ΤΟΠΙΚΑ

Κοινόχρηστος χώρος τμήμα των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΜΒ

κοινόχρηστος-χώρος-τμήμα-των-εγκατασ-370378

Εκδόθηκε σε ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης) στις 16 Ιουνίου 2017 η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αρ. Ζάχου, περιφερειακή οδός – Καισαριανής, ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί ως κοινόχρηστος χώρος και συγκεκριμένα ως πάρκο, και η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεούται τώρα να απελευθερώσει το συγκεκριμένο χώρο τον οποίο εκμεταλλεύτηκε για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο αντλιοστάσιο Χατζηαργύρη.

Το θέμα είχε απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου πέρυσι το Μάρτιο, οπότε το Σώμα αποφάσισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεούται σε μετατόπιση του επίμαχου ορίου απαλλοτρίωσης της περιφερειακής οδού, επαναφορά πεζοδρόμου, κατάργηση του πεζοδρόμου και της πρασιάς στο πρόσωπο με την περιφερειακή οδό.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ικανοποίηση της προσφυγής κατοίκων της περιοχής κατά της νομαρχιακής αρχής από το ΣτΕ το 2012 και την απόρριψη της τριτανακοπής, που έγινε από τη ΔΕΥΑΜΒ, επίσης από το ΣτΕ το 2014.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ εγκρίνεται η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου στο εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο και η διατήρηση των όρων δόμησης της περιοχής ως είχαν πριν την εκμετάλλευση του χώρου από τη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ επισημαίνεται ότι η ισχύς της απόφασης είναι άμεσα εκτελεστή από τη δημοσίευση του ΦΕΚ και επιτρέπεται η υποβολή προσφυγής στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Τι είχε αποφασίσει το ΣτΕ

Από τα αποδεικτικά στοιχεία είχαν προκύψει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε την αγορά οικοπέδου εμβαδού 4.714 τ.μ. για την επέκταση των εγκαταστάσεών της, ενώ το εν λόγω ακίνητο ήταν χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος πάρκου σύμφωνα με το σχέδιο πόλης.

Η ΔΕΥΑΜΒ είχε ζητήσει από τον Δήμο Βόλου την κίνηση της διαδικασίας τροποποίησης του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό του επίμαχου ακινήτου ως χώρου επέκτασης εγκαταστάσεων ΔΕΥΑΜΒ. Το τότε Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στη λήψη της απόφασης και η τότε νομαρχιακή αρχή στον αποχαρακτηρισμό του χώρου.

Το ΣτΕ έκρινε το 2012 τη νομαρχιακή προσβαλλόμενη απόφαση ως μη νόμιμη, τονίζοντας ότι γύρω από το επίμαχο ακίνητο υπάρχει πυκνοδομημένη περιοχή και η τροποποίηση επιφέρει συνέπειες για το αστικό περιβάλλον. Επιπλέον, επισήμανε ότι για την τροποποίηση ήταν αναρμόδια η νομαρχία, που είχε λάβει και την απόφαση, καθώς απαιτούνταν έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου