιείται παράλληλα με την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Με την ευκαιρία του συγκεκριμένου αστρονομικού φαινομένου, οι φίλοι του ουρανού θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και τους πλανήτες Δία και Κρόνο. Η έκλειψη Σελήνης, έστω και μερική, είναι πάντα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο, αφού μεταξύ των άλλων αποδεικνύει ότι η Γη είναι στρόγγυλη, από το σχήμα της σκιάς που ρίχνει πάνω στη Σελήνη.

Για τους παρατηρητές από την Ελλάδα, η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Οι δυτικές περιοχές της χώρας θα δουν τη Σελήνη να ανατέλλει με τη μερική φάση μόλις να έχει αρχίσει, ενώ οι ανατολικές περιοχές μπορούν να δουν τη Σελήνη πρώτα να ξεπροβάλει από τον ορίζοντα και μετά να αρχίζει η ολική φάση. Σε κάθε περίπτωση, ένα ελαφρύ σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης, καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο τον σεληνιακό δίσκο. Η παρατήρηση και φωτογράφιση της έκλειψης Σελήνης είναι εύκολη και μπορεί να γίνει διά γυμνού οφθαλμού, με κιάλια, με τηλεσκόπιο καθώς και οποιαδήποτε σχεδόν φωτογραφική μηχανή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου