ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο ο Αγιος Γεώργιος Νηλείας

στο-επίκεντρο-ο-αγιος-γεώργιος-νηλεία-392540

Με εντατικό ρυθμό προχωρούν προς την τελική τους ευθεία οι προετοιμασίες για τις 8ήμερες εκδηλώσεις με πλούσιο περιεχόμενο, που διοργανώνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά από το 2011 ο «Κένταυρος». Για το 2017 οι δράσεις του φεστιβάλ «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», απλώνονται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, την Άνω και Κάτω Γατζέα. Στο διάστημα 30 Ιουλίου-6 Αυγούστου ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα ποικιλόμορφων δραστηριοτήτων θα παρουσιαστεί στους πολυπληθείς φίλους της προφορικής αφήγησης μύθων και παραμυθιών, ντόπιους και ξένους.

Οι διοργανωτές Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, οργανώνουν και το φετινό φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού – ΕΟΤ, φροντίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες, και προσβλέπουν να συναντήσουν και πάλι παλιότερους φίλους των λαϊκών παραμυθιών αλλά και ένθερμους θιασώτες των αφηγήσεων, όπως και τους νέους αναδυόμενους φίλους των προφορικών παραδόσεων όλων των ηλικιών.

Το κουβάρι του 7ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» θ’ αρχίσει να ξετυλίγεται στα τέλη του Ιουλίου με παράλληλες εκδηλώσεις, με τη συνεργασία του ΚΔΑΠ Λεχωνίων που περνά μέσα από την Έκθεση Δημιουργιών των παιδιών των σχετικών προγραμμάτων του και αφηγηματικές δράσεις της παιδικής λογοτεχνίας. Περιλαμβάνει επίσης αφηγήσεις από νέους αφηγητές και αφηγήτριες, αγγλόφωνες ιστορήσεις από ξένους παραμυθάδες, παραστάσεις αφήγησης με υλικό από τη βυζαντινή γραμματεία των επών και των θρύλων, προβολή ταινίας για τον κόσμο της αφήγησης, ένα αφηγηματικό αφιέρωμα στο θέμα «Μεταμορφώσεις» για το 2017 εμπνεόμενο και αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Στο πρόγραμμα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων είναι ενταγμένο ήδη από το 2012 το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών, που και φέτος θα φιλοξενήσει σημαντικούς πανεπιστημιακούς και ερευνητές του προφορικού παραμυθιακού και μυθικού λόγου με εισηγήσεις πολύτιμες.

Ενδιαφέροντα εργαστήρια από σημαντικούς Έλληνες και ξένους αφηγητές, προσμένουν να μοιραστούν πολύτιμα μυστικά του κόσμου της αφήγησης μέσα από τετράωρες βιωματικές συναντήσεις. Εκθέσεις δημιουργών με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εμπνεύσεις , όπως κατασκευές σε ξύλο, ζωγραφική, γαστρονομικές συνθέσεις, κεραμικά, χαρτοκατασκευές αλλά και παραμυθιακά βραχιόλια θα φιλοξενηθούν σε Πνευματικά Κέντρα για να παρουσιαστούν στο φιλότεχνο κοινό. Συναξάρια Αγίων της ορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης θα ακουστούν, ενώ μουσεία, παλιά σχολαρχεία, προαύλια εκκλησιών θα φιλοξενήσουν αφηγήσεις, αυλές οικιών, παραδοσιακών ξενώνων, και ζωντανές μουσικές θα αντηχήσουν συνοδεύοντας αφηγήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου