ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργασία Νοσοκομείου με το ΤΕΕ για ενεργειακή αναβάθμιση και αξιοποίηση κληροδοτημάτων

συνεργασία-νοσοκομείου-με-το-τεε-για-ε-368772

Ποσό ύψους 1,1 εκατ. ευρώ πληρώνει το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου σε ετήσια βάση προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Σε σύσκεψη χθες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αχιλλοπούλειο και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να παρέμβει με τεχνικές λύσεις το ΤΕΕ, ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Ματθαίος Δραμητινός αποκάλυψε ότι υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σε ενέργεια, καθώς τα συστήματα του νοσοκομείου είναι απαρχαιωμένα.

Ζητούμενο για τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου είναι να μπορέσει το ίδρυμα να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα εξοικονόμησης της ενέργειας αλλά και να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά. Μόνο έτσι θα μπορέσει το Αχιλλοπούλειο να αντιμετωπίσει το ενεργειακό που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο και να απαλλαχτεί από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. «Η καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου σημαίνει και καλύτερη περίθαλψη για όλους τους πολίτες», επισήμανε με δηλώσεις του ο κ. Δραμητινός.

Σε αυτήν την προσπάθεια το ΤΕΕ δηλώνει παρών. Είναι διαθέσιμο να σταθεί στο πλευρό του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της ότι «το Νοσοκομείο του Βόλου αφορά όλη την κοινωνία και το ΤΕΕ βρίσκεται εδώ για να μπορέσει να δώσει λύσεις που επιτάσσει η κρίση, έξυπνες και οικονομικές, για να έχει τη δυνατότητα το ίδρυμα να διαχειρίζεται με οικονομία τους πόρους του».

Εξωραϊσμός των κτιρίων του ΓΝΒ

Εξάλλου, η συνεργασία μεταξύ Αχιλλοπούλειου και ΤΕΕ δεν σταματά εδώ. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ως στόχο να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κτιρίων του που προέρχονται από δωρεές, και με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσει σε πρώτο στάδιο το φαινόμενο εστιών ρύπανσης στα παλιά κτίρια, και σε δεύτερο στάδιο να εξοικονομήσει χρήματα προς όφελος του νοσοκομείου και, κατ’ επέκταση, της πόλης. Η αρχή προβλέπεται να γίνει με τον εξωραϊσμό του κτιρίου ιδιοκτησίας του νοσοκομείου στην οδό Κ. Καρτάλη, μεταξύ Αργοναυτών και Ιάσονος.

Τα κτίρια που προέρχονται από δωρεές είναι πολλά και παλιά εξήγησε ο κ. Δραμητινός. Επισημαίνοντας ότι οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για να αξιοποιηθούν αυτά, τόνισε ότι η συνεργασία με το ΤΕΕ αφορά στη λογική αξιοποίησης και εξωραϊσμού τους ώστε να μην αποτελούν εστίες μόλυνσης στην πόλη. Για την περαιτέρω αξιοποίηση των κτιρίων, ο διοικητής του νοσοκομείου επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια, και γι’ αυτό εξήγησε ότι το Αχιλλοπούλειο προσπαθεί να τα εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα, ευρωπαϊκό ή εθνικό, ώστε να αντληθούν οι απαιτούμενοι πόροι. Πάντως, η εν λόγω προσπάθεια δεν ξεκινά από το σημείο μηδέν. Η κ. Καπούλα ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον προηγούμενο διοικητή του «Αχιλλοπούλειου», είχε γίνει μία καταγραφή.

«Τα κτίρια αυτά αποτελούν σίγουρα μία ευκαιρία για το νοσοκομείο ώστε να αποκτήσει έσοδα, όμως είμαστε εδώ για να βρούμε με τον πιο οικονομικό τρόπο πώς θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε κάποια κτίρια και πώς θα τα αξιοποιήσει το νοσοκομείο προς όφελος της οικονομικής του λειτουργίας και αυτονομίας», συνέχισε περαιτέρω. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα ακολουθήσει συνεργασία με συνέπεια, με ομάδα εργασίας που θα βοηθήσει τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Τέλος, ειδικά για το κτίριο στην Κ. Καρτάλη, μεταξύ Αργοναυτών και Ιάσονος, που αποτελεί αναξιοποίητη περιουσία για το νοσοκομείο αλλά και εστία μόλυνσης για το κέντρο της πόλης, η πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε ότι «θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι που και θα το αναβαθμίσει και θα του δώσει οικονομική αξία. Έχει ήδη γίνει μία έρευνα σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι μπορεί να γίνει μ’ αυτό το κτίριο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου