ΤΟΠΙΚΑ

Ηρωες της καθημερινότητας: Καύσωνας χειμώνα… καλοκαίρι

ηρωες-της-καθημερινότητας-καύσωνας-χ-392226

Με απίστευτο κουράγιο αντιμετωπίζουν τον καύσωνα δεκάδες επαγγελματίες, οι οποίοι αψηφούν κυριολεκτικά τις υψηλές θερμοκρασίες, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τον επιούσιο. Είναι οι ήρωες της διπλανής πόρτας που προτάσσουν το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους στα δύσκολα, ακόμη κι όταν η θερμοκρασία του χώρου εργασίας ξεπερνάει τους 45 βαθμούς στην καρδιά του καλοκαιριού. Επαγγελματίες και εργαζόμενοι που δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα χειμώνα – καλοκαίρι, μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και υπογραμμίζουν ότι είναι ανάσα δροσιάς το μεράκι τους και τα θετικά σχόλια των πελατών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Οι διακοπές μας ελάχιστες»

Στέφανος Καϊσαρλής , ζαχαροπλάστης: «Το καλοκαίρι προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα»

«Η θερμοκρασία στην οποία δουλεύουμε ξεπερνάει τους 30 βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι» όπως αναφέρει ο ζαχαροπλάστης Στέφανος Καϊσαρλής, για να προσθέσει ότι «το καλοκαίρι προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα κλιματιστικά, όσο μπορούμε, γιατί είναι ζαχαροπλαστείο κι έχουμε μεγάλα φορτία ζέστης». Η απάντηση στο ερώτημα πώς αντέχει ένας επαγγελματίας τις υψηλές θερμοκρασίες, δίνεται με μια φράση: «Η επιβίωση προέχει, τίποτε άλλο. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε, παλεύουμε όλοι οι επαγγελματίες για το καλύτερο, τις οικογένειες, τα μαγαζιά μας, για τα έξοδά μας. Κάνω την ίδια δουλειά 30 χρόνια, και κάθε καλοκαίρι βιώνουμε τις ίδιες δυσκολίες. Οι διακοπές μας, ελάχιστες έως καθόλου, αλλά αντέχουμε».

«Είναι πλέον μια συνήθεια»

Χρήστος Γεωργουλόπουλος, διατηρεί εργαστήριο τυροπιτών: «Αυτό που μας κρατάει στον χώρο είναι το μεράκι»

Ανάλογες εργασιακές εμπειρίες παραθέτει ο Χρήστος Γεωργουλόπουλος, ο οποίος διατηρεί εργαστήριο τυροπιτών. «Οι συνθήκες τον χειμώνα είναι πάρα πολύ καλές, αλλά το καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολες. Φτάνουμε στους 45 βαθμούς το καλοκαίρι μέσα στον χώρο εργασίας, ο οποίος είναι ευχάριστος το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω του φούρνου», όπως επισημαίνει ο ίδιος. Τα δύσκολα αντιμετωπίζονται με χαμόγελο, μεράκι και καλή διάθεση. Είναι πλέον μια συνήθεια, μετά από 30 χρόνια, η εργασία σε συνθήκες καύσωνα, ενώ όπως τονίζει ο ίδιος «αυτό που μας κρατάει στον χώρο είναι το μεράκι και ο κόσμος που μας στηρίζει. Είναι ένα μέσο επιβίωσης πλέον, για να βγάζουμε το μεροκάματο.

«Δεν έχω άλλη επιλογή»

Γιώργος Πατάρης,  ιδιοκτήτης ψητοπωλείου: «Τα βγάζουμε πέρα με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία»

Οι δείκτες του υδραργύρου χτυπούν κόκκινο στα ψητοπωλεία, όπου η θερμοκρασία φτάνει τους 52 βαθμούς, με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους να επιστρατεύουν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους για να ανταπεξέλθουν στην καρδιά του καλοκαιριού. «Οι εποχές είναι δύσκολες, δουλεύουμε περισσότερο για λιγότερα χρήματα, εργαζόμαστε περισσότερες ώρες στο μαγαζί, διότι δεν μπορούμε να έχουμε προσωπικό. Οι καιροί είναι δύσκολοι και τα χρήματα λίγα», αναφέρει ο Γιώργος Πατάρης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο από το 1978. «Τα βγάζουμε πέρα με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία, διότι όταν έρθει τέλος του μηνός, ερχόμαστε σε δύσκολη θέση με τις υποχρεώσεις που έχουμε. Το καλοκαίρι δεν θα έλεγα ότι υπάρχει αυξημένη δουλειά, διότι ο κόσμος φεύγει από την πόλη. Υπάρχει δουλειά όταν είναι ανοιχτά τα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης και κυρίως δουλεύουμε τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, όταν ο κόσμος μπαίνει μέσα στο μαγαζί, σε δευτερόλεπτα βγαίνει έξω, γιατί θεωρεί ότι είναι φούρνος. Προσπαθώ και αντέχω, ως επαγγελματίας, γιατί δεν έχω άλλη επιλογή» επισημαίνει ο ίδιος.

«Αγαπώ τη δουλειά μου»

Αποστολία Μπαλντούμη, ιδιοκτήτρια μαγέρικου: «Το καλοκαίρι αντέχεται γιατί αγαπώ τη δουλειά μου»

Η Αποστολία Μπαλντούμη δραστηριοποιείται δεκαπέντε χρόνια στον τομέα του σπιτικού φαγητού, δουλεύοντας σε υψηλές θερμοκρασίες χειμώνα – καλοκαίρι. «Το χειμώνα είναι ευχάριστη η θερμοκρασία στο κατάστημα, αλλά το καλοκαίρι είναι δύσκολα. Συμβαίνει να έχουμε και κάρβουνα αναμμένα, και οι εστίες με τις κατσαρόλες και τον φούρνο να καίνε, και ανεβαίνει η θερμοκρασία πολύ», αναφέρει η ίδια επαγγελματίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «το καλοκαίρι αντέχεται γιατί αγαπώ τη δουλειά μου και την κάνω με μεράκι».

«Χαμόγελο και καλή διάθεση»

Χρήστος Τσικρικάς, επαγγελματίας ψήστης: «Η ανάγκη της επιβίωσης προέχει»

Ο Χρήστος Τσικρικάς είναι επαγγελματίας ψήστης για περισσότερα από 16 χρόνια και εργάζεται σε χώρο εστίασης. «Σίγουρα το καλοκαίρι είναι δύσκολα, γιατί όταν η θερμοκρασία έξω είναι γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου, στην κουζίνα, με τις ψησταριές αναμμένες ξεπερνά τους 45 βαθμούς. Αν έχεις, ωστόσο, καλή διάθεση, και υπομονή, αντέχεις τα δύσκολα, πίνοντας λίγο νερό παραπάνω. Δουλεύουμε για να βγάλουμε τα προς το ζην. Η ανάγκη της επιβίωσης προέχει και τα δύσκολα τα αντιμετωπίζουμε με χαμόγελο και καλή διάθεση», σημειώνει ο ίδιος.

«Πίνουμε πολύ νερό»

Αποστόλης Τσακάλας, ψήστης: «Μας δροσίζει ο καλός λόγος του πελάτη»

Με ανάλογες σκέψεις αντιμετωπίζει τις υψηλές θερμοκρασίες σε καθημερινή βάση ο Αποστόλης Τσακάλας, ο οποίος εργάζεται ως ψήστης σε επιχείρηση εστίασης. «Η λύση είναι να μη σκέφτεσαι τον φούρνο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Προσπαθούμε να μην είμαστε μπροστά στους φούρνους, χρησιμοποιούμε αιρ κοντίσιον για να δροσίσει ο χώρος και πίνουμε πολύ νερό, πέντε ως έξι λίτρα στο εννιάωρο», αναφέρει ο ίδιος. Οι φυσικές αντοχές δοκιμάζονται, αλλά η ανάγκη επιβίωσης παίζει τον πρωταρχικό ρόλο. «Είναι κουραστική η ορθοστασία, είναι δύσκολο το επάγγελμα του ψήστη και χρειάζεται κουράγιο, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά το μεράκι είναι πάνω απ’ όλα. Όταν εισπράττουμε καλά σχόλια από τον κόσμο, νιώθουμε ικανοποίηση και χαρά. Μας δροσίζει ο καλός λόγος του πελάτη», τονίζει.

«Υψηλές θερμοκρασίες»

Σάββας Κουβάτης, Φούρναρης: «Δίνει αντοχή σε έναν επαγγελματία το μεράκι»

Μεράκι είναι πάνω απ’ όλα το επάγγελμα του φούρναρη που ακολουθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Σάββας Κουβάτης, εργαζόμενος σε μεγάλη επιχείρηση. Έχει συνηθίσει πλέον τις υψηλές θερμοκρασίες, και παρά το γεγονός ότι δουλεύει σε συνθήκες καύσωνα χειμώνα – καλοκαίρι, δηλώνει ότι αντέχει γιατί «μου αρέσει το επάγγελμα, το σπούδασα και πάνω απ’ όλα αυτό που δίνει αντοχή σε έναν επαγγελματία, είναι το μεράκι και η αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Όταν ακούω καλά σχόλια από τον κόσμο, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα, αλλά και κάθε εργαζόμενο. Ο καλός λόγος του πελάτη μας δροσίζει. Στις δύσκολες μέρες, με λίγο νερό παραπάνω και χαμόγελο, βγαίνει η δουλειά», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ντιλίβερι χειμώνα – καλοκαίρι

Δημήτρης Παλιάνδρας, εργαζόμενος σε ντιλίβερι: «Από ένα σημείο και μετά δεν νιώθεις τη ζέστη»

Δύσκολη δουλειά το ντιλίβερι, χειμώνα – καλοκαίρι αλλά ο Δημήτρης Παλιάνδρας, εργαζόμενος σε καφέ, αγωνίζεται με χαμόγελο για το μεροκάματο. Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και τον καύσωνα του καλοκαιριού, ενώ όπως σημειώνει «μια συνήθεια είναι όλα. Από ένα σημείο και μετά δεν το νιώθεις, γιατί αυτό που προέχει είναι το μεροκάματο. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν δυσκολίες. Στο δικό μας είναι οι καιρικές συνθήκες. Λίγο νερό παραπάνω για τη ζέστη, το χειμώνα αδιάβροχο, κράνος για να μην κρυώνει το κεφάλι, γάντια, δυο και τρεις μπλούζες για να αντέξεις το κρύο και το καλοκαίρι πίνεις περισσότερο νερό και χρησιμοποιείς το μηχανάκι για να δροσίζεσαι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου