ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ηλεκτρονικά ξυλάκια φαγητού κάνουν το άνοστο νόστιμο

ηλεκτρονικά-ξυλάκια-φαγητού-κάνουν-τ-2649

Πολλοί προσπαθούν να περιορίσουν το αλάτι στη διατροφή τους, λίγοι όμως το καταφέρνουν. Εκτός αν χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά ξυλάκια φαγητού που ενισχύουν την αίσθηση του αλμυρού.

Ερευνητές στην Ιαπωνία πανηγυρίζουν για την «παγκόσμια πρωτιά» της εφεύρεσής τους, η οποία αποτελείται από ένα ζευγάρι ξυλάκια συνδεδεμένο μέσω καλωδίου με μια συσκευή που φοριέται σαν ρολόι στον καρπό.

Η συσκευή καρπού περιλαμβάνει μπαταρία που διοχετεύει ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα και προσελκύει έτσι ιόντα νατρίου, στα οποία οφείλεται η γεύση του μαγειρικού αλατιού.

«Ως αποτέλεσμα η αίσθηση του αλμυρού ενισχύεται κατά 1,5 φορές» λέει ο Χομέι Μιγιασίτα, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μεΐζι που συνεργάστηκε για την ανάπτυξη της συσκευής με την εταιρεία ποτών Kirin Holdings.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν με αλατούχο διάλυμα και ανάλατη σούπα μίσο (Reuters)

Η τεχνολογία ενίσχυσης της γεύσης θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη στην Ιαπωνία, της οποίας η παραδοσιακή κουζίνα είναι γενικά αλμυρή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Kirin, o μέσος Ιάπωνας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δοκιμές σε 36 ενήλικες επιβεβαίωσαν ότι τα ξυλάκια χαρίζουν αλμυρή γεύση ακόμα και στην άνοστη σούπα μίσο που ετοίμασαν οι ερευνητές.

Η εταιρεία και ο καθηγητής Μιγιασίτα εργάζονται τώρα για την τελειοποίηση της τεχνολογίας με την ελπίδα να τη φέρουν στην αγορά το 2023.

Ο Μιγιασίτα έχει πάντως πειραματιστεί και με άλλες αισθήσεις –πέρυσι παρουσίασε μια τηλεόραση που χρησιμοποιεί δέκα διαφορετικές ουσίες για να μιμείται γεύσεις όταν ο χρήστης τη γλείφει.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου