ΤΟΠΙΚΑ

Κατέδειξαν ως υπαίτιο τον υπαξιωματικό

κατέδειξαν-ως-υπαίτιο-τον-υπαξιωματι-389740

Οι απολογίες των πέντε κατηγορουμένων για το έγκλημα, με θύμα τον άτυχο συνταξιούχο υπάλληλο Αντώνη Ιωάννου

Ευθύνες στον 42χρονο υπαξιωματικό Αεροπορίας έριξαν οι κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με κίνητρο τη ληστεία, που τελέστηκε τον Απρίλιο του 2016 στον Βόλο με θύμα τον άτυχο 91χρονο Αντώνη Ιωάννου, συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο.

Προχθές, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας συνεχίζονταν έως και τις 8 το βράδυ οι απολογίες των κατηγορουμένων της υπόθεσης, οι οποίοι μετά την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας κρίθηκαν με απόφαση εισαγγελέα- ανακριτή προφυλακιστέοι και μέχρι σήμερα είναι στη φυλακή.

Ο άτυχος 91χρονος είχε βρεθεί νεκρός στις 12 Απριλίου γύρω στις 9.30 το πρωί. Γειτόνισσά του που είχε ακούσει τον ηλικιωμένο να βογκάει είχε καλέσει σε βοήθεια το ΕΚΑΒ και την αστυνομία, ενώ είχε ειδοποιήσει και τους συγγενείς. Ο εγγονός του 91χρονου, που είχε σπεύσει στο σπίτι πρώτος, δεν είχε αντέξει να μπει στην αποθήκη και να δει τον 91χρονο νεκρό.

Η πόρτα από το αποθηκάκι ήταν μισάνοιχτη και τα πόδια του παππού φαίνονταν καθώς ήταν πεσμένος στο πάτωμα. Ο 91χρονος ήταν δεμένος και φιμωμένος.

Το μοιραίο πρωινό, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, φαίνεται ότι στο σπίτι του δράστη μπήκαν οι τρεις από τους πέντε κατηγορουμένους, και συγκεκριμένα ένας 40χρονος Ρομά, ένας 42χρονος υπαξιωματικός της Αεροπορίας και ένας 35χρονος ιδιωτικός υπάλληλος. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, δύο Ρομά ηλικίας 64 και 58 χρονών συμμετείχαν στην τέλεση της ανθρωποκτονίας με κίνητρο τη ληστεία ως τσιλιαδόροι.

Στην Ανακρίτρια Βόλου όπου είχαν απολογηθεί μετά τις συλλήψεις οι κατηγορούμενοι, δεν γνώριζε κανένας ποιος φίμωσε και έδεσε τον παππού και παραδέχτηκαν μόνο πρόθεση κλοπής.

Ωστόσο, το πόρισμα απέδιδε τα αίτια θανάτου του ηλικιωμένου σε «πνευμοθώρακα τραυματικής αιτιολογίας». Ο άτυχος 91χρονος τις τελευταίες στιγμές της ζωής του δυσκολευόταν να ανασάνει και πονούσε.

Οι αδίστακτοι κακοποιοί που μπήκαν στο σπίτι του σε άγνωστη ώρα προφανώς για να τον ληστέψουν, στην προσπάθειά τους να τον φιμώσουν και να του δέσουν τα χέρια του έσπασαν τα πλευρά. Ο 91χρονος ήταν αδύνατος, ενώ λόγω ηλικίας είχε αδύναμα οστά. Παρόλα αυτά, οι δράστες φέρονται να τον απειλήσουν με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου, προφανώς μαχαιριού, καθώς στη σορό του βρέθηκαν επιφανειακά στοιχεία (γρατζουνιές).

Οι απολογίες στο Κακουργιοδικείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκατηγορούμενοι του υπαξιωματικού της Αεροπορίας που μπήκαν στο σπίτι του ηλικιωμένου, υποστήριξαν ότι ο υπαξιωματικός ήταν εκείνος που έφυγε τελευταίος από την οικία και είδε πώς ήταν ο 91χρονος τα τελευταία λεπτά της ζωής του. Ότι μπαίνοντας στην αυλή όπου συνάντησαν τον παππού, ο υπαξιωματικός ψέκασε τον 91χρονο με σπρέι πιπεριού, με αποτέλεσμα εκείνος να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο πάτωμα. Ότι στη συνέχεια τον έσυρε στο αποθηκάκι.

Αντίθετα, ο 42χρονος υπαξιωματικός ισχυρίστηκε απολογούμενος ότι έφυγε πρώτος από το σπίτι, ενώ οι υπόλοιποι τελευταίοι, Υποστήριξε ότι όταν συνάντησαν τον παππού μπαίνοντας στην αυλή της οικίας του δεν τον χτύπησαν, αλλά ότι απλώς τον έπιασαν με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Για τη χρήση του σπρέι ήταν κατηγορηματικός ότι δεν ψέκασε τον ηλικιωμένο.

Αν και αρχικά στην Ανακρίτρια Βόλου φερόταν να έχει καταθέσει ότι δεν μπήκε στο σπίτι για να ψάξει για χρήματα και αντικείμενα αξίας, τελικά στο δικαστήριο παραδέχτηκε ότι μπήκε κι εκείνος στο σπίτι με σκοπό όμως μόνο κλέψει.

Ο 40χρονος Ρομά φέρεται να είπε ότι ο ίδιος δεν μπήκε στο σπίτι. Υποστήριξε ότι όταν είδε τον ηλικιωμένο να πέφτει στο πάτωμα στην αυλή, τότε φοβήθηκε και έφυγε.

Ο 35χρονος ιδιωτικός υπάλληλος επέρριψε ευθύνες για όλα στον υπαξιωματικό. Φέρεται να παραδέχτηκε απολογούμενους ότι μπήκε στο σπίτι του ηλικιωμένου με τους υπόλοιπους αλλά δεν βρήκε κάτι κι έφυγε.

Και οι τρεις τους υποστήριξαν ότι δεν είχαν καμία απολύτως ανθρωποκτόνα πρόθεση. Ότι δεν σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον άτυχο ηλικιωμένο αλλά απλώς να κλέψουν χρήματα.

Τι είπαν οι τσιλιαδόροι

Ο 64χρονος Ρομά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία του παππού. Υποστήριξε ότι εκείνος έμεινε με το αυτοκίνητό του να περιμένει τους υπόλοιπους σε καφέ στα 500 μέτρα από το σπίτι του 92χρονου κοντά στο νοσοκομείο.

Ο 58χρονος τέλος Ρομά που συνελήφθη και προφυλακίστηκε για την ίδια υπόθεση, υποστήριξε ότι ο δικός του ρόλος περιορίστηκε μόνο στη μεταφορά των κατηγορουμένων στο σπίτι του ηλικιωμένου. Από εκεί και πέρα ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα περισσότερο.

Είχε προηγηθεί η εξέταση ενός ακόμη μάρτυρα υπεράσπισης που πρότεινε ο υπαξιωματικός, ένας ιατροδικαστής, ο οποίος αναφέρθηκε στα αίτια θανάτου του ηλικιωμένου.

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου Καρδίτσας αναμένεται να εκδοθεί την Τρίτη, 25 Ιουλίου. Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις του Εισαγγελέα έδρας και των δικηγόρων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχετικά άρθρα:

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου