ΤΟΠΙΚΑ

Τράπεζα σπόρων ιδρύεται στη Ζαγορά

τράπεζα-σπόρων-ιδρύεται-στη-ζαγορά-382239

Διήμερο εκδηλώσεων το ερχόμενο σαββατοκύριακο

Το Σαββάτο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Ζαγορά και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγ. Γεωργίου η πρώτη γιορτή φθινοπωρινής σποράς.

Στη γιορτή θα υπάρχουν παραδοσιακά φθινοπωρινά φυτώρια καθώς και οικολογικά προϊόντα.

Την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει ανταλλαγή-μοίρασμα παραδοσιακών σπόρων, ενώ νωρίτερα ο Αντώνης Παπαλεξανδρής από το Πελίτι Αλμυρού εκπαιδευτικός, θα μιλήσει για τη σποροπαραγωγή, διατήρηση, και την τράπεζα σπόρων.

Το Σάββατο το βράδυ θα διεξαχθεί ομιλία-συζήτηση με θέμα τις διατλαντικές συμφωνίες (TTIP-CETA) για τον έλεγχο των σπόρων και της τροφής. Ο ρόλος των πολυεθνικών, τρόποι αντίστασης και δημιουργίας.

Οι ομιλητές Γ. Κολέμπας, μαθηματικός, συγγραφέας, οικογεωργός, ο Γ. Μπίλλας μέλος της κίνησης Τρικαλινών πολιτών για την αποανάπτυξη, εκπαιδευτικός, βιοκαλλιεργητής, και η Χ. Βακάλη Dr γεωπόνος, μέλος του Αιγίλοπα, βιοκαλλιεργήτρια.

Η γιορτή κλείνει με την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ. Κολέμπα «Επιστροφή προς τα εμπρός», στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια-σεμινάρια πάνω στον πυλό την καλαθοπλεκτική, την ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση.

Στόχοι της γιορτής αυτής είναι η διατήρηση και η διάδοση παραδοσιακών σπόρων με τη δημιουργία τράπεζας σπόρων στη Ζαγορά και στο Πουρί, αλλά και με την υποστήριξη για τη δημιουργία σχολικών κήπων στη Ζαγορά αρχικά.

«Όπως οι γιορτές σπόρων του Πελίτι πανελλαδικά και του Αιγίλοπα-Απόδρασις στις Σταγιάτες μας ενέπνευσαν να κάνουμε πραγματικότητα την πρώτη γιορτή φθινοπωρινής σποράς στη Ζαγορά, έτσι θέλουμε αυτή η γιορτή να δώσει το ερέθισμα σε άλλους συνανθρώπους μας στα υπόλοιπα χωριά του Ανατολικού Πηλίου να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές. Άλλος ένας όμως σημαντικός στόχος αυτής της γιορτής είναι να ενημερωθούμε και να αντισταθούμε πάνω στον έλεγχο των σπόρων της τροφής, εντέλει της ζωής που θέλουν να επιβάλουν οι πολυεθνικές ελίτ», αναφέρεται στο κάλεσμα των διοργανωτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου