ΤΟΠΙΚΑ

Σαφάρι ελέγχων στη Μαγνησία – ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ

σαφάρι-ελέγχων-στη-μαγνησία-βεβαιωθ-402222

Κλιμάκια εφοριακών και επιθεωρητών εργασίας «χτενίζουν» όλες τις τουριστικές περιοχές

Απόβαση στα νησιά των Σποράδων και «απόχη» στα παραθαλάσσια μέρη του Βόλου και της ευρύτερης Μαγνησίας από κλιμάκια ελεγκτών της εφορίας αλλά και Επιθεωρητές Εργασίας τις τελευταίες μέρες. «Στο στόχαστρο» φοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία. Bεβαιώθηκαν παραβάσεις και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. «Σε ασφυκτικό κλοιό» οι επιχειρήσεις που δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από τους διαδοχικούς ελέγχους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται τις τελευταίες μέρες τουριστικές περιοχές του νομού, κλάδοι και επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα, όπως εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που έγιναν από κλιμάκια της εφορίας, μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν εντοπίστηκε με φορολογικές παραβάσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως είχαν εκδοθεί αποδείξεις μέσω της ταμειακής μηχανής, αλλά στον έλεγχο του POS καταγράφονταν λιγότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Όπως αποδείχτηκε από τον έλεγχο της μνήμης του POS, είχαν εισπραχθεί επιπλέον χρήματα την ίδια ημέρα με πληρωμές που έγιναν μέσω καρτών, για τις οποίες όμως δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις από την ταμειακή μηχανή. Οι έλεγχοι γίνονται όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και η συνδρομή της αστυνομίας με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχου.

Παραβίαση ωραρίου και μαύρη εργασία

Οι «ράμπο» του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τον Βόλο έκαναν απόβαση στις Σποράδες, ελέγχοντας -σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ– διάφορες επιχειρήσεις.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως βεβαιώθηκαν παραβάσεις και πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ κυρίως για ψευδώς δηλωμένη εργασία. Προκειμένου να γλιτώσουν το εξαντλητικό πρόστιμο των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο, επιχειρήσεις εμφανίζουν τους εργαζόμενους ως ευέλικτα απασχολούμενο, ώστε να πληρώνουν τις ελάχιστες εισφορές, όταν στην πραγματικότητα αυτός δουλεύει κάθε μέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

«Οι παραβάσεις ωραρίου που υποκρύπτουν συγκεκαλυμμένη ανασφάλιστη εργασία, είναι πλέον το 80% των παρανομιών», τόνισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ευρήματα των ελέγχων που έγιναν.

Εντοπίστηκαν επίσης επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι δηλώνονται για 4ωρη-6ωρη απασχόληση, πενθήμερο, με πλασματικά ρεπό, ενώ εργάζονται 12ωρα επί καθημερινής βάσης.

Το ΣΕΠΕ αναμένεται να συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους τις επόμενες μέρες σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου