ΤΟΠΙΚΑ

“Ροζ” σκάνδαλο στην Παγκόσμια Τράπεζα

ροζ-σκάνδαλο-στην-παγκόσμια-τράπεζ-851206

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Παγκόσμια Τράπεζα η αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Πολ Γούλφοβιτς ευνόησε την ερωμένη του, Σαχά Ριζά, δίνοντας της -σκανδαλώδη- ιεραρχική προαγωγή και μισθό που φθάνει τα 193.590 δολάρια ετησίως.
Την αποκάλυψη για το μισθό της Σαχά Ριζά έκανε μία μη κυβερνητική οργάνωση, η Government Accountability Project, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Π.Γούλφοβιτς, ο οποίος, αφού υποσχέθηκε να συνεργαστεί στην έρευνα που διεξάγει επιτροπή του οργανισμού, είπε η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τον σκοπό της Τράπεζας, που είναι η βοήθεια στους φτωχούς του κόσμου.
Τα μέλη του ΔΣ της Παγκόσμιας Τράπεζας κατηγορούν το πρώην «γεράκι» του αμερικανικού Πενταγώνου ότι στήριξε την -σκανδαλώδη- προαγωγή της Ριζά, την οποία γνωρίζει από το 2005.
Η Σαχά Ριζά είναι συνεργάτης της κόρης του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, ενώ εργάζεται και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2005, κάτι που κατήγγειλε (ως «ασυμβίβαστο») και η ένωση των υπαλλήλων της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Παράλληλα, όπως ανέφερε το περιοδικό Vanity Fair, η Ριζά δουλεύει και σε εταιρεία εργολαβικών συμβολαίων του Πενταγώνου.
Αξίζει να σημεωθεί, τέλος, ότι σε έγγραφο (το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύπτουν εν μέρει οι Financial Times και έχει ημερομηνία 11 Αυγούστου 2005) που υπογράφει ο ίδιος ο Πολ Γούλφοβιτς, αποκαλύπτεται ότι καθοδήγησε το τμήμα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων της Τράπεζας ώστε να δοθεί η προαγωγή και η μεγάλη αύξηση μισθού στην Ριζά.
Στο έγγραφο καθορίζεται ο μισθός που θα παίρνει η Σαχά Ριζά, οι ρυθμίσεις για την προαγωγή της και η βάση πάνω στην οποία θα υπολογίζονται οι ετήσιες αυξήσεις στις απολαβές της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου