ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για 90 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Δ. Βόλου

πράσινο-φως-για-90-προσλήψεις-μόνιμου-πρ-403658

Σήμερα κιόλας υπογράφονται μεταξύ του Δήμου Βόλου και των 80 συμβασιούχων εργαζομένων της υπηρεσίας καθαριότητας, οι νέες συμβάσεις εργασίας που θα έχουν ισχύ από 7 Ιουλίου έως και 31 Μαρτίου 2018. Οι 80 εργαζόμενοι επιστρέφουν και επίσημα στις θέσεις εργασίας τους στην καθαριότητα, με ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Παράλληλα, άναψε πράσινο φως για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας βάσει του οποίου δημιουργούνται 90 κενές οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας, δημοτικών κοιμητηρίων και δημοτικού φωτισμού, οι οποίες θα καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό, με προσλήψεις που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ το επόμενο διάστημα και έως τις 31 Μαρτίου 2018, οπότε και εκπνέει η ισχύς των συμβάσεων των 80 εργαζομένων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευτεί ότι οι αποφάσεις μας θα είναι όφελος του Δήμου, των δημοτών και των εργαζομένων, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για τη στάση τους, καθώς δεν δημιούργησαν προβλήματα στην πόλη. Η απόφαση που λαμβάνουμε για την πρόσληψη 90 μόνιμων εργαζομένων, αποδεικνύει και την καλή οικονομική κατάσταση των δημοτικών ταμείων», είπε στη χθεσινή συνεδρίαση ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου.

Ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου Βόλου, Χρήστος Σκούρας ευχαρίστησε «Δήμαρχο, δημοτική αρχή και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας που κράτησαν το λόγο τους».

Θετικά, τόσο στις νέες συμβάσεις, όσο και στην τροποποίηση του οργανισμού, ψήφισε ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η εξέλιξη της περιπέτειας των 80 εργαζομένων θα φανεί μετά τις 31 Μαρτίου 2018. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα ήταν ιδεατή η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, απόφαση που προσκρούει στα μνημόνια και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εξαντλείται σε κορώνες άνευ ουσίας κι ότι εφαρμόζει πρακτικές ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης του δημόσιου πλούτου.

Θετικά ψήφισε και η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, η οποία ωστόσο ζήτησε να επιτρέψει η Κυβέρνηση στους Δήμους να μπορέσουν να προσλάβουν όσο προσωπικό οι ίδιοι κρίνουν στις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες τους.

«Σωστά έχετε διαχειριστεί το θέμα. Ανοίγουν θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα λύνεται το πρόβλημα των συμβασιούχων. Η καθαριότητα είναι αξίωμα και θα πρέπει πλέον να δοθεί έμφαση και στην περιφέρεια του Δήμου Βόλου, όπου οι πολίτες νιώθουν δεύτερης κατηγορίας», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος υποστήριξε ότι με τη διαδικασία πρόσληψης μονίμων κι όχι μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αντί να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνονται τα δημοτικά ταμεία. Επιπλέον έθεσε ζήτημα ότι δεν έχει διασφαλιστεί πόσοι από τους 80 των οποίων οι συμβάσεις σήμερα ανανεώνονται θα είναι στις θέσεις τους μετά το Μάρτιο του 2018.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι μέσω της πρόσληψης εργαζομένων κινείται στη λογική της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας, ενώ άφησε αιχμές για τον κατασταλτικό μηχανισμό που λειτούργησε και στο Βόλο, όταν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, σημειώθηκε επεισόδιο έξω από το αμαξοστάσιο με τον τραυματισμό της Γ.Γ. του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύης Καρυδάκη. «Αλήθεια ΕΔΕ θα κάνετε για το συμβάν;», ρώτησε.

«Δεν υπάρχει καμία καταγγελία για το συμβάν για να κάνουμε ΕΔΕ. Και σε ό,τι αφορά τις αιχμές, η δημοτική αρχή θα ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω ότι δεν τις υιοθετείτε», απάντησε ο κ. Θεοδώρου.

Υπέρ των προσλήψεων και των νέων συμβάσεων τάχθηκε και ο ανεξάρτητος, Κώστας Γαργάλας. «Ορθά πράττετε, αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλες υπηρεσίες όπως είναι η ΔΕΥΑΜΒ», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι από σήμερα, η δημοτική αρχή θα πρέπει να αναζητήσει φόρμουλα και για την πληρωμή των συμβασιούχων το διάστημα από 1 έως 7 Ιουλίου, που μολονότι είχαν κριθεί άκυρες οι συμβάσεις τους, οι ίδιοι συνέχισαν να προσφέρουν το έργο τους στην υπηρεσία καθαριότητας. Τα υπόλοιπα δεδουλευμένα έως και 30 Ιουνίου τους έχουν καταβληθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου