ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης δίδαξε αρχαίο δράμα στην Κίνα!

βολιώτης-δίδαξε-αρχαίο-δράμα-στην-κίν-385104

Ο Γιάννης Τράντας μετείχε στην ελληνική αποστολή που μετέφερε τον μύθο του Οιδίποδα σε φοιτητές της Ακαδημίας Δράματος του Πεκίνου

Ενα μικρό θαύμα βίωσαν οι φοιτητές της Ακαδημίας Δράματος του Πεκίνου, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την αρχαία ελληνική τραγωδία και βίωσαν πάνω στη σκηνή τον περίφημο Θηβαϊκό κύκλο. Ο στόχος επετεύχθη χάρη σε μια πρωτότυπη συνεργασία που θα έχει συνέχεια, με τον Γιάννη Τράντα να συμμετέχει στην ελληνική ομάδα που ταξίδεψε στην Κίνα, προκειμένου να ενδυναμώσει τους πνευματικούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς και πολιτισμούς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι μελετητές του αρχαιοελληνικού πνεύματος που συμμετείχαν στο σεμιναριακό πρόγραμμα με τίτλο «Το αρχαίο δράμα σήμερα» ήταν οι: Γιάγκος Ανδρεάδης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστήμιου, υπεύθυνος του Κέντρου Δράματος και Θεάματος, Πέπη Ρηγοπούλου καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γιάννης Τράντας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσουργός, «ψυχή» της Εστίας Θεάτρου «Ερινεώς» που αναπτύσσει διεθνή δράση.

Το θεατρικό εργαστήριο με θέμα τον τραγικό κύκλο του Οιδίποδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πεκίνο, ενώ μέλη της ομάδας «Ερινεώς» συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα που φέρει την σφραγίδα του Κέντρου Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Κακογιάννη.

Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική για όλους, ενώ όπως αναφέρει ο Γιάννης Τράντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «η πολύχρονη και παραγωγική θητεία της ομάδας «Ερινεώς», αποτέλεσε το «διαβατήριο» για να διδάξω στην Κεντρική Ακαδημία Δράματος του Πεκίνου».

Πέρα από το θεωρητικό σκέλος, το πρότζεκτ περιελάμβανε διδασκαλία δράματος επί σκηνής, με στόχο τη δημιουργία παράστασης αφιερωμένης στον Θηβαϊκό κύκλο και επίκεντρο την τραγική φιγούρα του Οιδίποδα. Οι Κινέζοι φοιτητές εμβάθυναν στα μονοπάτια του «Οιδίποδα τυράννου», του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» και της «Αντιγόνης», βιώνοντας μια εμπειρία ζωής, με φόντο το αρχαιοελληνικό πνεύμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Οι Kινέζοι σπουδαστές – ηθοποιοί της σχολής εντυπωσίασαν με την ερμηνεία τους στους βασικούς ρόλους του Θηβαϊκού κύκλου, ενώ τραγούδησαν με εξαιρετική ακρίβεια τα αρχαία ελληνικά χορικά της Αντιγόνης του Σοφοκλή σε μουσική του Γιάννη Σακελλαρίδη, που γράφτηκε το 1896 για τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Συγκλονιστική εμπειρία

«Τα παιδιά δεν γνώριζαν αρχαία Ελληνικά, ούτε καν τους μύθους. Ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν σε επαφή με την τραγωδία, κι όταν ρωτήθηκαν αν ήξεραν από αρχαία ελληνική τραγωδία και αρχαία ελληνική μυθολογία, απάντησαν μόνο δύο παιδιά: μια φοιτήτρια που είπε ότι είχε ακούσει για τους θεούς του Ολύμπου από τα γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια, κι ένας φοιτητής που είχε ακούσει για τον Προμηθέα. Τους άρεσε πάρα πολύ η τραγωδία και μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα βγήκε όλη η πνευματικότητα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας», υπογράμμισε ο Γιάννης Τράντας.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής μετέφεραν στους Κινέζους φοιτητές την αρχαιοελληνική γνώση σε συνεργασία με την Τόνια Λούο, διδάσκουσα στην ίδια Ακαδημία και γόνο μεγάλης οικογένειας Κινέζων φιλελλήνων, η οποία ανέλαβε την μετάφραση και επιμέλεια του κειμένου στα κινέζικα.

Μετά την παράσταση, ο αντιπρύτανης της Ακαδημίας κύριος Χάο Ρογκ εξέφρασε τη χαρά και την έκπληξή του για την υψηλή ποιότητα του θεάματος που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και δήλωσε ότι αυτή ήταν η αρχή μιας μακρόπνοης και αμφίδρομης συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Ακαδημίας Δράματος του Πεκίνου και του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ).

Σε ανταπόδοση της επίσκεψης, κλιμάκιο δασκάλων της Κεντρική Ακαδημίας Δράματος του Πεκίνου θα ταξιδέψει στην Ελλάδα 25 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου, καλεσμένο από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), πραγματοποιώντας εργαστήριο αφιερωμένο στην Όπερα του Πεκίνου. Στόχος και προσδοκία του Γιάννη Τράντα είναι το ίδιο εργαστήριο να «φιλοξενηθεί» και στην περιοχή μας.

Θιασώτης της αρχαίας τραγωδίας

Ο Γιάννης Τράντας είναι πολιτιστικός πρεσβευτής της Μαγνησίας και της Ελλάδας διεθνώς, παρουσιάζοντας σειρά παραστάσεων στο εξωτερικό. Στην παρούσα, παρουσίασε τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη στο Ίδρυμα Κακογιάννη, σε δική του σκηνοθεσία και διδασκαλία, με τη συμβολή του Δήμου Αβδελιώδη και μετάφραση του Γιάγκου Ανδρεάδη. Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Θήβα μαζί με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Κυριακίδη και «είναι το αποτέλεσμα του σεμιναρίου που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, με πρωτοβουλία του Κέντρου δράματος και θεάματος του Πάντειου Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Κακογιάννη, με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος», εξηγεί ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί και στον Βόλο.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, συνιδρυτής και βασικό στέλεχος της Θεατρικής Λέσχης Βόλου, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εστίας Θεάτρου Ερινεώς Βόλου, από το 1992 μέχρι σήμερα, ο Γιάννης Τράντας έχει στο ενεργητικό του πολύ σημαντικές δράσεις και συνεργασίες που περιστρέφονται γύρω από το αρχαιοελληνικό πνεύμα.

Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει θεωρητικές και πρακτικές σπουδές και έρευνες στη Δραματική Σχολή Ευγενίας Χατζίκου, σεμινάρια και μαθήματα με τους Θάνο Κωτσόπουλο, Κίτσο Βαχλιώτη, Μιν Τανάκα, Μήτσο Ευθυμιάδη, Κόβαλαμ Σρι Πάνικαρ, Γκοπάλ Αβάστι, Δανάη Στρατηγοπούλου, Μίρκα Γεμεντζάκη, Ζουζού Νικολούδη, Γιώργο Παπαδάκη και άλλους, διευρύνοντας και εξελίσσοντας διαρκώς το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Παράλληλα διετέλεσε πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Δομοκού, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του, ενώ τα σαράντα τελευταία χρόνια ζει στον Βόλο.

Εστία «Ερινεώς»

Κεφάλαιο ζωής αποτελεί για τον ίδιο η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς» που έχει παρουσιάσει το έργο της στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ταξιδεύοντας με τον «Προμηθέα δεσμώτη» στο Κίεβο της Ουκρανίας, με τον ύμνο «Εις Δήμητρα» στο Τυρόλο, με το «Παραμύθι του αδάκρυτου» στη μέση Ανατολή. Επίσης συμμετείχε στο 20ο Φεστιβάλ Αδάνων στην Τουρκία με «Προμηθέα δεσμώτη» στα αρχαία Ελληνικά, παρουσιάζοντας παράλληλα πολλές παραγωγές αξιώσεων στο εξωτερικό.

Το 1992, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Τράντα δημιουργείται στον Βόλο η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς» που ξεκινά μια πρωτότυπη εργασία στον χώρο του θεάτρου, με στόχο την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση, ελληνικών κυρίως, θεατρικών και λογοτεχνικών κειμένων, με πανανθρώπινες και διαχρονικές πολιτιστικές ιδέες και αξίες, στηριγμένη στις αρχές και τους κανόνες του αρχαιοελληνικού θεάτρου.

Η ομάδα έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο, σε διεθνή κι ελληνικά φεστιβάλ. Το 1995 κατακτά το Α΄ πανελλήνιο θεατρικό βραβείο της Ιθάκης και το 1998 προσκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να παρουσιάσει στη Βουλή αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από τη θανάτωση του Ρήγα, όπου εκτελεί τηλεοπτική παραγωγή με θέμα τον Εθνεγέρτη κατόπιν παραγγελίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Εκπαιδευτική Τηλεόραση – ΝΕΤ). Μέχρι σήμερα η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς» έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό περί τις πενήντα καλλιτεχνικές παραγωγές και συμπράξεις, όπου έχουν συμμετάσχει διακόσιοι και πλέον καλλιτέχνες απ όλους τους χώρους της τέχνης.

Στόχος και προσδοκία του ίδιου είναι «να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος που υπηρετώ στο θέατρο ιδιαίτερα, αλλά με τους κανόνες που έχουμε θέσει ως ομάδα και ως ταυτότητα». Κοινός στόχος της ομάδας είναι η παραγωγή ελληνικών πνευματικών προϊόντων και η διακίνησή τους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με γνώμονα πάντα την ποιότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου