ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Αγοραστός: Το Πανεπιστήμιο πρέπει να αναπτυχθεί

κ-αγοραστός-το-πανεπιστήμιο-πρέπει-να-374728

Υπέρ της συνέχισης και ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την ανέγερση των νέων κτιρίων στα Παλιά και τη στέγαση των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών τέθηκε χθες ανεπιφύλακτα και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

O περιφερειάρχης Θεσσαλίας ρωτήθηκε για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με τις τεχνικές εταιρείες, οι οποίες ζητούν να επιστραφούν οι κατατεθειμένοι φάκελοι και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός μετά τις επιθέσεις τρόμου από αντιεξουσιαστές, και τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρέπει να αναπτυχθεί.

«Εμείς έχουμε χρηματοδοτήσει ήδη έξι έργα για τα τμήματα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, το κτίριο Τσικρίκη, τα τμήματα Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής στα Τρίκαλα, Βιοτεχνολογίας και Βιοχημείας στη Λάρισα και της Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα, αλλά και τον εξοπλισμό τους ώστε να υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές, το περιβάλλον και τα εργαλεία. Δεν θα μπορεί διαφορετικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να θεωρείται αξιόπιστο και ανταγωνιστικό, ώστε να τυγχάνει και της προτίμησης των υποψηφίων», εξήγησε.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι «το Πανεπιστήμιο οπωσδήποτε πρέπει να αναπτυχθεί και πρέπει να γίνουν και οι φοιτητικές λέσχες».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε το πρόγραμμά της. Ωστόσο, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί έγκαιρα λόγω του εργολάβου. «Τα έργα για τα τμήματα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στον Βόλο, και Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής στα Τρίκαλα δεν ολοκληρώθηκαν εμπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να δεσμευτούν τα χρήματα για τη νέα προγραμματική περίοδο που τρέχει σήμερα. Διαφορετικά η Περιφέρεια είχε χρήματα για δύο φοιτητικές εστίες, μία στον Βόλο και μία στη Λάρισα», εξήγησε.

Τα πιο σύγχρονα πανεπιστήμια έχουν τις εστίες τους. Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Τα κτίρια να γίνουν».

Ο ίδιος επεκτάθηκε και στο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές και τόνισε ότι εάν φύγουν οι καθηγητές είναι μύθος ότι θα ανοίξουν νέες θέσεις. «Όταν κάποιος καθηγητής φύγει από εδώ παίρνει μαζί του και τα χρήματα στο πανεπιστήμιο που πάει. Εδώ όμως ποια πηγή χρηματοδότησης θα πληρώνει μισθούς για νέες θέσεις;» διερωτήθηκε.

Το θέμα των μεταπτυχιακών σπουδών χρειάζεται μία πιο σοβαρή τοποθέτηση. Ο κ. Αγοραστός είπε ότι πρέπει να φοιτούν δωρεάν στα εν λόγω προγράμματα σπουδών όσοι αξιοκρατικά έχουν αυτή τη δυνατότητα. «Δεν πρέπει να καταργήσουμε τα προγράμματα και να κλείσουμε το μάτι πονηρά στα ιδιωτικά κολλέγια. Η Κύπρος έχει κάνει ήδη εισβολή. Βάζουμε τα δυνατά μας να συγκρατήσουμε τη δημόσια εκπαίδευση και την παιδεία, και όχι με έναν ύποπτο και περίεργο τρόπο να τη συρρικνώσουμε», πρόσθεσε.

Η επένδυση για την Κίτρινη Αποθήκη

Σοβαρή και υπεύθυνη συνεργασία είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Πετράκο για την επένδυση ύψους 10.200.000 ευρώ για την Κίτρινη Αποθήκη, η οποία θα αποτελέσει πυρήνα καινοτόμας δραστηριότητας με την εγκατάσταση και λειτουργία εκεί του Technopolis Ιάσων.

Ο κ. Αγοραστός είπε ότι «για το έργο υπήρχε μόνο μία προμελέτη. Εμείς ολοκληρώσαμε τη μελέτη», και ευχαρίστησε τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και όλο τον πολιτικό κόσμο που συνέβαλε προς την ίδια κατεύθυνση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου