ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικές δράσεις στο Χόρτο

σημαντικές-δράσεις-στο-χόρτο-392551

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου» διοργανώνει και προβάλει το καλλιτεχνικό και μορφωτικό φεστιβάλ στο παραθαλάσσιο χωριό Χόρτο του Νοτίου Πηλίου ετησίως από το 1984. Στόχος είναι αφενός η προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου η επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ σπουδαστών, καλλιτεχνών και κοινού μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων, συναυλιών, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, εκθέσεων, ομιλιών και πλήθος άλλων δράσεων. Ένα φεστιβάλ-παράδειγμα των ημερών μας, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στον εθελοντισμό και τη συνεισφορά των κατοίκων της περιοχής, και είναι υπόδειγμα μιας υγιούς ανάπτυξης και αποκέντρωσης. Σήμερα οι δράσεις του ιδρύματος στηρίζονται οικονομικά αποκλειστικώς από τις εισφορές του κοινού και των συμμετεχόντων.

Είναι η δεύτερη χρονιά που το φεστιβάλ συνεχίζει χωρίς την παρουσία του δασκάλου Γιώργου Χατζηνίκου, το φωτεινό πνεύμα του ωστόσο είναι πάντα παρόν, καθώς διαπνέει και εμπνέει τις φετινές δράσεις και εκδηλώσεις. Παράλληλα, το φεστιβάλ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παγκόσμια μουσική.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια και εργαστήρια. Πρωταγωνιστούν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του φεστιβάλ ξεκίνησαν με το 3ο Horto Jazz Workshop (15- 22/7) με τη συμμετοχή πέντε αντιπροσωπευτικών μουσικών της ελληνικής σκηνής της jazz: Γιάννης Παπαναστασίου – σαξόφωνο, Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος – κιθάρα, Κώστας Γιαξόγλου – πιάνο, Βασίλης Στεφανόπουλος – κόντρα μπάσο, Θάνος Χατζηαναγνώστου – τύμπανα.

Για πρώτη φορά ο φημισμένος Άγγλος διευθυντής χορωδιών Τimothy Brown, επισκέπτεται το Χόρτο, όπου θα διδάξει το Requiem του Brahms σ’ ένα σύνολο 70 χορωδών απ’ όλη την Ευρώπη (29/7 – 5/8). Ακολουθεί το νεοσύστατο εργαστήρι όπερας, ανεβάζοντας την όπερα «Riders to the Sea» του Vaughan Williams με νέους λυρικούς τραγουδιστές υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία του Χρήστου Μαρίνου και της Αντιγόνης Γαϊτανά (8 – 12/8). Παράλληλα, φιλοξενούνται οι καθηγητές του πανεπιστημίου Mozarteum του Salzburg, Ανίτα Μίτερερ και Χρήστος Κανέττης για το σεμινάριο μουσικής δωματίου (15 – 24/8), καθώς και ο μαέστρος Αναστάσιος Στρίκος από τη Βιέννη για το σεμινάριο διεύθυνσης ορχήστρας (23 – 30/8).

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται επίσης από συναυλίες, στις οποίες θα συμμετάσχουν χορωδίες και σημαντικοί καλλιτέχνες. Θα παρουσιαστούν ποικίλα μουσικά είδη, όπως όπερα, κλασσική μουσική, ινδική μουσική, jazz, σύνολα μουσικής δωματίου καθώς και ορχηστρικά σύνολα! Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες των συμμετεχόντων μαθητών των σεμιναρίων, μία μουσικοθεατρική παράσταση σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, καθώς κι ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Viktor Ullmann.

Πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια τις αιτήσεις συμμετοχής, τις ημερομηνίες, αλλά και για τις συναυλίες είναι διαθέσιμες στο www.horto.net. Τα τηλέφωνα και μέιλ επικοινωνίας είναι: 6934 838584, 24230 65246, [email protected]. Το τηλέφωνο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Γ. Αγγελίνη – Πία Χατζηνίκου» είναι 24230 65245.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου