ΤΟΠΙΚΑ

Βαθύ νυστέρι στους μισθούς των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα

βαθύ-νυστέρι-στους-μισθούς-των-μισθωτ-376133

Το «βαθύ νυστέρι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των περιοδικών καταστάσεων που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας συγκεντρωτικά για το πρώτο εξάμηνο του 2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν, υπολογίζεται πως ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2016. Η συνολική μείωση την οποία έχουν υποστεί οι αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στους περισσότερους τομείς υπολογίζεται μεσοσταθμικά έως και 30% ειδικά σε κλάδους στους οποίους οι τελευταίες συλλογικές συμβάσεις που ήταν σε ισχύ ήταν το 2010.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου, το 38% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Μαγνησία έχει αποδοχές χαμηλότερες από τις τελευταίες συλλογικές συμβάσεις.

Στην εικόνα αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η καθιερωμένη -πλέον- απλήρωτη εργασία, η οποία σταδιακά γίνεται καθεστώς στην πλειονότητα των επιχειρήσεων. Αν υπολογιστούν οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι για διάστημα από έναν έως έξι μήνες. Το «καθεστώς της καθυστέρησης των πληρωμών είναι ο κανόνας στην αγορά εργασίας, ενώ οι τακτικές αμοιβές θεωρούνται πλέον επιπλέον πλεονέκτημα για μια επιχείρηση, το οποίο δεν χάνουν την ευκαιρία να προβάλλουν οι εργοδότες» σημείωσε χαρακτηριστικά ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Με βάση με τους υπολογισμούς των κλαδικών σωματείων από την επεξεργασία των δελτίων εργατικών διαφορών που κατατίθενται στην Επιθεώρηση Εργασίας, ειδικά σε κλάδους όπως εργαζομένων που απασχολούνται σε σούπερ μάρκετ, ταβέρνες, ξενοδοχεία και καφετέριες, στο χώρο του μετάλλου, του σκυροδέματος, του υφάσματος, του ξύλου, των μεταφορών, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, οι μισθοί συνολικά έχουν μειωθεί από 20% μέχρι και 35% στις καθαρές αποδοχές, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αυτό ισχύει για το προσωπικό, όπου οι συμβάσεις παραμένουν ακόμη αορίστου χρόνου, διότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ενταχθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης, βλέποντας τις αποδοχές τους να κατακρυλάνε στα 500 και 600 ευρώ μηνιαίως.

Υψηλότεροι οι δείκτες απασχόλησης στους άνδρες

Σύμφωνα πάντως με το σύνολο των περιοδικών δηλώσεων, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 53,47% των εργαζομένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 52,69% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 56,24%, ενώ με μερική απασχόληση το 44,60%. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το 23,43% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ είναι ηλικίας μικρότερης των 29 ετών και το 54,73% είναι κάτω των 39 ετών. Το 72,13% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ για το σύνολο των επιχειρήσεων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, ενώ το 16,82% είναι ηλικίας 50 έως 64 ετών. Σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα των ασφαλισμένων, το 21,65% των Ελλήνων απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και το 17,57% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου