ΤΟΠΙΚΑ

Φρέναραν την έρευνα οι ισχυροί άνεμοι

φρέναραν-την-έρευνα-οι-ισχυροί-άνεμοι-851206

Δεμένο στη βάση του παρέμεινε χθες το ειδικό ρομποτικό σκάφος του ωκεανογραφικού «Φιλία», καθώς οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στη Σαντορίνη δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της αυτοψίας στο ναυάγιο του Sea Diamond. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες ώστε τα φράγματα να συγκρατήσουν τις πετρελαιοκηλίδες.
Οι εικόνες από τη προχθεσινή αυτοψία στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εισχωρήσουν δύτες στο εσωτερικό του, ειδικά στην καμπίνα των δύο αγνοουμένων.
Πάντως, η συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου της εταιρείας Louis δημιούργησε νέα ερωτήματα για τις συνθήκες του όλου συμβάντος.
Η εταιρεία αρνήθηκε την ευθύνη για τη ρυμούλκηση του Sea Diamond στο συγκεκριμένο σημείο, όπου τελικά βυθίστηκε, καθώς υποστήριξε ότι ο καπετάνιος δεν είχε τον έλεγχο του πλοίου.
Για το θέμα της ρυμούλκησης, η Louis υποστήριξε ότι η εντολή ήταν να οδηγηθεί το πλοίο στις «τσαμαδούρες» και να προσαράξει, τελικά όμως πήγε σε άλλο σημείο, όπου τελικά βυθίστηκε.

Ερώτηση στη Βουλή για τη μόλυνση
Στο θέμα των οικολογικών επιπτώσεων από το ναυάγιο στη Σαντορίνη αναφέρεται ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, ΠΕΧΩΔΕ και Αιγαίου.
«Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων για την μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της ρύπανσης δεν επαρκούν, αφού η εγκλωβισμένη ποσότητα πετρελαίου είναι υψηλή και το βυθισμένο πλοίο δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα σε κάποιο συγκεκριμένο βάθος, ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του.
» Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, στο θαλάσσιο πυθμένα της Σαντορίνης εκτός από τον κίνδυνο διαρροής πετρελαίου, υπάρχει και ο ακόμα μεγαλύτερος και μη ορατός κίνδυνος της τοξικής ρύπανσης από χημικά υλικά, όπως φρέον, ψυκτικά υγρά, χημικά καθαρισμού, λιπαντικές ουσίες κ.ά, τα οποία επιπλέουν στη θάλασσα και αργά αλλά σταθερά επιβαρύνουν την τροφική αλυσίδα και συνολικότερα το περιβάλλον της περιοχής» αναφέρει ο βουλευτής.
Ο κ. Κουβέλης ρωτά τους υπουργούς αν θα ζητηθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταγραφούν αναλυτικά οι χημικές ουσίες παντός τύπου που υπήρχαν μέσα στο σκάφος, όπως επίσης και για το πώς θα ανιχνευθούν και απομακρυνθούν οι τοξικές χημικές ουσίες.
Επίσης, ερώτηση για την υπόθεση της βύθισης του κρουαζιερόπλοιου κατέθεσε ο Δ.Παπαδημούλης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Κεφαλογιάννης θα ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη, σχετικά με το ναυτικό ατύχημα του κρουαζιερόπλοιου. Η ενημέρωση θα αφορά τόσο την επιχείρηση διάσωσης όσο και για τις ενέργειες καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Ανακοίνωση του ΣΕΤΕ
Τη θλίψη του για το συμβάν με το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στη Σαντορίνη, παράλληλα με τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια των θυμάτων και την συμπάθεια προς τους τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου που ταλαιπωρήθηκαν, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Δυστυχώς στον παγκόσμιο τουρισμό κατά καιρούς συμβαίνουν ατυχή έως τραγικά περιστατικά, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για θέματα πρόληψης και ασφάλειας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η τουριστική οικονομία είναι ανθεκτική και μάλιστα σε περιπτώσεις με πολύ μεγαλύτερες απώλειες (π.χ. τσουνάμι στην Ταϊλάνδη, τρομοκρατικές επιθέσεις σε Αίγυπτο, Ινδονησία, Ισπανία κλπ)» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι είναι «είναι προφανής υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά για το θεσμικό – νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην λειτουργία των τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης είναι προφανής υποχρέωση των επιχειρήσεων να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια των τουριστών».

Μέτρα ζητούν οι ξενοδόχοι
Στην ανάγκη κινητοποίησης της Πολιτείας και των θεσμικών και ιδιωτικών φορέων που εμπλέκονται στον τουρισμό, «για τη λήψη γενναίων μέτρων με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υποδοχής και διαχείρισης των επισκεπτών στη χώρα μας», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) με αφορμή το ναυάγιο του κρουαζερόπλοιου Sea Diamond.
«Είναι εμφανές, πλέον, ότι, εάν επιζητούμε μια ασφαλή και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, πρέπει να αντιμετωπιστούν με δημόσιο διάλογο όλες οι γκρίζες ζώνες που υπάρχουν και οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσουν ανάγκη χειρισμού μικρών ή μεγαλύτερων κρίσεων», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΞΕΕ.
«Ως προς τη διαχειριστική επωδό της υπόθεσης, οι κορυφαίες οργανώσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, παρακολουθούν και πιέζουν προς την κατεύθυνση της πλήρους αποκατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σαντορίνης και θα παράσχουν κάθε νομική βοήθεια προς τα μέλη τους για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκαν και ενδεχομένως να επηρεάσουν την λειτουργία τους», προσθέτει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου