ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτα συγνώμη και μετά φίλοι

πρώτα-συγνώμη-και-μετά-φίλοι-851206

Κάλεσμα προς την Ιαπωνία να δείξει εμπράκτως ότι ξεπέρασε το μιλιταριστικό της παρελθόν και ότι εννοεί τη συγγνώμη που ζήτησε για τις ενέργειες του Β Παγκοσμίου Πολέμου απηύθυνε ο Ουέν Ζιαμπάο στην πρώτη ομιλία Κινέζου πρωθυπουργού στην ιαπωνική Βουλή.
«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η Ιαπωνία θα αποδείξει με πράξεις τις δημόσιες ανακοινώσεις και τις υποσχέσεις της» είπε ο Ουέν στους Ιάπωνες βουλευτές. Χαρακτήρισε «καταστροφή» τις εισβολές της Ιαπωνίας στην Κίνα τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, βεβαιώνοντας πάντως πως ο λαός της Κίνας θέλει να «συνυπάρξει με τον ιαπωνικό λαό σε κλίμα φιλίας».
Κίνα και Ιαπωνία επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις τρωθείσες τα τελευταία χρόνια διμερείς σχέσεις τους, μία διαδικασία που άρχισε με την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στο Πεκίνο τον Οκτώβριο του 2006.
Νωρίτερα χθες, ο Ουέν Ζιαμπάο έκανε ασκήσεις γυμναστικής με απλούς Ιάπωνες μετά το πρωινό του τρέξιμο, ανταλλάσσοντας σχόλια μέσω μεταφραστή.
Φορώντας μία μαύρη φόρμα με το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, αλλά περιστοιχισμένος από προσωπικό της ασφαλείας του, ο 64χρονος Ουέν έτρεξε για περίπου μισή ώρα σε ένα πάρκο κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στο Τόκιο.
Αφού έκανε γυμναστική μαζί με μια ομάδα Ιαπώνων, ο Ουέν εκδήλωσε την πρόθεση να παίξει μπάλα με φοιτητές του πανεπιστημίου του Κιότο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός προσπαθεί να προβάλλει την εικόνα της «φιλικής» και «ειρηνικής» Ιαπωνίας στην επίσκεψή του, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Χθες ιαπωνικές και κινεζικές εταιρίες υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, που μπορεί να οδηγήσουν στην συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στο μέλλον. Η Nippon Oil Corp. και China National Petroleum Corp. (CNPC) συνήψαν ένα σύμφωνο μακρόπνοης συνεργασίας, περιλαμβανομένου και του τομέα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εξωτερικό.
O Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο κάλεσε τους Ιάπωνες επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρα του η οποία, όπως δήλωσε, θα συνεχίσει για χρόνια ακόμη την ισχυρή οικονομική της ανάπτυξη και σταθερότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου