ΤΟΠΙΚΑ

Θερινές εκπτώσεις στην αγορά Βόλου και Ν. Ιωνίας

θερινές-εκπτώσεις-στην-αγορά-βόλου-κα-406117

Στις εκπτώσεις του καλοκαιριού, που αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, στρέφουν το βλέμμα οι έμποροι της περιοχής μας, προσδοκώντας ότι θα ενισχυθούν οι τζίροι των καταστημάτων, που σημειώνουν αρνητικό πρόσημο. Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά υποτονικός από τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας, με τους επαγγελματίες να κάνουν λόγο για «περίοδο παρατεταμένης ύφεσης στην τοπική αγορά», που βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι εκπτώσεις αναμένεται να αποτελέσουν ανάσα για τους εμπόρους που δεινοπαθούν κάτω από το βάρος των υποχρεώσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση, καθώς το πρώτο εξάμηνο έκλεισε, για μια ακόμη φορά, με αρνητικό πρόσημο για την τοπική αγορά. «Οι εκπτώσεις δεν είναι η λύση, αλλά είναι μια περίοδος που θα μας βοηθήσει να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Τσέλιος, μέχρι τώρα πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι η πτωτική τάση της εμπορικής κίνησης είναι διαρκής, οδηγώντας πλέον την αγορά και τις οικονομικές αντοχές των εμπόρων σε οριακό σημείο. «Βρισκόμαστε στον όγδοο χρόνο της πτώσης και η αγορά δεν αντέχει πλέον ούτε 1% πτώση», παρατηρεί ο ίδιος, ενώ κάνει επίσης λόγο για δραματική μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων των καταναλωτών.

Μετά τον δύσκολο Ιούνιο και το διάστημα που προηγήθηκε, η εκπτωτική περίοδος εκτιμάται ότι θα δώσει μια ανάσα στην τοπική αγορά, με τους εμπόρους να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη γενικότερη πορεία του επόμενου διμήνου. «Πάντα είμαστε αισιόδοξοι, πάντα θέλουμε το καλύτερο, αλλά πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν οι πολιτικοί ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα», τονίζει ο κ. Τσέλιος, ο οποίος σημειώνει παράλληλα, ότι πρέπει η ίδια η πολιτεία να δώσει κίνητρα ανάκαμψης και μακροημέρευσης στην αγορά.

Ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Εμπορίου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξάλλου, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με αφορμή την εκκίνηση των θερινών εκπτώσεων, επισημαίνει ότι οι εκπτώσεις θα λήξουν την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Παράλληλα, η ΕΣΕΕ με επιστολή της στις εμπορικές ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή της θερινής εκπτωτικής περιόδου.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 16 Ιουλίου.

Παράλληλα εφιστάται η προσοχή στους επαγγελματίες, με την ΕΣΕΕ να υπενθυμίζει ότι «στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης».

Η ΕΣΕΕ έχει βάσιμες προσδοκίες ότι «θα τονωθεί ο τζίρος της αγοράς σε σχέση με πέρυσι λόγω της αύξησης του τουρισμού και εύχεται στο λιανεμπόριο καλές δουλειές, προτρέποντας τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και “έξυπνες” αγορές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου