ΤΟΠΙΚΑ

Ξαναβρίσκουν τη μητέρα τους

ξαναβρίσκουν-τη-μητέρα-τους-385137

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ «ΑΡΣΙΣ»

Δάκρυα χαράς και συγκίνησης στην «Αρσις» την περασμένη Πέμπτη. Ο Καλίντ και Τζαβέτ, δύο αδερφάκια ηλικίας 17 και 16 χρονών, άφησαν την αγκαλιά που άνοιξε τους προηγούμενους μήνες ο Ξενώνας Φιλοξενίας στη Μακρινίτσα και αναχώρησαν για Θεσσαλονίκη. Οι δυο ασυνόδευτοι ανήλικοι θα ταξιδέψουν επιτέλους για Γερμανία. Θα βρουν εκεί τη μητέρα τους, την οποία δεν έχουν ανταμώσει εδώ και πολύ καιρό.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Πρόκειται για δύο Αφγανούς με αίσια κατάληξη στην προσπάθειά τους να επανασυνδεθούν με την οικογένειά τους. Στη Μαγνησία υπάρχουν 64 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Άρσις, που λειτουργεί με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ φιλοξενεί τους 23 σε Ξενώνα στη Μακρινίτσα. Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Αιτούντων Άσυλο, που λειτουργεί υπό τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, αντίστοιχα προστατεύει στην Παιδόπολη Αγριάς 41 ανήλικους.

Μεταξύ των ασυνόδευτων ανήλικων που φιλοξενούνται στην Παιδόπολη είναι και δύο αδέρφια Σύροι, που έχασαν τους γονείς τους, ενώ έτρεχαν να σωθούν εν μέσω βομβαρδισμών. Τα αδέρφια μέχρι σήμερα αναζητούν τους γονείς τους. Το κάθε παιδί κουβαλά πραγματικά τη δική του ιστορία. Κάποια δεν θα καταφέρνουν να επανασυνδεθούν και η Υπηρεσία Ασύλου δεν θα κάνει δεκτά τα αιτήματά τους και θα παραμείνουν σε δομές προστασίας μέχρι να ενηλικιωθούν.

Αγκάλιαζαν με δάκρυα χαράς το προσωπικό της «Αρσις»

Ο Καλίντ και ο Τζαβέτ κατάγονται από το Αφγανιστάν. Τα αδέρφια έχασαν τον πατέρα τους, όπως ενημέρωσε ο ψυχολόγος Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, από φυσικά αίτια. Στη χώρα τους υπήρχαν προβλήματα. Η μητέρα τους αναγκάστηκε να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο στη Γερμανία. Έμειναν μόνοι με τον παππού και τη γιαγιά για άγνωστο χρονικό διάστημά.

Στην Ελλάδα, ενημέρωσε περαιτέρω η κοινωνική λειτουργός Καλλιόπη Κατσιούπη, βρέθηκαν σε πλοιάριο κοντά σε νησί πριν περίπου ένα χρόνο άγνωστο, μετά από πόσες μέρες ταλαιπωρίας και κινδύνου.

Τα παιδιά αγκάλιαζαν την Πέμπτη το προσωπικό της ΑΡΣΙΣ. Ο μικρός δάκρυζε. Η περιπέτειά τους είχε επιτέλους αίσια κατάληψη. Πλέον είναι θέμα χρόνου να επανασυνδεθούν με την οικογένειά τους.

Χαρά και συγκίνηση πλημμύρισε το σύνολο του προσωπικού της κοινωνικής δομής. Με το πέρασμα των μηνών έχουν γίνει οικογένεια. Το προσωπικό, ο ψυχολόγος και οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι επιμελητές στήριζαν τα αδερφάκια, μιλούσαν μαζί τους, μοιράζονταν την αγωνία τους, ήταν δίπλα τους σε κάθε ανάγκη. Προέτρεπαν τους Αφγανούς και έπαιρναν μέρος σε δραστηριότητες κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Το ίδιο χαρούμενοι αλλά και περίλυποι συνάμα ήταν και οι υπόλοιποι ανήλικοι. Αποχαιρέτησαν δυο φίλους με τους οποίους δεν γνωρίζουν αν θα ξανασμίξουν. Επιπλέον, δεν γνωρίζουν αν και η δική τους «περιπέτεια» θα έχει την ίδια θετική εξέλιξη. Κάποιοι δεν έχουν και γονείς. Έχουν επικοινωνία μόνο με κάποια συγγενικά τους πρόσωπα μέσω internet.

Η ΑΡΣΙΣ φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 23 ασυνόδευτους ανήλικους από το Πακιστάν, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο κ.α. και παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη. Τα παιδιά έχουν δίπλα τους ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, επιμελητές. Ανάμεσά τους υπάρχουν και περιστατικά που είναι σοβαρά. Ασυνόδευτοι ανήλικοι που έχουν μετατραυματικά σύνδρομα. Υπάρχουν παιδιά με κατάθλιψη ή και πιο βαριές παθολογίες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται ατομικές συνεδρίες και αναπτύσσονται και ομαδικές δραστηριότητες. Το προσωπικό παροτρύνει τους ανήλικους να παίρνουν μέρος σε αυτές και τους βοηθάει να προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Πηγαίνουν σχολείο, ενώ παίρνουν μέρος σε εκδρομές, σε επισκέψεις μουσείων, αναπτύσσουν άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οι ανήλικοι έχουν νομική συνδρομή.

Κάθε παιδί ξεχωριστή ιστορία

Όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στις κοινωνικές δομές έχουν μία ξεχωριστή ιστορία. Όπως λέει η υπεύθυνη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών Αιτούντων Άσυλο, Ιωάννα Ζαγοριανού, μεταξύ των φιλοξενούμενων βρίσκονται και δύο αδέρφια Σύροι ηλικίας 13 και 18 ετών. Οι ανήλικοι συνάντησαν πολλές δυσκολίες στον δρόμο τους. Διασπάστηκαν με την οικογένειά τους. Έμεινε ο μεγάλος αδερφός να προσέχει τον μικρό.

Οι δύο Σύροι βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο. Ήταν από τους τελευταίους μετανάστες που εγκλωβίστηκαν εδώ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επικοινωνία με πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού περιβάλλοντος. Δεν γνωρίζουν αν οι γονείς τους ζουν.

Αποφάσισαν να φύγουν από την πατρίδα τους με τους γονείς τους. Τους πρόλαβαν όμως βομβαρδισμοί. Πιθανότατα έχασαν τους γονείς τους σε έκρηξη, ενώ έτρεχαν για να σωθούν. Ούτε οι συγγενείς τους γνωρίζουν σήμερα αν ζει η οικογένειά τους.

Οι Σύροι είχαν επάνω τους κάποια χρήματα και μπόρεσαν να φύγουν. Στη χώρα τους υποδέχτηκαν στη Χίο. Τους φιλοξένησαν σε ασφαλές μέρος εκεί και στη συνέχεια τους παρέπεμψαν σε δομές με κατάλληλα προγράμματα για να βοηθηθούν. Είναι πολύ στεναχωρημένοι, λέει η υπεύθυνη, και ο μεγάλος αδερφός προσπαθεί να ενδυναμώσει τον μικρό.

Έχουν θετικές αποφάσεις για να φύγουν για Γερμανία από τον Απρίλιο. Παραμένουν εδώ μέχρι να αποφασιστεί το ταξίδι και να κλειστούν τα εισιτήρια.

Το Κέντρο Ασυνόδευτων Ανήλικων Παιδιών Αιτούντων Άσυλο φιλοξενεί ανήλικους από το Πακιστάν, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Λειτουργεί σε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις με καινούργιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Παρέχει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, νομική συνδρομή, υπηρεσίες, διερμηνεία, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, αθλητικές διαπολιτισμικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

Απώτερος στόχος της δομής είναι οι φιλοξενούμενοι να αποκτήσουν τα απαιτούμενα εφόδια για την κοινωνική τους ενσωμάτωση και την αυτονόμησή τους μετά την ενηλικίωση.

Το προσωπικό που απασχολείται απαρτίζεται από κοινωνικούς λειτουργούς (τρείς), ψυχολόγο (ένα), κοινωνιολόγο, διερμηνείς (δύο), εκπαιδευτικό, γυμναστή, οδηγό, νοσηλεύτρια, νομική σύμβουλο.

Άλλα μένουν στις δομές μέχρι να ενηλικιωθούν

Πάντως, αρκετά από τα αιτήματα των παιδιών για επανένωση έχουν απορριπτικές απαντήσεις. Η κ. Ζαγοριανού λέει ότι οι ανήλικοι συνεχίζουν τότε να φιλοξενούνται στις δομές προστασίας μέχρι να ενηλικιωθούν.

Το προσωπικό των μονάδων τους είναι δίπλα τους και με κάθε τρόπο προσπαθεί να τους βοηθήσει στην έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων, όπως ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, ώστε αργότερα να είναι σε θέση να βρουν μία νόμιμη εργασία.

Υπάρχει επιστημονική ομάδα που επικεντρώνεται στην κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων μέσα από ένα σφιχτό ημερήσιο πρόγραμμα, με απώτερο στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση.

Υπάρχουν κανόνες. Τα παιδιά παραμένουν εκεί με τη θέλησή τους. Κάποια από αυτά όμως, τελικά αποφασίζουν να φύγουν και παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους παρά την επαρκή ενημέρωση που έχουν για τους κινδύνους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου