ΤΟΠΙΚΑ

Μονάδα βιομάζας για παράγωγη ενέργειας στην ΒΙΠΕ Βόλου

μονάδα-βιομάζας-για-παράγωγη-ενέργει-383849

Επένδυση ύψους 570.000 ευρώ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Μονάδα βιομάζας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας ελιών ισχύος 840 KW θα εγκατασταθεί στη ΒΙ.ΠΕ Βόλου.

Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 570.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, η μονάδα βιομάζας θα καλύψει έκταση περίπου 1.500 τ.μ.

Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα εγχέεται στο δίκτυο ΜΤ της ΔΕΗ εκτιμάται σε 6.720.000 kWh. Η μονάδα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Θα έχει δύο άτομα προσωπικό, τα οποία θα επισκέπτονται το χώρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για εργασίες όπως αποθήκευση πρώτης ύλης, έλεγχο εξοπλισμού, συντήρηση κτλ.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτυγχάνεται μέσω κινητήρων εσωτερικής καύσης. Σε ετήσια βάση η δυναμικότητα σε πρώτη ύλη βιομάζας θα είναι 1.440tn/yr.

Στο αγροτεμάχιο δε θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις και δεν θα ανεγερθούν κτίρια, παρά μόνο τρία μεταλλικά κοντέινερ για την προστασία του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και για την αποθήκευση των απαραίτητων ανταλλακτικών.
Οι συνολικές εργασίες κατασκευής δεν αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από 20 ημέρες. Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση τριών σιλό αποθήκευσης και του υποσταθμού ανύψωσης τάσης (12m2) εκτός των κοντέινερ.
Τις απαιτούμενες πρώτες ύλες η μονάδα θα τις προμηθεύεται από την εγχώρια, αλλά και την παγκόσμια αγορά. Σε μεγάλα αστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο πραγματοποιείται συλλογή και επεξεργασία χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τα οποία αν δεν διατεθούν κατάλληλα, γίνονται επικίνδυνα για το περιβάλλον.

Ως καύσιμα για τη λειτουργία της θα χρησιμοποιεί έλαια φυτικής προέλευσης από την αξιοποίηση ενεργειακών φυτών όπως ηλίανθο, τηγανέλαιων κ.α. Επίσης, θα μπορεί να χρησιμοποιεί μη βρώσιμα φυτικά έλαια όπως σογιέλαιο, αραχιεδέλαιο, φοινικέλαιο κ.α.

Τα απόβλητα των ελαίων λίπανσης του κινητήρα δεν θα αποθηκεύονται στη μονάδα αλλά απευθείας σε αδειοδοτημένο χώρο συλλογής και αποθήκευσης.

Το έργο αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πώλησή του στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο σκοπός για τον οποίον πραγματοποιείται το εξεταζόμενο έργο είναι η διοχέτευση στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ενέργειας που παράγεται από υλικά τα οποία είναι ανεξάντλητα και ανανεώσιμα και τα οποία μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν αξιοποιούνται με ορθό τρόπο.
Επίσης, στόχος του έργου είναι η περαιτέρω διείσδυση στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλύπτοντας έτσι τους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί και είναι 40% μέχρι το 2020.

Η λειτουργία της μονάδας θα έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καθώς θα δημιουργήσει ενδεχομένως για τους τοπικούς αγρότες μία νέα αγορά για τα γεωργικά τους υπολείμματα και τους δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσης του εισοδήματός τους.

Επίσης, θα αξιοποιεί ενεργειακά υλικά, τα οποία σήμερα στη χώρα μας είναι ανεξέλεγκτα και διάσπαρτα ανά την επικράτεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου