ΤΟΠΙΚΑ

Η «Δήμητρα» απαίτησε κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί

η-δήμητρα-απαίτησε-κατάργηση-του-ει-382374

Ψάχνουμε για ισοδύναμα, και μέχρι το τέλος του έτους ίσως καταργηθεί, απάντησε ο υφυπουργός

Ικανοποιημένος από τη λειτουργία του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού «Δήμητρα» δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της μονάδας. Μετά τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο, σχολίασε ότι συνεταιρισμός είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Σχετικά με το κυρίαρχο αίτημα που τέθηκε για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που δένει «θηλιά» σε οινοποιεία και συνεταιρισμούς, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι ο φόρος στο κρασί πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να καταργηθεί. Είναι αναποτελεσματικός», παραδέχτηκε, καθώς, όπως εξήγησε, λειτουργεί σε βάρος του υγιούς συνεταιριστικού κινήματος.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναζητεί ισοδύναμα μέτρα, και πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου ο φόρος να έχει καταργηθεί.

«Ο οίνος είναι από τα βασικά μας προϊόντα. Είναι ο εθνικός μας πλούτος και σε αυτόν πρέπει να στηριχθούμε», ανέφερε περαιτέρω, και δεσμεύτηκε ότι θα είναι δίπλα στις υγιείς συνεταιριστικές πρωτοβουλίες στο θέμα πάταξης του λαθρεμπορίου του τσίπουρου.

Εξάλλου, άκρως περιγραφικός στο πρόβλημα που δημιουργεί ο φόρος στον οίνο ήταν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιάννης Κίτσιος. «Το παράνομο κρασί κυκλοφορεί στην αγορά στη μισή τιμή απ’ ό,τι το νόμιμο», εξήγησε.

Το αποτέλεσμα είναι οι συνεταιρισμοί να έχουν ποιοτικά κρασιά, αλλά να μην μπορούν να τα πουλήσουν. «Πώς θα σταθεί αυτή η κατάσταση;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «τον Αύγουστο ξεκινάει ο τρύγος και οι συνεταιρισμοί εξακολουθούν να έχουν στις αποθήκες τους το μισό κρασί».

Ο υφυπουργός, μετά από σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του συνεταιρισμού, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της «Δήμητρας», δήλωσε ενθουσιασμένος από αυτές και δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα. Μάλιστα εμφανίστηκε γνώστης των προϊόντων του συνεταιρισμού, αλλά και των διακρίσεων που έχει αποσπάσει το Θεσσαλικό Τσίπουρο και τα κρασιά της «Δήμητρας».

Οι δηλώσεις του για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του ειδικού φόρου στον οίνο προκάλεσαν διάχυτη ικανοποίηση. «Ο κύριος υφυπουργός δήλωσε ότι το μέτρο απέτυχε και ότι επίκειται η κατάργησή του, πράγμα το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μάλιστα ενόψει του επικείμενου τρύγου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο συνεταιρισμός.

Στις αρχές του 2016 λήφθηκε μια αλόγιστη απόφαση για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, εξηγεί. «Τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια για την αγορά. Μεγάλο μέρος της κατανάλωσης πήγε στη μαύρη αγορά χωρίς την καταβολή κανενός φόρου. Έτσι τα αποτελέσματα του ΕΦΚ ήταν πενιχρά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και άλλοι υπουργοί δήλωσαν ότι σύντομα θα καταργηθεί ο φόρος», προσθέτει.

Ο συνεταιρισμός διαπίστωσε επίσης με ικανοποίηση, ότι ο υφυπουργός είναι άριστος γνώστης του θέματος με τη λαθρεμπορία του τσίπουρου στην αγορά από την προηγούμενη θητεία του στο Ινστιτούτο Καταναλωτή και στον ΕΦΕΤ, και δήλωσε ότι «η λύση του τεράστιου αυτού προβλήματος είναι κοντά και ότι θα μπει επιτέλους τάξη».

«Όταν οι φόροι στο τσίπουρο ανέρχονται σε 6,70 ευρώ το λίτρο και κυκλοφορεί χύμα τσίπουρο αφορολόγητο σε πολύ εξευτελιστικές τιμές, τότε δημιουργείται τεράστιο κίνητρο για τους επιτήδειους και έτσι στην κυριολεξία η αγορά έχει κατακλυσθεί από άγνωστης προέλευσης και ποιότητας τσίπουρο, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», επισημάνθηκε από τον συνεταιρισμό στον υφυπουργό, σχετικά με τη λαθρεμπορία τσίπουρου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου