ΤΟΠΙΚΑ

Προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και για τους κτηνοτρόφους

προβλήματα-με-τους-δασικούς-χάρτες-κα-399509

Ταλαιπωρία έχει προκαλέσει και στους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Μετά την τεράστια αναστάτωση που έχει προκαλέσει σε χιλιάδες αγρότες η ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι οποίοι υποχρεώνονται, ουσιαστικά, στην επαναγορά κτημάτων τα οποία έχουν αγοράσει προ πολλών ετών και για τα οποία διαθέτουν ισχυρούς και νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, ήρθε και η σειρά των κτηνοτρόφων. Καλούνται να καταβάλουν ασήκωτα χαράτσια για εκτάσεις που τους είχαν παραχωρηθεί με βάση τις τότε ισχύουσες διατάξεις και τις συνταγματικές προβλέψεις της εποχής εκείνης.

Συγκεκριμένα, το σύνταγμα του 1952 προέβλεπε την αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων για να δοθούν σε ακτήμονες κτηνοτρόφους, προκειμένου να αποκτήσουν οι δικαιούχοι κτηνοτροφικούς κλήρους. Μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε τον χαρακτηρισμό αυτών των κτηνοτροφικών κλήρων ως «χερσολίβαδα» από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων. Όμως, ο δασικός χάρτης στη Μαγνησία παραλείπει να εμφανίσει ότι οι εκτάσεις αυτές είναι μη δασικές και ότι πρόκειται για κλήρους του εποικισμού, παρά το γεγονός ότι στο σύνταγμα του 1975 υπάρχει ειδική μέριμνα για τα λιβάδια αυτά.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που οι εκτάσεις αυτές, συνολικά για τη Μαγνησία 70.000 στρέμματα, εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται ως δασικές, τότε θα περιέλθουν στη διαχείριση των Δασικών Υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι είναι κτηνοτροφικοί κλήροι. Οι ίδιοι οι κληρούχοι θα χάσουν τα δικαιώματά τους, αφού τα δικαιώματα βοσκής θα έχουν πλέον ο δημότες των ΟΤΑ που ανήκουν ο συγκεκριμένες εκτάσεις, μιας και οι ίδιοι δεν είναι δημότες των Δήμων στους οποίους υπάγονται διοικητικά οι εν λόγω εκτάσεις.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει το φλέγον αυτό ζήτημα για τους κτηνοτρόφους στη Μαγνησία;», καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου