ΤΟΠΙΚΑ

Ομαδικές προσφυγές από τα συνδικάτα για το δικαίωμα στην επίσχεση εργασίας

ομαδικές-προσφυγές-από-τα-συνδικάτα-γ-376124

Με ομαδικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προειδοποιούν τα συνδικάτα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αφορά στην επίσχεση εργασίας.

Το σκεπτικό της απόφασης που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες ουσιαστικά ορίζει την επίσχεση εργασίας ως δήλωση πρόθεσης του εργαζόμενου να αποχωρήσει από την επιχείρηση και δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη του να τον απολύσει από την εργασία του.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της η απόφαση τονίζει πως το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστικό «όταν, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει χρονικά αξιόλογη καθυστέρηση της εκπληρώσεως των υποχρεώσεων του εργοδότη (όπως της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων μισθών) ή όταν η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη, αλλά σε απρόβλεπτες περιστάσεις ή αντιξοότητες ή σε πρόσκαιρη οικονομική δυσπραγία.

Εάν δηλαδή ο εργοδότης, βάσει της απόφασης, επικαλεστεί πρόσκαιρη οικονομική δυσπραγία, τότε οι εργαζόμενοι να πρέπει να ανεχθούν να εργάζονται απλήρωτοι, αν όμως προχωρήσουν σε επίσχεση του δίνουν τη δυνατότητα να τους απολύσει.

«Πρόκειται για μία απόφαση που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Ήδη εξετάζουμε μαζί με το Νομικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ να καταθέσουμε προσφυγή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να διεκδικήσουμε να παραμείνει αναλλοίωτο το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος να διασφαλίζουμε ως εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα μας» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΒ και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ.

Χάνουν τη σύνταξη

Στο μεταξύ όμηροι των διατάξεων που δεν αναγνωρίζουν τα ένσημα κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας μεταλλουργοί στο Βόλο, που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να μην μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Κάνοντας ανακεφαλαίωση του ασφαλιστικού τους βίου στο δρόμο για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος συνειδητοποίησαν πως δικαιούνται τα ένσημα της επίσχεσης μόνο για τον πρώτο μήνα, ενώ για περισσότερο χρόνο απαιτείται να υπάρξει δικαστική απόφαση, η οποία να επιδικάζει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλλει τις αποδοχές στον εργαζόμενο του για σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση εργασίας (Αρ.325 του Α.Κ.). Ασκώντας το δικαίωμα αυτό, ο μισθωτός δηλώνει στον εργοδότη ότι διακόπτει την απασχόλησή του μέχρι να του καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές του.

Σημειώνεται πως η επίσχεση εργασίας έχει ως αποκλειστικό και μόνο σκοπό να υποχρεώσει τον εργοδότη να καταβάλει στο μισθωτό τις δεδουλευμένες και καθυστερούμενες αποδοχές. Δεν μπορεί να ασκηθεί επίσχεση εργασίας με σκοπό τον εξαναγκασμό του εργοδότη για αυξήσεις αποδοχών ή άλλες παροχές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Όταν ο μισθωτός απέχει από την εργασία του, ασκώντας το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας για βάσιμες αξιώσεις του, ο εργοδότης δεν μπορεί να θεωρήσει λυμένη τη σύμβαση εργασίας και γίνεται υπερήμερος ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών του εργαζόμενου, εφόσον αποκρούει την προσφορά του χωρίς να προβαίνει σε νόμιμη καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου