ΤΟΠΙΚΑ

Μαζί για τον Βόλο: «Ιδού η …ρόδος ιδού και η χρυσή ευκαιρία…»

μαζί-για-τον-βόλο-ιδού-η-ρόδος-ιδού-κ-373577

Από την δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Επειδή η ζωή δεν αρχίζει και δεν τελειώνει για τη ΔΕΥΑΜΒ στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ και παράλληλα η πόλη πρέπει να συνεχίζει την καθημερινότητα της έχοντας μια εταιρεία που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη .

Επειδή η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, όποια και αν είναι η εξέλιξη της, δεν μπορεί να είναι η μόνιμη δικαιολογία για αδυναμίες και όλα τα δεινά της επιχείρησης.

Επειδή υπάρχουν και καλά νέα σε αυτή την ζωή, εξελίξεις θετικότατες αρκεί να αδράξει ο ενδιαφερόμενος την ευκαιρία, πρέπει να αναφερθούμε σε μια είδηση η οποία μπορεί να έχει σημασία και για το Δήμο μας.

Στα πλαίσια της ψήφισης του νέου νόμου για την Ανώτατη παιδεία, με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έως και 100%. Μ’ αυτή τροποποιείται το άρθρο 13 του ν. 1069/1980 για τις ΔΕΥΑ και καταργείται ο περιορισμός που προέβλεπε χρηματοδότηση τέτοιων έργων μόνο μέχρι ποσοστό 35% και ουσιαστικά καθήλωνε πολλές φορές τις ΔΕΥΑ σε στασιμότητα.

Με την άρση του περιορισμού χρηματοδότησης από το Εθνικό ΠΔΕ όπου οι ΔΕΥΑ καλούνταν να συμμετάσχουν με 65% ίδια συμμετοχή στα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης γίνεται πιο εύκολος ο δρόμος για χρηματοδότηση σημαντικών έργων, απαραίτητων για την εξασφάλιση υδροδότησης, την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού και την κατασκευή και αναβάθμιση δικτύων αποχέτευσης.

Ως δημοτική κίνηση θεωρούμε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία με τις μελέτες που είναι σχεδόν έτοιμες από την ΔΕΥΑΜΒ να διεκδικήσουμε με τον κατάλληλο φάκελο την ένταξη έργων στο ΠΔΕ.

Σε περιοχές όπως η Μακρινίτσα, ο Αγ. Βλάσης, παραλιακοί οικισμοί Αγχιάλου κ.α, όπου οι ανάγκες υδρευτικών έργων έχουν πολλαπλασιαστεί και οι υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένες άλλη τέτοια ευκαιρία για να γίνουν επιτέλους τα δίκτυα των χωριών δεν θα υπάρξει σύντομα.

Περιθώρια για κωλυσιεργίες δεν υπάρχουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου