ΤΟΠΙΚΑ

Αγωγή 6 εκατ. ευρώ κατά της ΕΡΓΗΛ από τη ΔΕΥΑΜΒ

αγωγή-6-εκατ-ευρώ-κατά-της-εργηλ-από-τη-δ-374943

Στην κατάθεση αγωγής με την οποία διεκδικεί από την ΕΡΓΗΛ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα περί τα 6 εκατ. ευρώ προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΥΑΜΒ, για εργασίες στο πλαίσιο του έργου εκσυγχρονισμού και επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στον Βόλο, που δεν έγιναν σύμφωνα και με την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Μαγνησίας. Το παραπάνω έγινε γνωστό στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο ενημέρωσης από τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου, Θάνου Θεοδώρου. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους με τους μεν να κατηγορούν τους δε και το αντίστροφο για λάθος χειρισμούς και καθυστερήσεις, και χαρακτηρίστηκε από την αποχώρηση των ομάδων των μειοψηφιών…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Θεοδώρου παρέδωσε στους επικεφαλής των παρατάξεων από έναν εμπιστευτικό φάκελο με την αγωγή που κατέθεσε προ ημερών η ΔΕΥΑΜΒ αλλά και έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πολλά πρόσωπα που εκφράζουν το σάπιο πολιτικό σύστημα για ένα σκάνδαλο που τελέστηκε στην εποχή τους, προσπαθούν να μετακυλήσουν ευθύνες σε εμάς που αναλάβαμε να χειριστούμε μια υπόθεση όταν ήταν εντελώς χαμένη».

Χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου ως μια μάχη που χάθηκε στο πλαίσιο ενός δικαστικού πολέμου και αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες της ΔΕΥΑΜΒ αλλά και στο ιστορικό παραλείψεων, καταλογίζοντας ευθύνες σε προηγούμενους αιρετούς «μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται και για άλλα θέματα στην πόλη».

Όπως ανέφερε, από την αρχή της θητείας της η σημερινή δημοτική αρχή ανακίνησε την υπόθεση, και ανέθεσε στο ΤΕΕ την πραγματογνωμοσύνη που στοίχισε 28.000 ευρώ. Επίσης αποσύρθηκε η αγωγή που κατέθεσε η προηγούμενη δημοτική αρχή ένα μήνα πριν αλλάξει η διοίκηση στον δήμο, προκειμένου να ισχυροποιηθεί και έγινε πειθαρχικός έλεγχος των υπηρεσιακών παραγόντων. Μίλησε επίσης για ιστορικό παραλείψεων τόσο το 2007 όσο και το 2009, που είχαν ως αποτέλεσμα να κριθούν τελεσίδικα ως αυτοδίκαιες τόσο η τελική επιμέτρηση του έργου από την ΕΡΓΗΛ όσο και η παραλαβή του. Κάλεσε μάλιστα απευθυνόμενος προσωπικά στην επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων που έχουν σχέση με τον χρόνο κατάθεσης της αγωγής, τον πειθαρχικό έλεγχο των υπηρεσιακών παραγόντων, την πραγματογνωμοσύνη αλλά και την προκαταβολή ενός εκατ. ευρώ στην ΕΡΓΗΛ, από το συνολικό ποσό που διεκδικούσε η εταιρεία.

Ανέφερε ότι μόλις τελειώσει η υπόθεση θα δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και έγγραφα. «Δεν ξέρουμε αν τότε θα μπορέσετε να βρείτε τρύπα να μπείτε μέσα να κρυφτείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μ. Πατσιαντάς

Συμπόρευση όλων των παρατάξεων σε ενιαίο μέτωπο ζήτησε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, υποστηρίζοντας ότι η αγωγή την οποία κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ θα αποτελέσει τη βάση της άμυνάς της έναντι της ΕΡΓΗΛ, που θα κινήσει με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου τις διαδικασίες για την είσπραξη των χρημάτων.

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι μπορεί η ΔΕΥΑΜΒ να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, είναι όμως εξοπλισμένη με σημαντικές αποφάσεις επιτροπών και την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ, την οποία χαρακτήρισε ιδέα της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Το τελευταίο σχόλιο του κ. Πατσιαντά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Μουλάς, τον κατηγόρησε ότι συνεχίζει να δείχνει «δουλοπρέπεια απέναντι στον κ. Σκοτινιώτη». «Αυτή η δουλοπρέπεια σάς κόστισε το δημαρχιλίκι. Αν δεν είχες τον Σκοτινιώτη, θα ήσουν δήμαρχος σήμερα και δεν θα είχες κοντά σου μόνο τον Θωμά (Κλημόπουλο)», είπε ο κ. Μουλάς, την ίδια ώρα που ο κ. Πατσιαντάς τον προειδοποιούσε ότι η πολιτική του παρέμβαση δεν συμβαδίζει με τα καθήκοντά του ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Νατάσσα Οικονόμου

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου, κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και συκοφάντηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής «προκειμένου να καλύψει τη δική της αδράνεια και αμηχανία, όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν έχετε καταθέσει αγωγή εναντίον της ΕΡΓΗΛ». Όπως ανέφερε, «η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν εκείνη που αποκάλυψε το σκάνδαλο και χειρίστηκε την υπόθεση με διαφάνεια». «Δεν έχουμε να απολογηθούμε για κάτι. Εσείς λειτουργείτε με αδιαφάνεια και χωρίς ενημέρωση των μειοψηφιών. Επί τρία χρόνια δεν έχετε καταθέσει την αγωγή», είπε η κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στους χειρισμούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής που αποκάλυψε το σκάνδαλο με την ΕΡΓΗΛ. Η ίδια επεσήμανε ότι όντως η ιδέα για την ανάθεση στο ΤΕΕ της πραγματογνωμοσύνης ήταν του πρώην δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη και κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφο το οποίο συνυπογράφουν τον Σεπτέμβριο του 2014 ο πρώην δήμαρχος και ο κ. Τάσος Μπατζιάκας ως αναπληρωτής δημάρχου τότε του κ. Αχιλλέα Μπέου.

Ζήτησε δε, σοβαρή ενημέρωση και συμπαγές μέτωπο της πόλης απέναντι στην εταιρεία.

Αποχωρήσεις

Σφοδρές αντιδράσεις σημειώθηκαν από μέλη της πλειοψηφίας, όταν η κ. Οικονόμου αναφερόταν στο έγγραφο που τον Σεπτέμβριο του 2014, κι ενώ είχε αναλάβει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, απέστειλε στο ΤΕΕ ο κ. Σκοτινιώτης και συνυπέγραφε ο κ. Μπατζιάκας. «Εμείς πήραμε απόφαση για την ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης. Από τον προηγούμενο πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ δεν είχα καμία ενημέρωση. Είναι αναληθές ότι ήταν ιδέα της προηγούμενης δημοτικής αρχής», είπε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της ομάδας πλειοψηφίας, Αχιλλέας Μπέος, ανέφερε, ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, επέλεξε μία ημέρα που έλειπε ο ίδιος και τον αντικαθιστούσε ο κ. Μπατζιάκας για να κάνουν ένα έγγραφο στο ΤΕΕ, χωρίς ο κ. Μπατζιάκας να είναι ενημερωμένος.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν επιθυμεί τη συγκρότηση αρραγούς μετώπου κι ότι στο τέλος το σκάνδαλο θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι δημότες.

«Συμπαγές μέτωπο με όσους εξέθρεψαν το σκάνδαλο αυτό, εμείς δεν κάνουμε», είπε ο κ. Θεοδώρου.

Τη συνεδρίαση σημάδευσαν αποχωρήσεις: των έξι ανεξάρτητων όταν ζητούσαν το λόγο αλλά δεν τους δόθηκε από τον κ. Μουλά, που ανέφερε ότι δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό και στη συνέχεια των υπολοίπων παρατάξεων που αντέδρασαν στις παρεμβάσεις Αχιλλέα Μπέου, την ίδια ώρα που δεν δινόταν ο λόγος σε δημοτικούς συμβούλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου