ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 60% παράνομων καταλήψεων σε θέσεις ΑΜΕΑ

μείωση-60-παράνομων-καταλήψεων-σε-θέσει-370298

Μείωση της παραβατικότητας σε ποσοστό ακόμη και 60%, σε ό,τι αφορά την παράνομη στάθμευση σε θέσεις που προορίζονται για ΑμεΑ, καταγράφεται στον Βόλο το τελευταίο διάστημα. Η νέα διαγράμμιση που γίνεται στις θέσεις ΑμεΑ, φαίνεται ότι αποτρέπει τους οδηγούς από τη συνήθη πρακτική να τις καταλαμβάνουν παράνομα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου, Κωνσταντίνο Καραγιάννη, η μείωση της παραβατικότητας είναι καταγεγραμμένη. Σύμφωνα με μετρήσεις που είχαν γίνει στο κέντρο του Βόλου, από τις 20 θέσεις που προορίζονταν για τη στάθμευση ΑμεΑ, οι 10 ήταν μονίμως κατειλημμένες από άλλα αυτοκίνητα. Πλέον οι θέσεις ΑμεΑ που καταλαμβάνονται παράνομα περιορίζονται σε τέσσερις, καταγράφεται δηλαδή μείωση της παραβατικότητας σε ποσοστό 60%.

«Η παράνομη κατάληψη των θέσεων ΑμεΑ, όχι αυτών που είναι για προσωπική χρήση, ήταν η αφορμή για το νέο πρόγραμμα διαγραμμίσεων», εξηγεί ο κ. Καραγιάννης.

Οι θέσεις ΑμεΑ βάφονται στο εσωτερικό τους με έντονο μπλε χρώμα και κίτρινο περίγραμμα. Στο εσωτερικό της θέσης υπάρχει το ειδικό σηματάκι με το καροτσάκι, όπως επίσης και πινακίδα που δείχνει ότι προορίζεται για ΑμεΑ. «Πλέον κανείς δεν έχει τη δικαιολογία ότι δεν… πρόσεξε ότι η θέση είναι για αναπήρους», σχολίασε ο κ. Καραγιάννης.

Ήδη, έχουν γίνει οι διαγραμμίσεις σε 25 θέσεις στο κέντρο του Βόλου και συγκεκριμένα στους Ιερούς Ναούς Αγίου Νικολάου, Μεταμορφώσεως, Αγίου Κωνσταντίνου, 3 στην εφορία, 2 στο ΙΚΑ, 2 στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης από την πλευρά της Ανθίμου Γαζή, στην πλατεία Ελευθερίας και κοντά στο κτίριο Σπίρερ.

Συνολικά οι θέσεις που προορίζονται για ΑμεΑ είναι 60 στον Βόλο. Υπάρχουν επιπλέον 230 προσωπικές θέσεις για άτομα με αναπηρίες, αλλά στις συγκεκριμένες δεν γίνονται ειδικές διαγραμμίσεις. Για αυτές τις 230 θέσεις έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για να ενημερωθεί το μητρώο.

Ξεκινά η ανεμπόδιστη διαδρομή

Οι διαγραμμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Δήμου Βόλου, με στόχο να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα για όλους σε όλα τα σημεία της πόλης.

Οι θέσεις ΑμεΑ θα «κουμπώσουν» με πρόγραμμα τοποθέτησης ραμπών σε όλα τα δημοτικά κτίρια όπου δεν υπάρχουν. Παράλληλα από το φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή της πιλοτικής ανεμπόδιστης διαδρομής για ΑμεΑ που θα ξεκινά από την πλατεία Ελευθερίας, θα διέρχεται την Ιωλκού και θα καταλήγει μέσω της Ερμού και της Αγίου Νικολάου στην παραλία της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου