ΤΟΠΙΚΑ

Υπόθεση όλων η Πανεπιστημιούπολη

υπόθεση-όλων-η-πανεπιστημιούπολη-385112

ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ Π.Θ.

Αντικείμενο συζήτησης στην τελευταία, για την ακαδημαϊκή περίοδο, συνεδρίαση της Συγκλήτου, που θα γίνει έως το τέλος του μήνα, θα αποτελέσουν τα επεισόδια που προκάλεσαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέλη της «κατάληψης Τερμίτα», με αποτέλεσμα την ακύρωση διαγωνισμού για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων του ιδρύματος στην περιοχή των Παλαιών, όπου προγραμματίζεται να αναγερθούν δύο νέα κτιριακά συγκροτήματα που θα στεγάσουν τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Ήδη όμως, τα έκτροπα και ο κίνδυνος να χαθεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για το ίδιο το ίδρυμα αλλά και την πόλη, μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη, έχουν γίνει υπόθεση όλων…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα επεισόδια της περασμένης Τρίτης στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια στο τμήμα του Πρωτοκόλλου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας υπαλλήλου και, δύο ημέρες αργότερα, την προσωρινή διακοπή τελετής ορκωμοσίας αποφοίτων της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου, έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της τοπικής -και όχι μόνο- κοινωνίας, που βλέπει ένα έργο ύψους 55 εκατ. ευρώ να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Χθες, σύσσωμη η τοπική Ν.Δ. καταδίκασε τα επεισόδια, υπογραμμίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν είναι πεδίο άσκησης των μπαχαλάκηδων. Έχει άλλο, σπουδαιότερο ρόλο να επιτελέσει».

Από την πρώτη στιγμή των επεισοδίων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, κατήγγειλε τα συμβάντα στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ληφθεί ό,τι μέτρο απαιτηθεί, προκειμένου να θωρακιστεί η νέα διαγωνιστική διαδικασία για το έργο. Η ημερομηνία του νέου διαγωνισμού, αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν επανάληψη των έκτροπων της περασμένης Τρίτης.

Ο διαγωνισμός που πρόκειται να γίνει εκ νέου, αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει το έργο της ανέγερσης των δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων. Αφορά στην κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, προκειμένου ο χώρος να είναι καθαρός για την εγκατάσταση του εργολάβου.

Ζωντανή πανεπιστημιούπολη

Τα δύο νέα κτίρια για τους πολιτικούς μηχανικούς και τους μηχανολόγους μηχανικούς, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για την πόλη του Βόλου. Με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ, αποτελούν μεγάλα έργα (ίσως τα μεγαλύτερα αυτή την περίοδο) που ενισχύουν τον δημόσιο χώρο και τις δημόσιες υποδομές της πόλης, και δίνουν δουλειά σε πολλούς ανθρώπους κατά τη φάση της κατασκευής. Αναβαθμίζουν την περιοχή των Παλαιών, αφού μετατρέπουν ένα εγκαταλειμμένο χώρο 19 στρεμμάτων με ακατάλληλα για χρήση κτίρια σε μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη με πολλούς ανοικτούς δημόσιους χώρους.

Σε συνδυασμό με τις νέες υποδομές που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και αφορούν τη δημιουργία Φοιτητικής Λέσχης και Γυμναστηρίου στο Συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις καλύτερης ένταξης του Πανεπιστημίου στον αστικό ιστό και διάχυσης των επιδράσεών του.

Τα κτίρια αυτά έχουν κομβική σημασία για την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής, του Πανεπιστημίου και της πόλης του Βόλου.

Για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή, ο κ. Πετράκος διεμήνυσε ότι το Πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω και ότι η υλοποίηση των έργων είναι μονόδρομος.

Η τοπική Νέα Δημοκρατία καταδικάζει τα επεισόδια

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν είναι πεδίο άσκησης των μπαχαλάκηδων»

Η επίθεση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει προκαλέσει την κατακραυγή φορέων. Χθες, η Νέα Δημοκρατία, σε τοπικό επίπεδο εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν οι: πρόεδρος της ΝΟΔΕ, βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, πρώην βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, πολιτευτές Μαγνησίας της ΝΔ, το Δ.Σ. της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας, το Δ.Σ. της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και η ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η ίδρυση και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα τελευταία 30 χρόνια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις για την κοινωνία της Μαγνησίας.

Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η καταξίωσή του στο πλαίσιο της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, αποτελεί διαρκή και απαρέγκλιτο στόχο για τους διδάσκοντες, τους φοιτητές, αλλά και την κοινωνία ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Τα τελευταία θλιβερά φαινόμενα βίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μίας υπαλλήλου, την πρόκληση φθορών και την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για ένα σπουδαίο έργο που αφορά τις σύγχρονες κτιριακές υποδομές της Πολυτεχνικής Σχολής, προκαλούν αποτροπιασμό και αγανάκτηση στους πολίτες.

Οι πρωταγωνιστές των γεγονότων που αμαυρώνουν την εικόνα του Πανεπιστήμιου πρέπει να αντιληφθούν ότι ο Βόλος είναι μια πόλη δημοκρατική, που ανέχεται και τις πιο ακραίες απόψεις, δίνει χώρο και στους εχθρούς της αστικής μας δημοκρατίας, ακόμη και σε όσους επιβουλεύονται την ύπαρξή της.

Αυτή η στάση, δεν είναι στάση αδυναμίας, αντίθετα είναι στάση δύναμης, γενναιότητας και προσήλωσης στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας.

Κάποιοι, όμως, τον τελευταίο καιρό ξεπέρασαν κάθε όριο.

Εμείς, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συνολικά, είμαστε αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι φαινόμενα ανομίας, βίας και εκφοβισμού φορέων και πολιτών της Μαγνησίας δεν γίνονται ανεκτά.

Τέτοια γεγονότα και τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές θα βρουν αντιμέτωπο και αρραγές το κοινωνικό σύνολο.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν είναι πεδίο άσκησης των μπαχαλάκηδων.

Έχει άλλο σπουδαιότερο ρόλο να επιτελέσει.

Είμαστε σίγουροι ότι η τοπική κοινωνία θα σταθεί σύσσωμη στο πλευρό της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα απομονώσει τις έκνομες συμπεριφορές οργανωμένων μειοψηφιών.

Τέλος, με περίσκεψη παρακολουθούμε την εύγλωττη σιωπή των στελεχών του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα φαινόμενα βίας που πλήττουν το Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία».

Οπως θα γίνει το συγκρότημα κτιρίων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Ο σχεδιασμός για το συγκρότημα κτιρίων Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου