ΤΟΠΙΚΑ

Ματαίωση 18 πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο Βόλου

ματαίωση-18-πλειστηριασμών-στο-ειρηνοδ-381273

Απετράπη η εκποίηση ακινήτων, ακόμη και για οικονομικά βάρη 5,4 εκατ. ευρώ

Ματαιώθηκε χθες στο Ειρηνοδικείο Βόλου η διενέργεια 18 πλειστηριασμών ακινήτων νοικοκυριών και επαγγελματιών, με επισπεύδουσες Τράπεζες. Μεταξύ των πλειστηριασμών που μπλοκαρίστηκαν από διαμαρτυρόμενους πολίτες, των «Θεσσαλικών Εκδόσεων Α.Ε.», που εκδίδει την εφημερίδα «Η Θεσσαλία» για οφειλές ύψους 5.448.000 ευρώ.

Μέλη της Κίνησης Πολιτών κατά των Κατασχέσεων Πλειστηριασμών εμπόδισαν χθες το μεσημέρι την είσοδο συμβολαιογράφων στην αίθουσα συνεδρίασης του Ειρηνοδικείου, προκειμένου να εκτελέσουν τα προγράμματα κατάσχεσης των Τραπεζών. Αν και στο κτίριο υπήρχαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, οι συμβολαιογράφοι αποχώρησαν υπό την απειλή επεισοδίων.

Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών διαμαρτύρονται για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών. Οι συμβολαιογράφοι αντέτειναν, αποχωρώντας ότι οι περισσότερες από τις εκποιήσεις αφορούσαν σε επιχειρήσεις με υπέρογκα χρέη, που βαρύνουν το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων.

Οικονομικά βάρη 5,4 εκατ. ευρώ

Ο πλειστηριασμός για τις «Θεσσαλικές Εκδόσεις Α.Ε.» ματαιώθηκε μαζί με τους υπολοίπους για χρέη ύψους 5,4 εκατ. ευρώ. Στους αναγγελθέντες, εκτός από τράπεζες, περιλαμβάνονται το Δημόσιο και το ΙΚΑ για πρόσθετη συνολική οφειλή ύψους 1.6 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα εκποίησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διενεργούταν για τέταρτη φορά. Στις προηγούμενες διαδικασίες μόνο η μία έτρεξε κανονικά και δεν παρουσιάστηκε πλειοδότης. Οι άλλες δύο δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών.

Ετσι, οι τιμές πρώτης προσφοράς παραμένουν στα ύψη των αντικειμενικών αξιών. Με τη ματαίωση ενός διαγωνισμού, οι τιμές πρώτης προσφοράς δεν μειώνονται, αλλά παραμένουν ίδιες, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να εκτελεστούν δύο διαδικασίες εκποίησης και να μην υπάρξει πλειοδότης, ώστε οι τιμές να «πέσουν».

Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορούσε στο κτίριο της Ιάσονος, οι χώροι του οποίου χρησιμοποιούνται από την οφειλέτρια για γραφείο υποδοχής πελατών, γραφείο αρχείου, χώρους λογιστηρίου – δακτυλογράφων, γραφεία δημοσιογράφων, διευθυντή και διοίκησης, χώρο συσκέψεων.

Επίσης, αφορούσε σε κτίριο στη Βιομηχανική Ζώνη, o οποίος χρησιμοποιείται για την εναπόθεση ειδών περιπτέρου, νερών αναψυκτικών, κρασιών κ.λ.π. προϊόντων και ο δεύτερος χώρος περιλαμβάνει το πιεστήριο, όπου είναι εγκατεστημένα τα μηχανήματα τύπωσης της εφημερίδας «Η Θεσσαλία».

Περιλαμβάνει ακόμη δύο ακόμη αίθουσες, συνολικού εμβαδού 1.188,65 τ.μ., η πρώτη εκ των οποίων αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο που

περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο-αρχείο της εφημερίδας «Η Θεσσαλία» και η δεύτερη αποτελείται από ένα ενιαίο χώρο που περιλαμβάνει πρακτορείο τύπου.

Στο Ειρηνοδικείο δεν παρουσιάστηκε κανένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Διαμαρτυρία 48χρονου επαγγελματία

Αντίθετα, 48χρονος επιχειρηματίας με οφειλή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ συν του τόκους και τις προσαυξήσεις ήταν παρών χθες στα Δικαστήρια, διαμαρτυρόμενος για τον πλειστηριασμό περιουσιακών του στοιχείων.

Τράπεζα έβγαζε σε πλειστηριασμό ακίνητό του έκτασης 1.198 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει 22 διαμερίσματα και δύο καταστήματα με πρώτη τιμή προσφοράς 1.045.000 ευρώ.

Ο επαγγελματίας, όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ζητάει να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να πληρώσει την οφειλή. Προτίθεται να εκχωρήσει ενοίκια στο πιστωτικό ίδρυμα. Ο ίδιος λειτουργεί τέσσερα καταστήματα και έχει προσωπικό 100 ατόμων.

Οι οφειλές του, όπως εξηγεί, προήλθαν από δάνειο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του επίμαχου ακινήτου το 2004. Η Τράπεζα κατήγγειλε τη δανειακή του σύμβαση το 2010 αν και είχε ήδη καταβάλλει ποσό πάνω από 1,9 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ήθελε να ασκήσει τα ένδικα μέσα ανακοπών που του παρέχει η κείμενη νομοθεσία και παράλληλα περίμενε να τρέξει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Εχει υποβάλλει και αίτημα για διακανονισμό της οφειλής από το Φεβρουάριο, ακόμη, ωστόσο η Τράπεζα καθυστερεί να απαντήσει, ζητάει το ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ και θέλει και να αποκτήσει το ακίνητο.

Χθες στα Δικαστήρια είχε δίπλα του και το προσωπικό του που ήταν συμπαραστάτες στο δίκαιο αίτημά του.

Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί που ματαιώθηκαν

Ειδικότερα οι εκποιήσεις ακινήτων αφορούσαν:

Σε εξ’ αδιαιρέτου ακίνητο επαγγελματία σε περιοχή του Πηλίου έκτασης 448 τ.μ. με τριώροφο ξενοδοχείο με επισπεύδουσα Τράπεζα για οφειλή ύψους 200.000 ευρώ και τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 530.000 ευρώ. Επίσης, τα τέσσερα αγροτεμάχια του επαγγελματία επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου.

Σε διαμέρισμα ιδιώτη 4ου ορόφου σε πολυκατοικία στο Βόλου με εξ’ αδιαιρέτου κοινόχρηστους χώρους, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης, που είναι υποθηκευμένα σε δάνεια, με επισπεύδουσα Τράπεζα.

Σε αγροτεμάχιο επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποθήκη, που είναι υποθηκευμένο με δάνεια.

Σε κατάστημα ισογείου πολυκατοικίας στο Βόλο που ανήκει σε εταιρεία με έδρα στην Αθήνα με επισπεύδουσα Τράπεζα για οφειλή ύψους 50.000 ευρώ, με α’ τιμή προσφοράς 148.000 ευρώ.

Σε καταστήματα επαγγελματία στο Βόλο για οφειλή ύψους 50.000 ευρώ με επισπεύδουσα Τράπεζα.

Σε αγροτεμάχιο στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου έκτασης 7.157 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είναι υποθηκευμένο με δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Επισπεύδουσα είναι Τράπεζα για ποσό οφειλής 50.000 ευρώ.

Σε οικόπεδο με ξενοδοχειακό συγκρότημα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για ποσό οφειλής 50.000 ευρώ εταιρείας που εδρεύει στην Αττική. Το ακίνητο είναι υποθηκευμένο με δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Τιμή πρώτης προσφοράς ήταν αυτή των 300.000 ευρώ.

Σε οικόπεδο με ημιτελή διώροφη οικοδομή έκτασης 976 τετραγωνικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου με επισπεύδουσα τράπεζα για οφειλή 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΕΠΑΜ, χθες επρόκειτο να διενεργηθούν συνολικά 18 εκποιήσεις ακινήτων. Από αυτές δημοσιεύτηκαν ηλεκτρονικά μόνο οι δέκα, καθώς οι υπόλοιπες σύμφωνα με την παλαιότερη νομοθεσία που ίσχυε, κοινοποιούνται μόνο μέσω του Τύπου. Από το σύνολο των πλειστηριασμών, με την έλευση των συμβολαιογράφων στα δικαστήρια έγινε γνωστό ότι θα ματαιώνονταν δύο. Ωστόσο, λόγω της διαμαρτυρίας δεν πραγματοποιήθηκε τελικά καμία διαδικασία εκποίησης. Να επισημανθεί ότι για το επόμενο διάστημα δεν έχει προγραμματιστεί άλλος πλειστηριασμός. Από τον Αύγουστο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται πλέον σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου