ΤΟΠΙΚΑ

Κατανυκτικές βραδιές

κατανυκτικές-βραδιές-368431

Συνεχίζονται σε κλίμα κατάνυξης οι «Αυγουστιάτικες παρακλήσεις» της «Μαγνήτων Κιβωτού» που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της Μητρόπολης Δημητριάδος, στο πνεύμα των ημερών που διανύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Κυριακή 6 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται η μεγάλη Δεσποτική γιορτή της Μεταμορφώσεως, στις 7.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία στον προαύλιο χώρο του ναού, με την ορχήστρα «Ιωνία» και τον Βασίλη Αγροκώστα, που θα αποδώσουν τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 3 Αυγούστου συνεχίστηκαν οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2017», θεσμός πλέον της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στην περιοχή της Αγιάς. Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Βελίκα Αγιάς εκδήλωση στο πλαίσιο των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2017», κατόπιν πιεστικής επιθυμίας τόσο των κατοίκων και των φορέων της περιοχής όσο και του διοργανωτή φορέα.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεοτόκο, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και στη συνέχεια στο Ανοιχτό Θέατρο της Βελίκας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μουσική εκδήλωση, συνέχεια της Παράκλησης, όπως αρέσκεται να αναφέρει στην παρέμβασή του ο κ. Ιγνάτιος.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας Αγιάς «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ». Μεγάλη συμβολή στην επιτυχία της εκδήλωσης είχαν η πρόεδρος του συλλόγου, Αντωνία Χατζοπούλου, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το παραδοσιακό σχήμα που αποτελούσαν οι εξαίρετοι και διακεκριμένοι μουσικοί, Μαρίνα Μπαρούτα στο τραγούδι, Νίκος Κερασιώτης στο κλαρίνο, Αναστασία Λύτρα στα κρουστά και στο τραγούδι, με την καθοδήγηση του Κώστα Μούτου που έπαιξε λαούτο και τραγούδησε, παρουσίασε μουσικές και τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά, ενθουσιάζοντας το κοινό που κατέκλυσε το Ανοιχτό Θέατρο μέσα στα δροσόλουστα πλατάνια. Ο Ηλίας Λιαμής, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, θεολόγος και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, που κατέχει και την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δημήτριος Καραβασίλης, αναφέρθηκαν στο πνεύμα των ημερών με εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις τους, καταγράφοντας και παρέχοντας πληροφορίες για τα αφιερωμένα στην Παναγιά τραγούδια κάθε περιοχής της Ελλάδας.

Στο τέλος της συναυλίας, οι κυρίες του «Φιλοκτήτη» ετοίμασαν και μοίρασαν τις παραδοσιακές νηστίσιμες πίτες που γεύτηκαν οι παριστάμενοι, παρατείνοντας την παρουσία τους στον ευρύτερο δροσόλουστο χώρο με τα αιωνόβια πλατάνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου