ΤΟΠΙΚΑ

Στις 20 μέρες η αναμονή για POS – ΑΘΡΟΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

στις-20-μέρες-η-αναμονή-για-pos-αθροα-αιτη-385185

Προβλήματα με ορισμένες επιχειρήσεις που είναι καταχωρημένες στον Τειρεσία

Πανικός για την προμήθεια τερματικών μηχανημάτων POS. Επαγγελματίες σπεύδουν κατά δεκάδες στα πιστωτικά ιδρύματα και αιτούνται χορήγηση τερματικών μηχανημάτων. Την Πέμπτη 27 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία εφοδιασμού των καταστημάτων τους και ξεκινούν οι έλεγχοι από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Ενώ τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, ύψους 1.500 ευρώ, η αναμονή για τη χορήγηση των τερματικών μηχανημάτων έχει φτάσει πλέον τις 20 μέρες.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι αιτήσεις που κατατίθενται καθημερινά στα πιστωτικά ιδρύματα, όπως σχολιάζουν στελέχη τραπεζών, είναι δεκάδες. Κανονικά η διεκπεραίωση της διαδικασίας έπρεπε να πραγματοποιείται εντός τριών ημερών. Όμως, φαίνεται ότι πολλοί επαγγελματίες σπεύδουν την τελευταία στιγμή για να αιτηθούν και να υπογράψουν τις συμβάσεις, ενώ η ενημέρωση είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι εφόσον υπογράφονται οι συμβάσεις, οι επαγγελματίες είναι κατοχυρωμένοι απέναντι σε έναν έλεγχο αν δεν έχουν στο κατάστημά τους τερματικό μηχάνημα. Ωστόσο, η κείμενη νομοθεσία ορίζει ότι 85 κλάδοι μετά τη δημοσίευση του νόμου και εντός τριών μηνών είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτες.

Δυστυχώς, το ηλεκτρονικό σύστημα των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορεί να επεξεργαστεί με πιο γρήγορο ρυθμό τα στοιχεία, καθώς υπακούει σε συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ καθημερινά τα αιτήματα αυξάνονται περαιτέρω. Οι τράπεζες είναι εφοδιασμένες με επαρκή αριθμό μηχανημάτων. Ωστόσο, ακόμη και για την παράδοση των τερματικών με κούριερ απαιτείται κάποιος χρόνος.

Ετοιμοι πολλοί επαγγελματίες

Ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών πάντως έχει εφοδιαστεί έγκαιρα με τερματικά μηχανήματα. Σε ορισμένους κλάδους, όπως των ξενοδόχων και των ενοικιαζομένων καταλυμάτων, οι πληρωμές με κάρτες ούτως ή άλλως πραγματοποιούνταν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Σε άλλους, όπως των συνεργείων αυτοκινήτων, υπήρξε έγκαιρη κινητοποίηση και τακτοποίηση του θέματος.

Υπάρχουν, πάντως, και πολλά προβλήματα. Κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας με ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν ούτως ή άλλως αντικειμενική δυσκολία να προσαρμοστούν με τα σύγχρονα μέσα. Τα κυριότερα προβλήματα φαίνεται να τα αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που είναι καταχωρημένες στον Τειρεσία. Αυτές είτε έχουν οφειλές που δεν τους επιτρέπουν να εγκαταστήσουν τερματικό μηχάνημα είτε λόγω της κρίσης παρουσίασαν κακή συναλλακτική συμπεριφορά και τα αιτήματά τους για προμήθεια μηχανημάτων POS, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτονται.

Ο εμπορικός κόσμος αλλά και το σύνολο των επαγγελματοβιοτεχνών παραμένει αμετακίνητος από την αρχική του τοποθέτηση για καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού. Ο εμπορικός κόσμος προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα σύντομα θα υπάρξουν προβλήματα στην ήδη ταλαιπωρημένη αγορά, η οποία επιβιώνει ούτως ή άλλως σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Υπάρχουν όμως και… προβλήματα

Σύμφωνα με ανεπίσημη έρευνα που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας, το 35% των εμπόρων δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε εγκατάσταση τερματικών μηχανημάτων.

Η εικόνα που υπάρχει, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αποστόλης Οντόπουλος, είναι ότι παρά την έγκαιρη κινητοποίηση του συλλόγου, αρκετοί από τους επαγγελματίες εξάντλησαν το μεγάλο μέρος της προθεσμίας, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό εμπόρων, επισήμανε, το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, που δεν έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί τερματικά μηχανήματα, λόγω οφειλών.

Αρκετά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία ξεπεράστηκαν λέει ο κ. Οντόπουλος και απευθύνει κάλεσμα τους επαγγελματίες του κλάδου που χρειάζονται βοήθεια να απευθυνθούν στον σύλλογο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας ζητάει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα εκ μέρους της Πολιτείας με καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού έστω και τώρα. «Θα μείνουν πολλοί επαγγελματίες εκτός αγοράς. Ήδη οι καταναλωτές δείχνουν προτίμηση σε καταστήματα με τερματικά μηχανήματα. Η αγορά βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Έχει πολλά λουκέτα. Η κατάσταση αυτή θα αποκαλυφτεί το φθινόπωρο σε όλη της τη διάσταση. Το φετινό καλοκαίρι που τα μαγαζιά περίμεναν άνοδο του τζίρου, όπως και σε κάθε θερινή σεζόν, δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει καλά» τονίζει.

Ετοιμα τα συνεργεία αυτοκινήτων

Σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, που μπορεί να φτάνει και στο 100%, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών προχώρησαν στη προμήθεια και εγκατάσταση τερματικών μηχανημάτων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών, Γιώργος Μπαρμπάκος, είπε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. «Ως σύλλογος φροντίσαμε και κινητοποιηθήκαμε για το θέμα εδώ και ένα χρόνο. Πήραμε τις καλύτερες από οικονομικής άποψης προσφορές, τις όσο το δυνατόν λιγότερο ανώδυνες. Τα μέλη μας εκπλήρωσαν έτσι την υποχρέωση και μάλιστα αρκετοί εδώ και πολύ καιρό» τονίζει.

Ο ΣΙΣΑΜ είναι θετικός στην υιοθέτηση του μέτρου. Για τα παράνομα συνεργεία τονίζει ότι αυτά αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, όπως και σε κάθε χώρο.

Δηλώνει ικανοποιημένος από τη συνεργασία με το Μηχανολογικό αλλά και την Αστυνομία και την Τροχαία. «Ο σύλλογός μας απαρτίζεται από 135 μέλη και είναι όλοι νόμιμοι. Τα παράνομα συνεργεία δεν ανήκουν στον σύλλογο. Εμείς ωστόσο, έχουμε τη γνώση πώς θα τα βοηθήσουμε να νομιμοποιήσουν τη δραστηριότητά τους και να δραστηριοποιηθούν κάτω από την ομπρέλα του συλλόγου» προσθέτει.

Καλή η εικόνα και για τους υδραυλικούς

Στο 95% των επαγγελματιών του κλάδου αντιστοιχούν οι υδραυλικοί που αιτήθηκαν προμήθεια τερματικών μηχανημάτων και εγκατέστησαν POS στα καταστήματά τους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών Μαγνησίας Αποστόλης Τσούπρος, λέει ωστόσο ότι στον κλάδο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους λαθρεγκαταστάτες.

Όπως εξηγεί, οι υδραυλικοί που δραστηριοποιούνται νόμιμα είναι 48. Οι παράνομοι είναι δεκάδες. Ενδεικτικά ο Σύλλογος έχει στη Σκιάθο ένα μέλος, στη Σκόπελο δύο, στην Αλόννησο κανένα. Οι νόμιμοι επαγγελματίες του κλάδου, λοιπόν, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αντιμετωπίζουν μεγάλο αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά οι απαιτούμενοι έλεγχοι δεν γίνονται.

Τα μέλη του συλλόγου, επισημαίνει, όπως και με όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έτσι και με τα POS φρόντισαν να είναι εγκαίρως τακτοποιημένα. «Επιβιώνουν, όμως υπό εξαιρετικά αντίξοες από οικονομικής απόψεως συνθήκες. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να είναι δίπλα τους και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των λαθρεγκαταστατών» συμπλήρωσε.

Τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τα τερματικά μηχανήματα οι ξενοδόχοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη, είναι αυτό του ακατάσχετου λογαριασμού. Οι επαγγελματίες του κλάδου δέχονταν πληρωμές με κάρτες εδώ και αρκετά χρόνια.

«Είμαστε υπέρ της διαφάνειας και του ελέγχου. Όταν, όμως, υπάρχουν κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε ο ξενοδόχος δεν μπορεί να δουλέψει. Πρέπει άμεσα να καθιερωθεί ακατάσχετος λογαριασμός. Για το θέμα έχουμε κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών. Είναι σημαντικό να λυθεί, ώστε οι ξενοδόχοι και γενικότερα οι επαγγελματίες να μπορούν και να λειτουργήσουν και να ζήσουν» συμπλήρωσε.

Η ίδια καλή εικόνα υπάρχει και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων, Θανάσης Σπύρου, είπε ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών διαθέτει τερματικά μηχανήματα. Εξάλλου, όπως εξήγησε, τους είναι και αναγκαία για τις προκρατήσεις. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό τους για τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν γενικά πρόβλημα στην προσαρμογή τους με τις σύγχρονες μεθόδους.

Οι υπόχρεοι κλάδοι

Σύμφωνα με το ΦΕΚ με αριθμό 1445 που κυκλοφόρησε στις 27 Απριλίου, υπόχρεοι για να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για τις πληρωμές είναι οι κλάδοι που έχουν την εξής δραστηριότητα: Επισκευή μηχανημάτων, επισκευή ηλεκτρονικού και οπτικού εξοπλισμού, παραγωγή, μεταφορά και μετάδοση ηλεκτρικού ρεύματος, διανομή και εμπόριο αέριων καυσίμων μέσων αγωγών, συλλογή, επεξεργασία και παροχή νερού, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης, πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, λιανικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μέσων εξαρτημάτων τους, λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε εξειδικευμένα καταστήματα, κρέατος και προϊόντων κρέατος σε εξειδικευμένα καταστήματα, ψαριών και καρκινοειδών και μαλακίων σε εξειδικευμένα καταστήματα, ψωμιού και αρτοσκευασμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα, προϊόντων καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα, καυσίμων κίνηση σε εξειδικευμένα καταστήματα, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα, αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, φαρμακευτικών ειδών, ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, διακοπών και σε άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής, χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα και άλλα καταλύματα.

Ακόμη, υπόχρεοι να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS είναι και οι κλάδοι με υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, παροχής ποτών, προβολής κινηματογραφικών ταινιών, με ασύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες, δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες, νομικές δραστηριότητες, δραστηριότητες λογιστικής τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου, παροχής φορολογικών συμβούλων, με δραστηριότητες αρχιτεκτόνων, με δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβούλων, με κτηνιατρικές δραστηριότητες, δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων.

Υπόχρεοι να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για τις πληρωμές είναι τέλος οι κλάδοι ενοικίασης και εκμίσθωσης φορτηγών, ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων, ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, οι κλάδοι με δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, με δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, η αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, οι κλάδοι με δραστηριότητες σχολών οδηγών, άλλης εκπαίδευσης, οι κλάδοι νοσοκομειακών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων, άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων, άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων, οι κλάδοι με άλλες δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, δραστηριότητες νοσοκομειακής φροντίδας με παροχή καταλύματος, με δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, άλλες δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος, δραστηριότητας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, οι κλάδοι με τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, με εγκαταστάσεις γυμναστικής, δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων, με άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού και δραστηριότητες οι κλάδοι κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου