ΤΟΠΙΚΑ

Ανοχύρωτη χώρα το Ιράκ

ανοχύρωτη-χώρα-το-ιράκ-851206

Ισχυρή έκρηξη «ταρακούνησε» χθες το ιρακινό Κοινοβούλιο εντός της αυστηρά φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη και πληροφορίες του αμερικανικού στρατού κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Η επίθεση είναι ουσιαστικά μία σοκαριστική παραβίαση ασφάλειας στον τρίτο μήνα της επιχείρησης ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων για την καταστολή της βίας στην ιρακινή πρωτεύουσα.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εστιατόριο που βρίσκεται μέσα στο κτίριο της Βουλής την ώρα που πολλοί βουλευτές γευμάτιζαν για να ακολουθήσουν σκηνές πανικού.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, δήλωσε ο υποστράτηγος Γουίλιαμ Κάλντγουελ, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι τρεις βουλευτές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ανάμεσά τους είναι και ο σουνίτης Μοχάμαντ Αουάντ, μέλος του Ιρακινού Μετώπου για τον Εθνικό Διάλογο.
Για δεκάδες τραυματίες μιλούν πληροφορίες -η αστυνομία τους υπολογίζει στους δέκα. Στους τραυματίες συγκαταλέγονται βουλευτές και υπάλληλοι του Κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε πως δεν υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των τραυματιών.
Το κτίριο του Κοινοβουλίου βρίσκεται στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, στην οποία πολύ σπάνια έχουν καταφέρει να περάσουν ένοπλοι για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.
Σύμφωνα με ιρακινές πηγές ασφαλείας, ο καμικάζι που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό κατά του ιρακινού κοινοβουλίου ήταν πιθανώς μέλος της φρουράς κάποιου βουλευτή. «Κάποιοι βουλευτές αρνούνται συστηματικά να υποβληθούν σε έρευνα καθώς και οι φρουροί τους» δήλωσε η πηγή.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι καταδίκασε έντονα την «δειλή και εγκληματική αυτή επίθεση».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ιρακινού Κοινοβουλίου Μαχμούντ Μασχαντάνι κάλεσε τους βουλευτές σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, μία μόλις ημέρα μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τον Μασχαντάνι η συνεδρίαση αυτή αποσκοπεί στο να δείξουν οι βουλευτές ότι αψηφούν την τρομοκρατία.
Οι ΗΠΑ, Βρατανία και Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασαν την επίθεση

Και άλλες επιθέσεις
Πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του Ιράκ. Έξι άτομα σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε δρόμο κοντά στο Κιρκούκ. Εκείνη την ώρα από τον δρόμο περνούσε λεωφορείο γεμάτο φοιτητές και εργάτες, σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία και το νοσοκομείο.
Χθες προηγήθηκε πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό στα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας. Η επίθεση του καμικάζι σημειώθηκε στη γέφυρα αλ Σαραφίγια, μια από τις παλαιότερες του ποταμού Τίγρη, η οποία συνδέει τη σιιτική συνοικία αλ Αταφίγια στη δυτική όχθη του Τίγρη με την σουνιτική περιοχή Ουαζιρίγια, στην ανατολική όχθη. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου